Zapomeňte na pizzu! Alsaský cibulový koláč se slaninou si zamilujete. A peče se jen 5 minut

Zapomeňte na pizzu! Alsaský cibulový koláč se slaninou si zamilujete. A peče se jen 5 minut (Zdroj: Pixabay.com)

Pokud jde o slané koláče, italskou pizzu zná každý. Co takhle ale pro jednou vyzkoušet pečenou delikatesu ze sousední Francie? Slané koláče jsou zde velmi populární a jakmile jednou ochutnáte ten alsaský cibulový, nebudete chtít už žádný jiný! Podívejte se s námi, jak si tuto lahůdku doma upéct.

Přečtěte si také

Pepco plánuje příští rok otevřít další prodejny v Česku, novinkou má být i e-shop
Pepco plánuje příští rok otevřít další prodejny v Česku, novinkou má být i e-shop

Bleskově upečený Flammkuchen 

Této specialitě z Alsaska se říká „Flammkuchen“ nebo také „Tarte Flambée“. Název je odvozen od prudkého pečení v peci, jak se tradičně tento pokrm ve Francii připravuje. Výroba alsaského koláče sice nějakou chvíli kvůli kynutí těsta trvá, samotné pečení při vysoké teplotě je ale doslova otázkou několika málo minut.

Francouzská smetana crème fraîche je základ. Kde ji u nás sehnat?

Mezi základní suroviny alsaského koláče vždy patří slanina, cibule a tzv. crème fraîche (čtěte jako „krém freš“). Jedná se o francouzský druh smetany s vyšším obsahem tuku, která je někde na pomezí šlehačky a smetany zakysané (na rozdíl od ní se ale dá vyšlehat a při vyšších teplotách se nesráží).

Smetanu crème fraîche není úplně jednoduché na pultech našich obchodů sehnat. Můžete na ni narazit v různých prodejnách s francouzským dovozovým zbožím, v sýrárnách nebo ve farmářských prodejnách.

Poměrně snáze se dá sehnat na internetu, konkrétně ve farmářských e-shopech i online supermarketech. Zde můžete koupit například výrobky: Crème fraîche Ježkův statek 36% (250 g za 56 Kč), Mlékárna Polná Kysaná smetana vysokotučná Creme Fraiche 36% (250 g za 45 Kč) nebo Bohemilk Créme Fraîche smetana 33% (200 g za 29 Kč).

Pokud se vám tuto specifickou lokální surovinu sehnat nepodaří, můžete ji v receptu klidně nahradit obyčejnou zakysanou smetanou. Vždy ale sáhněte po té s nejvyšším možným obsahem tuku.

Základem alsaského koláče „Flammkuchen“ jsou slanina, cibule a francouzská smetana crème fraîche (Zdroj: Pixabay.com)

Recept na alsaský cibulový koláč

Ingredience na těsto: (vystačí na 2 tence vyválené koláče)

  • 250 g hladké mouky
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje (případně másla nebo sádla)
  • 125 ml vody
  • 20 g droždí (cca ½ jedné kostky) nebo ½ sáčku sušeného droždí
  • sůl

Ingredience na náplň:

  • 250 g crème fraîche nebo zakysané smetany
  • 200 g cibule
  • 100 g plátků slaniny
  • sůl a pepř
  • 2 stroužky česneku (podle chuti, nemusí být)

Postup:

  1. Smícháme mouku, droždí, sůl, vodu, olej a vypracujeme hladké těsto, které dáme přikryté potravinářskou fólií vykynout asi na 1 hodinu. Pokud by se těsto moc lepilo, přidáme mouku.
  2. Mezitím nakrájíme slaninu na tenčí proužky, cibuli na měsíčky. Slaninu zlehka orestujeme na pánvi, aby pustila trochu tuku – na něm zpěníme cibuli. Stačí jen trochu, dokřupava se dopeče v troubě.
  3. V misce smícháme smetanu s prolisovaným česnekem, dle chuti osolíme a opepříme.
  4. Troubu rozehřejeme na maximum (minimálně však 220 °C). Těsto rozdělíme na dva díly. Z každého vyválíme tenkou placku, tu dáme na pečicí papír a na plech. Poté těsto potřeme nejprve smetanou s česnekem, posypeme orestovanou cibulí se slaninou a vložíme do trouby. Pečeme cca 5 minut (maximálně 10 minut, záleží na výkonu a typu trouby).

Alsaský cibulový koláč se skvěle hodí k bílému vínu.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!