Jak obarvit vejce slupkami z cibule na velikonoční pomlázku?

Vajíčka nabarvená cibulí v ošatce Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Velikonoce jsou tady a k nim patří také barvení vajíček. Kraslice můžeme vykouzlit pomocí barev z obchodů, ale byla by škoda neukázat dětem, jak se vejce obarvovala za dob našich prababiček pomocí slupek cibule.

Přečtěte si také

Kdo vlastní známé značky potravin a drogerií? Budete překvapeni, spousta z nich je z Čech

Jak připravit vajíčka před barvením?

Vajíčka jsou velice křehká, proto bychom měli dávat pozor hned v počátku, aby nebyla nakřáplá. Nejdříve tedy zkontrolujme, zda jsou v pořádku. Pokud najdeme nějaká porušená, oddělíme je a sníme třeba k snídani.

Také je důležitá počáteční teplota vajec. Po vyndání z lednice je chvilku necháme ohřát na stole, jinak by mohla teplotním šokem popraskat. Poté vejce vložíme do studené vody. Hladina v hrnci by měla být do výšky cirka jeden centimetr nad skořápky. Přivedeme k varu, poté vejce vaříme pět až sedm minut.

Obarvená vejce v misce, vedle jsou vejce v silonce a cibule Tatiana_Pink / Shutterstock.com

Jak nabarvit vajíčka pomocí cibulových slupek?

Jak nabarvit vajíčka? Zde se nám nabízí více možností, jak vajíčka zkrášlit. Nejběžnější variantou zdobení však stále zůstává barvení pomocí přírodních barev. Navíc pokud jsou vejce určená ke konzumaci, je tento způsob nejvhodnější. Další výhodou je také efektivnost. S umělými produkty málokdy docílíme sytého zabarvení skořápek a spíše vytvoříme nehezké mapky.

Vajíčková pomazánka s tvarohem a bylinkami
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Vajíčková pomazánka s tvarohem a bylinkami

Vajíčková pomazánka s tvarohem, kopřivou a pažitkou je typicky jarní recept, který se naprosto hodí k Velikonocům. Ideální způsob, jak zpracovat vykoledovaná vajíčka, i tip na rychlou svačinu nebo večeři.

Vajíčková pomazánka s tvarohem a bylinkami
Velikonoční mrkvový beránek
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Velikonoční mrkvový beránek

Upečte si letos odlehčeného velikonočního mrkvového beránka, díky kterému si nebudete muset hlídat svoji váhu. Máme pro vás skvělý recept, který neobsahuje cukr, naopak je plný šťavnaté mrkve, sušeného ovoce a křupavých vlašských ořechů.

Velikonoční mrkvový beránek

Nejpoužívanějším přírodním materiálem, vhodným pro kreativní barvení vajíček, jsou jistě cibulové slupky.

  1. Pro začátek se zaměříme na to, abychom získali co nejsytější odstín. Nejdříve slupky svaříme horkou vodou a přidáme do nich pár lžic octa.
  2. Potom je povaříme s vajíčky a v odvaru ponecháme ještě alespoň několik hodin.
  3. Následně je osušíme a přeleštíme kapkou oleje či trochou sádla, aby se krásně leskla.

Tip: Vajíčka lze také nabatikovat rostlinami. Natrhejte pár zajímavých lístků různých rostlin, přiložte na vajíčko, zajistěte gázou nebo dámskou silonovou ponožkou (silonkou) a dejte vařit do výluhu z cibulových slupek.

Zdroj: Kupi.cz