Velikonoce se kvapem blíží a k nim patří také barvení vajíček. Kraslice můžeme vykouzlit pomocí barev z obchodů, ale byla by škoda, neukázat dětem, jak se vejce obarvovala za dob našich prababiček pomocí slupek cibule.
Vajíčka jsou velice křehká, proto bychom měli dávat pozor hned v počátku, aby nebyla nakřáplá ještě před tím, než se dáme do práce. Nejdříve tedy zkontrolujme, zda jsou v pořádku. Pokud najdeme nějaká porušená, oddělíme je a sníme třeba k snídani. Také je důležitá počáteční teplota vajec. Po vyndání z lednice je chvilku necháme ohřát na stole, jinak by mohla teplotním šokem popraskat. Poté vejce vložíme do studené vody. Hladina v hrnci by měla být do výšky cirka jeden centimetr nad skořápky. Přivedeme k varu, poté vejce vaříme 5–7 minut.
Zde se nám nabízí více možností, jak vajíčka zkrášlit. Nejběžnější variantou zdobení však stále zůstává barvení pomocí přírodních barev. Navíc pokud jsou vejce určená ke konzumaci, je tento způsob nejvhodnější. Další výhodou je také efektivnost. S umělými produkty málokdy docílíme sytého zabarvení skořápek a spíše vytvoříme nehezké mapky.
Nejpoužívanějším přírodním materiálem, vhodným pro kreativní barvení vajíček, jsou jistě cibulové slupky.
Tip: Vajíčka lze také nabatikovat rostlinami. Natrhejte pár zajímavých lístků různých rostlin, přiložte na vajíčko, zajistěte gázou nebo dámskou silonovou ponožkou (silonkou) a dejte vařit do výluhu z cibulových slupek.