Čirok má potenciál plodiny budoucnosti. Víte, jak jej využít v kuchyni?

Čirok je na vodu nenáročná obilovina bez lepku Martina Lancingerová

Znáte čirok? Možná vás překvapí, že tato přirozeně bezlepková obilovina, původem z Afriky, patří do top 10 nejčastěji pěstovaných obilovin na světě. Proč? Je velice odolná proti suchu, vyžaduje o polovinu nižší závlahu než kukuřice. V době, kdy vody čím dál ubývá a hledají se úsporná opatření v její spotřebě nejen v zemědělství, se může z čiroku stát obilovina budoucnosti. Jak jej můžete připravovat?

Přečtěte si také

První pomoc při bolesti zubů? Vsaďte na hřebíček, ten nikdy nezklame
První pomoc při bolesti zubů? Vsaďte na hřebíček, ten nikdy nezklame

Krom toho, že jde o výživnou potravinu, je čirok žádaný i ve škrobárenském a lihovarnickém průmyslu. Seno, píce i čirok horší jakosti jsou vhodným krmivem pro dobytek. Krom toho jsou ale rostliny skvělým ekologickým topivem.

Tato přirozeně bezlepková obilovina připomíná při růstu klasy prosa. Zrníčka jsou však o něco větší a jejich chuť se podobá jáhlám a pohance. Snadná příprava čiroku a zdravotní přínosy jej možná v budoucnu posunou na vyšší příčku v oblíbenosti v českých domácnostech. Zatím se však nepoužívá tak četně, jak by si zasloužil.

Čirok patří mezi suroviny bohaté na vlákninu, aminokyseliny a vitamíny Pixabay

Jak čirok prospívá zdraví?

Čirok je skvělým zdrojem vlákniny (25 %) i aminokyselin (11 %). Z vitamínů obsahuje několik zástupců řady B – B1, B2, B6 a také je plný minerálů. Obsah různých chemických sloučenin dělá z čiroku skvělý antioxidant. Pozitivní zprávou je, že se tyto látky při tepelné úpravě neničí. Při různých výzkumech se navíc zjistilo, že má čirok protizánětlivé a protirakovinné účinky. Další výzkumy zase prokázaly jeho příznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi a produkci inzulinu, resp. úpravu glukózy v krvi i v játrech.

Na jaké způsoby můžeme připravit čirok?

V chudších zemích se z čiroku často mele mouka a krupice. Z nich se připravuje pečivo nebo kašovité pokrmy. Mouku seženete dnes i v našich obchodech a využijete ji k pečení placek, do koláčů a litých buchet nebo bábovek, kde nahradí část klasické mouky. Tím, že čirok neobsahuje lepek, má trochu horší pojivost a pečivo připravené jen z čirokové mouky by se mohlo trochu víc drobit a lámat.

Celé zrno se vaří podobně jako rýže. Po uvaření lze čirok použít do zeleninových pokrmů, jako je čirokoto. Skvěle chutná s rajčatovou omáčkou i dalšími typy zeleninových omáček anebo jako příloha k masové směsi se zeleninou a kokosovým mlékem. Zkrátka místo rýže. Dále čirok využijete jako vložku do polévky nebo salátu.

Čirok v kuchyni využijete zejména místo rýže Martina Lancingerová

Čirok s rajčatovou omáčkou a olivami

Ingredience na 2 porce:

  • 160 g čiroku
  • 1–2 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule
  • 150 g mrkve
  • 150 g cukety
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g loupaných drcených rajčat
  • 1 dl zeleninového vývaru
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • hrst najemno pokrájené petrželky
  • hrst černých oliv bez pecky
  • parmazán

Postup:

  1. Čirok uvařte doměkka podle návodu na obalu.
  2. V hrnci rozehřejte olivový olej. Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte dozlatova.
  3. Mrkev a cuketu nakrájejte na drobné kostičky. Do hrnce přidejte mrkev a asi 5 minut pozvolna opékejte. Přidejte nakrájenou cuketu a podrcený česnek. Opékejte asi minutu, aby se česnek rozvoněl.
  4. Zalijte rajčaty a vývarem, osolte a opepřete. Vařte, dokud směs nezhoustne. Nakonec přidejte petrželku, uvařený čirok a promíchejte.
  5. Na talíři posypejte olivami a parmazánem.
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz