Jak nahradit vajíčka v kuchyni? 6 nejlepších alternativ

Vejce v krabičce a vyklepnutá vejce ve skleničkách Candice Bell / Shutterstock.com

Vajíčka jsou v kuchyni jednou z nejdůležitějších ingrediencí. Pokud vám však došla, nemůžete je konzumovat ze zdravotních důvodů, nechcete je zařadit do svého jídelníčku, nebo jsou pro vás příliš drahá, máme pro vás skvělou zprávu! Existuje několik jednoduchých způsobů, jak je nahradit. Nechte se inspirovat našimi tipy.

Přečtěte si také

Action otevírá svou 81. prodejnu v Česku! Více než 1 500 položek tu stojí méně než 25 Kč

Jakou funkci mají vejce při pečení a vaření?

V jídlech vajíčka slouží hned k několika účelům. V těstech a směsích fungují jako pojicí hmota a mají také kypřicí funkci – výsledné pokrmy jsou pak díky nim krásně vláčné a nadýchané. To stejné ale svede i spousta dalších surovin, kterými můžete vajíčka (podle jejich zamýšlené funkce v pokrmu) nahradit.

Vždy ovšem mějte na paměti, že je takto vhodné v receptech nahrazovat maximálně tři vejce. Pokud je jich zapotřebí více, jsou v daném jídle zásadní a nebude to bez nich ono.

Banány

Rozmačkané banány dodají pokrmům vláčnost a těsto nebude tak dusivé. Hodí se jako náhrada za vajíčka do muffinů, moučníků, sladkých chlebíčků, korpusů na dort i krémů, kterým navíc propůjčí neodolatelnou banánovou chuť.

  • Jedno vejce odpovídá půlce banánu.
Jablečné pyré v misce, nakrájené jablko, lžička kitty / Shutterstock.com

Jablečné pyré

Stejně jako banány dodá těstu vláčnost a vlhkost, ale na rozdíl od nich jablečné pyré tolik neovlivní chuť. Ideální je použít to neslazené (pokud máte slazené, o něco snižte množství cukru v receptu). Hodí se do sladkých moučníků, palačinek, lívanců, koláčů apod.

  • Jedno vejce odpovídá cca 80 ml pyré (1/3 hrnku).

Rostlinný olej

Pokud je v receptu jen jedno vajíčko, můžete ho nahradit rostlinným olejem (např. slunečnicovým). Více vajec se tímto způsobem nedoporučuje nahrazovat, protože množství oleje by mohlo nepříznivě ovlivnit výslednou chuť i konzistenci.

  • Jedno vejce odpovídá 60 ml rostlinného oleje.

Mletá lněná nebo chia semínka

V receptech nahradí vajíčka jako pojivo, například při přípravě různých placek, karbanátků, nádivek nebo lívanečků.

  • Jedno vejce odpovídá jedné lžíci rozemletých lněných nebo chia semínek smíchaných s jednou lžící vody (směs nechte 30 minut nabobtnat).
  • Pokud chcete, aby byl hotový pokrm také kyprý, přidejte do výše uvedeného množství cca ¼ lžičky prášku do pečiva.
Lívance z chia semínek navrstvené na sobě, ozdobené zakysanou smetanou a borůvkami Vladislav Noseek / Shutterstock.com

Cizrnová voda jako náhrada bílku

Všude tam, kde potřebujete vyšlehaný sníh z bílků, můžete použít nálev z konzervované cizrny. Vyšlehejte jej stejně jako bílky, ideálně elektrickým šlehačem – rostlinný sníh bude hotový rychleji.

  • Jeden bílek odpovídá třem lžícím cizrnové vody.

Tip: Náhrada vejce v prášku

Na trhu existují také různé průmyslové náhražky vajec v podobě sušeného prášku, který se rozmíchává ve vodě. Využijete jej při pečení i vaření a je také ideální na cestování.

Zdroj: Kupi