Jarní pomazánky, které zvládne úplně každý. A budete je chtít dělat stále dokola

Tuňáková pomazánka, vidlička a dva krajíce chleba na bílém ubrousku Canva

Dostali jste chuť na čerstvé pečivo? Doplňte jej chutnou pomazánkou, kterou připravíte raz dva! Toto lahodné spojení si prostě musíte zamilovat – inspirujte se našimi tipy na voňavé jarní pomazánky pro děti i dospělé.

Přečtěte si také

Jeřabiny nejsou jedovaté! Skvěle chutnají a jsou plné zdraví, stačí s nimi udělat jen jednu věc
Jeřabiny nejsou jedovaté! Skvěle chutnají a jsou plné zdraví, stačí s nimi udělat jen jednu věc

Tradiční, lahodné a domácí. Řeč je o pomazánkách, kterých existuje ohromné množství. Chcete-li vyzkoušet nějaký ten nový recept, zkuste některou z našich oblíbených variací, které se budou skvěle doplňovat s opečenou bagetkou či s čerstvým chlebem. Snídaně nebo svačina? Výborná, chutná a pro celou rodinu!

Křenová pomazánka se šunkou

Na této pomazánce si sice nejspíš nepochutnají malé děti, zato si na ní smlsne každý, kdo má rád ostrý a zdravý křen. Jemná, a přitom pikantní pomazánka je výborná jako náhrada česnekové varianty, která může být pro mnohé příliš aromatická. A hodí se také na jednohubky. Potřebujete:

  • 250 g tvarohu
  • 2 vrchovaté lžíce majonézy
  • 1 lžičku hrubozrnné hořčice
  • 4 plátky šunky
  • 2 až 4 lžíce strouhaného, čerstvého křenu
  • jarní cibulku
  • sůl a pepř

Tvaroh, majonézu a hořčici smíchejte dohromady a poté přidejte nadrobno nasekanou šunku a jarní cibulku. Na závěr je čas přidat křen – takové množství, aby vám chuť byla příjemná. Pomazánku už jen stačí dochutit kořením a můžete podávat.

Pomazánka v bílé misce na modro-bílém ubrusu, lžíce Canva

Ricottová pomazánka se sušenými rajčaty

Svěží, delikátní a jednoduchá – co víc si přát? Pochutná si celá rodina, jen počítejte s tím, že na další den vám zaručeně nezbude. Připravte si:

  • 250 g ricotty
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 větší plátky sušených rajčat
  • hrst bylinek – petrželky, kopru a pažitky
  • 1 lžičku sušeného česneku
  • sůl a pepř

Ricottu opatrně smíchejte s olejem, dokud se nespojí v hladkou, nadýchanou směs. Přidejte česnek, sůl a pepř. Rajčata nakrájejte nadrobno a smíchejte s pomazánkou. Na závěr ozdobte sekanými, voňavými bylinkami. Dobrou chuť!

Různé pomazánky na chleba Ekaterina Prokosheva / Shutterstock.com

Tuňáková s vejcem

Variace na tuňákovou pomazánku milujeme. Receptů není nikdy dost a my vám tentokrát přinášíme jeden z nich – na tuňákovou pomazánku s vejcem natvrdo. Jak na ni? Potřebujete:

  • 2 plechovky tuňáka
  • 1 červenou cibuli
  • 2 vejce natvrdo
  • sůl a pepř
  • 2 kelímky bílého, smetanového jogurtu
  • šťávu z půlky citronu
  • 2 lžičky majonézy

Do misky dejte majonézu, tuňáka, sůl, pepř a nakrájenou cibulku. Mezitím uvařte vejce natvrdo, a po uvaření je nastrouhejte nadrobno a smíchejte s pomazánkou. Přimíchejte jogurt, sůl, pepř a citronovou šťávu. Pomazánka je sytá, lahodná a oblíbená.

Přejeme dobrou chuť!