Pokud jste někdy ochutnali domácí, dokonale křupavý kváskový chléb, jen těžko se vrátíte k běžnému pečivu ze supermarketu. Domácí chléb má navíc tu výhodu, že si svou chuť a čerstvost uchová mnohem déle. Při správném skladování vám vydrží klidně i týden. Jak si takovou lahůdku připravit u sebe doma?
Pro upečení toho pravého kváskového chleba budete potřebovat žitnou či chlebovou mouku, hladkou pšeničnou mouku, sůl a kmín. Jednou z nejdůležitějších ingrediencí je ale kvásek! Pokud máte alespoň pět dní času, můžete si doma připravit vlastní kvásek pomocí mouky, vody a správné pokojové teploty.
Komunita domácích pekařů se ale stále rozrůstá, a tak vám práci ulehčí třeba praktická aplikace Pecempecen.cz. Zde si můžete podle mapy najít, v jaké oblasti či městě poblíž najdete dobrovolníka, který vám již připravený kvásek dá k dispozici. Jakmile jej budete mít v ruce, pečení může začít!
Naučte se péct pečivo postaru a vypěstujte si žitný kvas, který vám vydrží klidně do konce života. Už nebudete potřebovat droždí, stačí jen mouka a voda. Navíc chléb z kvasu je až neuvěřitelně vláčný a vydrží dlouho čerstvý. Pro přípravu kvásku potřebujete několik dnů (celkem asi 7–10), denně vám však stačí jen pár minut. Tady je jednoduchý návod, jak na to.
sweet marshmallow / Shutterstock.com
Těsto na chleba je důležité velmi dobře propracovat. Pokud máte silné bicepsy, můžete se do toho pustit ručně. Hodně práce vám ale usnadní elektrický hnětač. Na začátku buďte k těstu jemní a hněťte jej na nejnižší stupeň a postupně přidávejte na otáčkách. Nezapomeňte, že úkolem je do těsta dostat co možná nejvíce vzduchu, a tak jej hodně nadzvedávejte, aby se provzdušnilo.
Toustový chléb je základem pro nejrůznější sendviče a toasty. Běžně ho koupíte v supermarketech, a to ve více variantách. I když je nabídka velká, zkuste si toustový chléb upéct doma! Je krásně vláčný a za trochu námahy rozhodně stojí. Pojďte si ho upéct s námi!
Důležitou pomůckou při pečení chleba je ošatka. V té chléb necháte před pečením odpočívat a získá svůj typický tvar. Vybírejte lýkové nebo proutěné výrobky, které před použitím důkladně vysypte moukou nebo škrobem. V téhle fázi se vyplatí nezapomenout ani na nejmenší spáry, aby se vám bochník do ošatky nepřilepil.
Kde koupit ošatku na chleba?
Pokud jste na ošatku v obchodech ještě nenarazili, kupte si ji např. v domácích potřebách Orion a můžete si vybrat požadovanou velikost i tvar. Ošatku i s miskou na domácí chléb pořídíte rovněž v prodejnách Tescoma za 459 Kč a dalších prodejnách s domácími či kuchyňskými potřebami.
Dudaeva / Shutterstock.com
Myslíte to s pečením chleba vážně? Pořiďte si i keramickou chlebovou formu na pečení, která se v troubě rozpálí na vysokou teplotu. Dobře vám ale poslouží i kastrol s poklicí nebo pekáč s víkem.
Chcete-li, aby vám upečený chléb vydržel skvělý až týden, je třeba jej správně skladovat. Nedávejte jej do igelitového sáčku! Tím na chleba akorát přivoláte plíseň. Bochník zabalte do lněné utěrky a vložte jej do dřevěného chlebníku. Tak jej uchováte až do posledního drobečku.
Zdroj: autorský recept Gabriela Krohová