Pokud jde o slané koláče, italskou pizzu zná každý. Co takhle ale pro jednou vyzkoušet pečenou delikatesu z Francie? Slané koláče jsou v ní velmi populární a jakmile jednou ochutnáte ten alsaský cibulový, nebudete chtít už žádný jiný! Podívejte se s námi, jak si tuto lahůdku doma upéct.
Této specialitě z Alsaska se říká „Flammkuchen“ nebo také „Tarte Flambée“. Název je odvozen od prudkého pečení v peci, jak se tradičně tento pokrm ve Francii připravuje. Výroba alsaského koláče sice nějakou chvíli kvůli kynutí těsta trvá, samotné pečení při vysoké teplotě je ale doslova otázkou několika málo minut.
Mezi základní suroviny alsaského koláče vždy patří slanina, cibule a tzv. crème fraîche (čtěte jako „krém freš“). Jedná se o francouzský druh smetany s vyšším obsahem tuku, která je někde na pomezí šlehačky a smetany zakysané (na rozdíl od ní se nicméně dá vyšlehat a při vyšších teplotách se nesráží).
Smetanu crème fraîche není úplně jednoduché na pultech našich obchodů sehnat. Můžete na ni narazit v různých prodejnách s francouzským dovozovým zbožím, v sýrárnách nebo ve farmářských prodejnách. Poměrně snáze se dá sehnat na internetu, konkrétně ve farmářských e-shopech či online supermarketech.
Pokud se vám tuto specifickou lokální surovinu sehnat nepodaří, lze ji v receptu klidně nahradit obyčejnou zakysanou smetanou. Vždy ovšem sáhněte po té s nejvyšším možným obsahem tuku.
Ingredience na těsto (vystačí na 2 tence vyválené koláče):
Ingredience na náplň:
Postup:
A jak si ho co nejlépe vychutnat? Poradíme, že se tento cibulový koláč skvěle hodí k bílému vínu – a nejlépe přímo z Francie, ať si vychutnáte co nejvíc autentický zážitek!