Vajíčka patří v kuchyni k jedněm z nejzákladnějších surovin. Pokud vám ale zrovna došla, ze zdravotních důvodů je nemůžete nebo je do svého jídelníčku vůbec nezahrnujete, máme pro vás dobrou zprávu! Dají se totiž poměrně snadno nahradit, a to hned několika způsoby. Inspirujte se našimi tipy.
V jídlech vajíčka slouží hned k několika účelům. V těstech a směsích fungují jako pojicí hmota a mají také kypřicí funkci – výsledné pokrmy jsou pak díky nim krásně vláčné a nadýchané. To stejné ale svede i spousta dalších surovin, kterými můžete vajíčka (podle jejich zamýšlené funkce v pokrmu) nahradit.
Vždy ovšem mějte na paměti, že je takto vhodné v receptech nahrazovat maximálně tři vejce. Pokud je jich zapotřebí více, jsou v daném jídle zásadní a nebude to bez nich ono.
Kupte se slevou Vejce z podestýlky M Albert.
Rozmačkané banány dodají pokrmům vláčnost a těsto nebude tak dusivé. Hodí se jako náhrada za vajíčka do muffinů, moučníků, sladkých chlebíčků, korpusů na dort i krémů, kterým navíc propůjčí neodolatelnou banánovou chuť.
Stejně jako banány dodá těstu vláčnost a vlhkost, ale na rozdíl od nich jablečné pyré tolik neovlivní chuť. Ideální je použít to neslazené (pokud máte slazené, o něco snižte množství cukru v receptu). Hodí se do sladkých moučníků, palačinek, lívanců, koláčů apod.
Pokud je v receptu jen jedno vajíčko, můžete ho nahradit rostlinným olejem (např. slunečnicovým). Více vajec se tímto způsobem nedoporučuje nahrazovat, protože množství oleje by mohlo nepříznivě ovlivnit výslednou chuť i konzistenci.
V receptech nahradí vajíčka jako pojivo, například při přípravě různých placek, karbanátků, nádivek nebo lívanečků.
Všude tam, kde potřebujete vyšlehaný sníh z bílků, můžete použít nálev z konzervované cizrny. Vyšlehejte jej stejně jako bílky, ideálně elektrickým šlehačem – rostlinný sníh bude hotový rychleji.
Na trhu existují také různé průmyslové náhražky vajec v podobě sušeného prášku, který se rozmíchává ve vodě. Využijete jej při pečení i vaření a je také ideální na cestování.