Znáte rýmovník? Nenáročná rostlina vyléčí rýmu, dezinfikuje a hodí se do kuchyně

Detail lístků rýmovníku Kupi

Leden není jen časem zimních radovánek, ale bohužel i obdobím viróz a chřipek, které se v tomto měsíci vyskytují nejčastěji. Předejít nemocem, případně alespoň zmírnit jejich příznaky, však může pomoci rýmovník. Léčivá rostlina, která k nám přišla z dalekých končin, konkrétně z Austrálie, Afriky a Asie.

Přečtěte si také

Levný způsob, jak provonět čerstvě vyprané prádlo. Vyrobte si vonné ubrousky do sušičky

Jaké účinky na zdraví má rýmovník?

Lidově se této voňavé rostlince přezdívá rýmovník nebo molice, její vědecké jméno ovšem zní Plectranthus, patří do čeledi hluchavkovitých a má hned několik nej.

Obsahuje vonné silice připomínající vůni eukalyptu, meduňky a mentolu, díky jejichž výraznému aromatu se doporučuje při léčbě rýmy. Stačí utrhnout jeden až dva listy, promnout je v prstech a inhalovat jejich vůni. Dýchací cesty protáhne natolik důkladně, že by ho měli užívat i alergici a astmatici, kterým uleví při dýchacích obtížích.

Lístky rýmovníku a lahvička s olejem z nich Jiri Hera / Shutterstock.com

Rýmovník pomůže i lidem trpícím bolestmi hlavy, vysokým krevním tlakem a cholesterolem. Dále slouží i jako účinná dezinfekce při bodnutí hmyzem, drobných ranách nebo spáleninách. Postižené místo stačí potřít listy této rostliny.

Nežádoucí účinky rýmovníku

Ačkoli má tato rostlina řadu léčebných účinků, někteří lidé by ji měli užívat s určitým omezením, případně vynechat úplně. Těhotným ženám se doporučuje pouze její inhalace, vnitřní užití je zakázáno kvůli vitamínu K, který ovlivňuje srážlivost krve. Kvůli němu je rýmovník zapovězený i lidem s léky na poruchu srážlivosti krve, například těm po infarktu či mrtvici.

Kde koupit rýmovník?

Léčivou rostlinku seženete v květinářstvích i zahradnictvích pod názvem Plectranthus – a je jen na vás, který druh si vyberete.

  • Na světě existuje okolo 350 druhů a mezi nejznámější a nejrozšířenější patří Plectranthus argentatus z Austrálie.
  • V květinářství seženete i Plectranthus amboinicus alias kubánské oregáno. Nenechte se ale zmást, tento druh nepochází z Kuby, nýbrž z jihovýchodu Afriky.

Ať už si pořídíte kterýkoli druh, jeho koupě vám peněženku neztenčí. Ceny se pohybují od 40 do 60 Kč, přičemž rostlina vydrží až několik let, pokud se o ni dobře staráte.

Další možností jsou internetové obchody, vybírejte nicméně výhradně kvalitní online zahradnictví. Přečtěte si recenze bývalých nakupujících. Rostlinka musí být důkladně zabalená, aby nedošlo k jejímu poškození při převozu.

Detail lístků rýmovníku Kupi

Pěstování rýmovníku

Další předností rýmovníku je, že se dá pěstovat po celý rok, nejlépe na okenním parapetu. Díky svému původu navíc miluje světlo natolik, že ho v letních měsících neváhejte přemístit na balkon, terasu nebo do zahrady. Odvděčí se vám velkou úrodou.

O tu se však nemusíte bát ani teď v zimě, jeho léčivé listy můžete vlivem rychlého růstu sklízet průběžně. Dbejte pouze na to, aby se zelený zázrak nedostal do průvanu – v něm by „nastydl“, což by se projevilo žloutnutím a vadnutím lístků. Pokud budete chtít v pokoji vyvětrat, dejte rostlinku na chvíli jinam. I sebekratší závan mrazivého vzduchu je pro ni nebezpečný.

Zalévání

Aby vám rýmovník vydržel co nejdéle a rostl tak, jak má, nepřehánějte to s jeho zaléváním. Je žádoucí umístit ho do květináče s odtokovým otvorem a zalévat jen tehdy, pokud je povrch zeminy vyschlý. Přílišná zálivka totiž způsobuje černání listů a jejich vadnutí, které může vyústit až v uhynutí celé rostliny. Na jaře byste pak rýmovník měli přesadit.

Využití rýmovníku

Čaj – recept

Největší síla rýmovníku je v listech, ze kterých si můžete ve stávajícím období plném nemocí připravit čaj. Stačí vám dva středně velké listy, které opláchněte, natrhejte na malé kousky a zalijte 0,5 l horké vody. Neměla by být úplně vařící, proto je dobré počkat pár minut. Po zalití louhujte pět minut a nakonec přidejte lžičku medu.

Účinný je i rýmovníkový sirup, který nemusíte používat jen při chřipce nebo nachlazení, působí totiž i preventivně. Jak si ho připravit?

Rýmovník a sirup z něj Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Rýmovníkový sirup – recept

Pro přípravu 1 litru sirupu budete potřebovat:

  • 35 listů rýmovníku
  • 1–2 citróny
  • 1 pomeranč
  • 1 l vody
  • 1 kg krystalového nebo třtinového cukru

Výroba

Omyté listy rýmovníku natrhejte na malé kousky (při řezání nožem se ztrácí vitamíny) a spolu s citrónem a pomerančem nakrájenými na kolečka vložte do vhodné nádoby. Ingredience zalijte horkou vodou a nechte 24 hodin macerovat. Poté nálev sceďte, přidejte cukr a vařte na mírném ohni. Po dosažení sirupové konzistence nalijte hotový sirup například do láhví od alkoholu.

Tip: Zelenou rostlinku můžete použít i k dochucení masa nebo zeleniny či jako přísadu do polévek. A pokud jste milovníky salátů, připravte si jednoduchý rýmovníkový olej.

Levandulový sirup

Levandulový sirup

Levandulový sirup bude lahodným základem domácích limonád, využijete jej však také do kávy nebo čaje. Jeho výroba je navíc velmi snadná, jde tedy o skvělý způsob, jak tuto voňavou bylinku využít v kuchyni.

Časová náročnost: 40 min Obtížnost: Snadný
Levandulový sirup

Rýmovníkový olej – recept

  • 10 čerstvých listů rýmovníku
  • 1 litr panenského olivového oleje

Opláchnuté a osušené listy naskládejte do vhodné nádoby a zalijte olejem tak, aby byly ponořené. Po čtyřech týdnech sceďte a listy vyhoďte.

Je skvělý k ošetřování suchých nohou a pomůže i se svěděním, vyrážkou a při rýmě a nachlazení.

Zdroj: ncbi.nlm.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov, kupi.cz, pazitka.cz