Čirok má potenciál plodiny budoucnosti. Víte, jak jej využít v kuchyni?

Čirok je na vodu nenáročná obilovina bez lepku Martina Lancingerová

Znáte čirok? Možná vás překvapí, že tato přirozeně bezlepková obilovina, původem z Afriky, patří do top 10 nejčastěji pěstovaných obilovin na světě. Proč? Je velice odolná proti suchu, vyžaduje o polovinu nižší závlahu než kukuřice. V době, kdy vody čím dál ubývá a hledají se úsporná opatření v její spotřebě nejen v zemědělství, se může z čiroku stát obilovina budoucnosti. Jak jej můžete připravovat?

Přečtěte si také

Připravte se na grilovací sezónu: Jak vybrat gril i potřebné náčiní

Krom toho, že jde o výživnou potravinu, je čirok žádaný i ve škrobárenském a lihovarnickém průmyslu. Seno, píce i čirok horší jakosti jsou vhodným krmivem pro dobytek. Krom toho jsou ale rostliny skvělým ekologickým topivem.

Tato přirozeně bezlepková obilovina připomíná při růstu klasy prosa. Zrníčka jsou však o něco větší a jejich chuť se podobá jáhlám a pohance. Snadná příprava čiroku a zdravotní přínosy jej možná v budoucnu posunou na vyšší příčku v oblíbenosti v českých domácnostech. Zatím se však nepoužívá tak četně, jak by si zasloužil.

Jak čirok prospívá zdraví?

Čirok je skvělým zdrojem vlákniny (25 %) i aminokyselin (11 %). Z vitamínů obsahuje několik zástupců řady B – B1, B2, B6 a také je plný minerálů. Obsah různých chemických sloučenin dělá z čiroku skvělý antioxidant. Pozitivní zprávou je, že se tyto látky při tepelné úpravě neničí. Při různých výzkumech se navíc zjistilo, že má čirok protizánětlivé a protirakovinné účinky. Další výzkumy zase prokázaly jeho příznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi a produkci inzulinu, resp. úpravu glukózy v krvi i v játrech.

Na jaké způsoby můžeme připravit čirok?

V chudších zemích se z čiroku často mele mouka a krupice. Z nich se připravuje pečivo nebo kašovité pokrmy. Mouku seženete dnes i v našich obchodech a využijete ji k pečení placek, do koláčů a litých buchet nebo bábovek, kde nahradí část klasické mouky. Tím, že čirok neobsahuje lepek, má trochu horší pojivost a pečivo připravené jen z čirokové mouky by se mohlo trochu víc drobit a lámat.

Celé zrno se vaří podobně jako rýže. Po uvaření lze čirok použít do zeleninových pokrmů, jako je čirokoto. Skvěle chutná s rajčatovou omáčkou i dalšími typy zeleninových omáček anebo jako příloha k masové směsi se zeleninou a kokosovým mlékem. Zkrátka místo rýže. Dále čirok využijete jako vložku do polévky nebo salátu.

Čirok v kuchyni využijete zejména místo rýže Martina Lancingerová

Čirok s rajčatovou omáčkou a olivami

Ingredience na 2 porce:

  • 160 g čiroku
  • 1–2 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule
  • 150 g mrkve
  • 150 g cukety
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g loupaných drcených rajčat
  • 1 dl zeleninového vývaru
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • hrst najemno pokrájené petrželky
  • hrst černých oliv bez pecky
  • parmazán

Postup:

  1. Čirok uvařte doměkka podle návodu na obalu.
  2. V hrnci rozehřejte olivový olej. Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte dozlatova.
  3. Mrkev a cuketu nakrájejte na drobné kostičky. Do hrnce přidejte mrkev a asi 5 minut pozvolna opékejte. Přidejte nakrájenou cuketu a podrcený česnek. Opékejte asi minutu, aby se česnek rozvoněl.
  4. Zalijte rajčaty a vývarem, osolte a opepřete. Vařte, dokud směs nezhoustne. Nakonec přidejte petrželku, uvařený čirok a promíchejte.
  5. Na talíři posypejte olivami a parmazánem.