Hrnkový perník, který budete chtít péct pořád dokola

Perník politý čokoládou na dřevě Martina Lancingerová

Čekáte návštěvu a tlačí váš čas anebo vás zkrátka dostihla neodbytná chuť na něco sladkého? Na tento moučník váhu ani hromadu času nepotřebujete, přesto vás potěší jeho nadýchaný, vláčný korpus a skvělá chuť. A kdyby vám náhodou přece jen trochu času zbylo, vylepšete si perník třeba džemem anebo čokoládou a ořechy.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Repasované mobilní telefony zažívají boom: Na co si dát při nákupu použitého mobilu pozor?

Stačí si recept na perník jednou vtisknout do paměti, a zůstane tam napořád. Efektivní a snadná příprava potvrzuje pravidlo „v jednoduchosti je krása“. Základní recept nemusí zůstat ve své původní podobě. Příznivci zdravější kuchyně vymění světlou mouku za celozrnnou, rafinovaný cukr za třtinový nebo kokosový a uberou na množství.

Co naopak můžete do receptu dodat, jsou ořechy nebo kokos. A to jak do samotného těsta, tak na posypání navrch na čokoládovou polevu. Pro ochucení se bude případně hodit i trocha kávy.

  • Tip: Delikátní chuťová kombinace vznikne pomazáním rybízovým nebo třešňovým džemem. Anebo zkuste džem zamíchat rovnou do těsta.
Perník politý čokoládou na bílém stole Martina Lancingerová

Recept na hrnkový perník

Suroviny na plech velký cca 22 x 25 cm:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • ¼ hrnku oleje
  • 2 lžíce rumu

Hrnkový perník budete chtít dělat pořád dokola Martina Lancingerová

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte sypké suroviny.
  2. Ve druhé míse prošlehejte tekuté suroviny včetně vajec. Někdy je lepší vyšlehat bílky zvlášť. Poté obě části důkladně promíchejte.
  3. Vlijte do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut.

Zdroj: autorský text Martina Lancingerová