Klasický, bezlepkový nebo veganský? Guláše, na kterých si pochutná celá rodina

Klasický, bezlepkový nebo veganský? Guláše, na kterých si pochutná celá rodina

Nevíte, co uvařit k večeři? Připravte lahodný guláš, jednoduché a chutné syté jídlo, na kterém si pochutná celá rodina. Vyzkoušejte některý z našich receptů a nezapomeňte – nejlepší guláš je ten odleželý.

Přečtěte si také

5 tipů, jak efektivně provonět váš domov. Zkuste trik s aviváží nebo pomalý hrnec
5 tipů, jak efektivně provonět váš domov. Zkuste trik s aviváží nebo pomalý hrnec

Jde o klasické pomalé, avšak poměrně snadné vaření. Navíc z jednoho hrnce. Dostali jste chuť na poctivý guláš? Na podzim příjemně zahřeje a zasytí celou rodinu. Na tom sójovém si pochutnají i vegetariáni, hrstkový ocení milovníci všehochuti. Inspirujte se.

Vepřový guláš s paprikou

Je hutný a díky čerstvé paprice má šmrnc. Řeč je o vepřovém guláši s paprikou, který zvládne připravit každý. K jeho přípravě potřebujete:

  • 1 kg vepřové kýty
  • 4 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 červenou papriku
  • 1 žlutou papriku
  • 2 lžičky sladké mleté papriky
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • olej nebo sádlo
  • sůl a pepř

Umyté a očištěné maso nakrájejte na menší kostky a osolte. Mezitím můžete na plátky nakrájet česnek a na drobno cibuli. Obojí dozlatova restujte v hrnci, načež můžete přidat maso. Jemně jej poprašte mletou paprikou, okořeňte a zalijte vývarem tak, aby se pod poklicí mohla směs 30 minut dusit. Mezitím je čas nakrájet papriky na nudličky a přidat je k dušenému masu. 

Tip: Je guláš málo hustý? Podle libosti jej můžete zahustit, i když to většinou hravě zvládne cibule. V případě potřeby použijte chleba nebo hotovou tmavou jíšku.

Hrstkový guláš – co dům dal

Můžete do něj přidat vše, nač máte chuť – základem je však kvalitní vepřové nebo hovězí maso. Postup je stejný jako u tradičního guláše, ovšem s tím rozdílem, že potřebujete několik surovin navíc. Kromě koření, mleté papriky, cibule a masa přidejte na nákupní seznam:

  • zelené papriky
  • brambory
  • klobásu
  • fazole
  • kukuřici

Jako v prvním případě řádně poduste maso na cibulovém základu s paprikou. Později můžete do kastrolu přidat nakrájené další ingredience a vše společně povařit do měkka. A kdy takový guláš chutná nejvíce? Přece když je vařen na ohni v kotlíku!

Dostali jste chuť na poctivý guláš? Čerstvá paprika jeho chuť ještě vylepší

Veganský sójový guláš

Proč by si vegetariáni nebo vegani nemohli pochutnat na guláši? Stačí vyměnit maso za sóju. Kromě sójových kostek si pro přípravu veggie guláše připravte:

  • zeleninový vývar
  • 2 cibule
  • česnek
  • 1 červenou papriku
  • 1 žlutou papriku
  • 2 jarní cibulky
  • olej
  • mletou sladkou papriku
  • sekaná rajčata z konzervy
  • majoránku 
  • špetku chilli

Krokem číslo jedna k úspěšnému pokusu o sójový guláš je příprava sójových kostek. Sóju vařte ve vývaru 10 minut, poté ji důkladně sceďte a vymačkejte z ní přebytečnou vodu. Další kroky jsou opět důvěrně známé – osmažte cibuli a česnek, zaprašte je paprikou a chilli. Přidejte rajčata, papriky a sóju. Guláš dochuťte a vařte do změknutí paprik ještě asi 10 minut. Na závěr podávejte s rýží a ozdobte jarní cibulkou.

Tip: Náhražku masa v podobě chutných veggie „masových“ produktů najdou vegetariáni a vegani v prodejnách Lidlu. Už jste zkoušeli?

Mletá paprika a další koření dodají guláši tu správnou chuť

Jednoduchý dýňový guláš

Dýně, kam se podíváte. Co tedy jednu využít a uvařit neméně zajímavý dýňový guláš? Tento druh guláše je rovněž vhodný pro ty, kteří nechtějí nebo nemohou přijímat maso. Stačí si připravit:

  • dýni Hokkaidó
  • brambory
  • 2 cibule
  • olej
  • 3 lžíce gulášového koření
  • zeleninový vývar
  • v případě potřeby špetku bramborového škrobu na zahuštění

Jak začít? Vše nakrájejte na drobné kostky. Osmažte cibulku, přidejte dýni, brambory a koření. Vše podlijte vývarem a vařte do měkka. Podle chuti můžete a nemusíte přidat lžíci rajčatového protlaku. Tato podzimní varianta je výborná – můžete ji použít jen tak, příznivci masa si k ní mohou upéci třeba krkovici. Přejeme vám dobrou chuť!