Lovecká sezóna je tu! Kam pro zvěřinu? Od myslivců se vyplatí víc než v obchodě

Zvěřinové maso na talíři, vedle sklenice s vínem a parohy abimusat / Shutterstock.com

Podzimní období přináší nejen chladnější počasí, ale také loveckou sezónu, která je ideální příležitostí pro milovníky zvěřiny. Toto lahodné maso, jež se vrací na scénu českých kuchyní, je nejen chutné, ale i zdravé. Zvěřina nabízí jemnou svalovinu s nízkým obsahem tuku, což z ní činí výživnou alternativu k běžnějším druhům masa. Kde ji ale pořídit za rozumnou cenu a na co si dát při nákupu pozor? Ať už se chystáte připravit daňčí guláš nebo srnčí svíčkovou, poradíme vám, jak se nenechat napálit a vychutnat si tuto delikatesu naplno.

Přečtěte si také

Hit těchto Vánoc: 10 receptů na cukroví a dezerty, ve kterých není ani gram másla

Proč jíst zvěřinu?

Máte pocit, že jídla z divoké zvěře jsou moderním výmyslem dnešních restauratérů? Naopak. Zvěřina patřila do českých kuchyní odjakživa. Pokrmy z ní se na stolech české šlechty objevovaly už ve středověku. Paradoxně tak její konzumace v historii byla vyšší, než je tomu dnes.

Přitom zvěřinové maso má jemnou svalovinu, menší obsah tuků a je velmi zdravé a dobře stravitelné. Vyniká svojí specifickou chutí a vůní, pro kterou je ale často českým zákazníkem odmítáno. Toto maso je v pomyslném žebříčku oblíbenosti až na pátém místě.

V hrnci se vaří jelení maso, cibule a rozmarýn Chamois huntress / Shutterstock.com

Kde koupit zvěřinové maso?

Rozhodli jste se připravit zvěřinu k nedělnímu obědu? Čerstvou ji seženete na podzim a v zimě, kdy je doba odstřelu. I přesto však supermarkety nabízí hlavně maso zmražené. Sháníte-li čerstvé, vydejte se spíš do specializovaných prodejen a řeznictví. V některých městech se se zvěřinou setkáte i na farmářských trzích.

Jestli vám zvěřina zrovna nevoní, zkuste ochutnat její lehčí varianty. Začněte třeba křepelkou, zajícem nebo bažantem. Pokud si chcete dopřát opravdovou delikatesu, vychutnejte si pokrmy ze srnčího hřbetu nebo svíčkové.

Zvěřinová paštika
Čas přípravy: 4 hod Obtížnost: Střední

Zvěřinová paštika

Zvěřinová paštika patří mezi ty nejvybranější lahůdky a připravit si ji zvládnete i doma, budete tak mít kontrolu nad jejím složením. Naši zvěřinovou paštiku z daňka si vychutnáte jak na čerstvém chlebu s nakládanými okurkami, tak na kanapkách nebo krekrech podávanými k vínu.

Zvěřinová paštika
Kančí kýta se šípkovou omáčkou
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Kančí kýta se šípkovou omáčkou je vynikající pokrm, který se skvěle hodí jako slavnostnější oběd nebo večeře. Příprava sice zabere víc času, famózní výsledek však stojí za to. Podáváme ideálně s karlovarským, případně houskovým knedlíkem.

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Je zvěřina bezpečná?

Než se takový daňčí guláš objeví na vašem talíři, čeká jej hned několik prověrek. První je veterinární kontrola po ulovení zvířete, další následuje při bourání masa a zpracování. Prodává-li se maso v obchodních řetězcích, kontroluje jej i Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která dohlíží na balené potraviny. Takové maso je bezpečné a zdravotně nezávadné.

Vysoký stupeň kontroly se vztahuje na maso nabízené restauracemi, které jej odebírají z lesních závodů nebo z velkoobchodů. Původ takového masa je vždy doložen, a zákazníkům tak nehrozí žádná zdravotní rizika.

Myslivec má na zádech loveckou pušku a se svým psem jde po lesní cestě Matthias Friel / Shutterstock.com

Cena zvěřiny

Maso koupené přímo od myslivců vyjde mnohem levněji než nákup v obchodě. Nakupujte však pouze u těch, kteří mají speciální oprávnění takové úlovky prodávat. Kilo masa z divočáka od nich stojí kolem 40–50 Kč, za kilo srnčího či dančího dáte přibližně 90 Kč. Jelení letos stojí okolo 85 Kč za kilo. Pro srovnání, za kilo kýty z divočáka zaplatíte v obchodech klidně i šestkrát více.

Jaké koření použít?

Typické koření na zvěřinu je jalovec, nové koření, bobkový list, koriandr, rozmarýn, tymián a zázvor. Nezapomeňte při nákupech ale ani na čerstvou kořenovou zeleninu. Při přípravě budete také potřebovat dobrou uzenou slaninu, kterou se maso prošpikuje.

Na co si dát pozor?

Nabízí vám známý na chalupě zvěřinu, která stojí o poznání méně než v obchodě, ale její původ je přinejmenším podezřelý? Ruce pryč! Může se jednat o pytlačené maso. Pytláci zvířata loví nelegálně, protože se jedná o výnosný byznys. Dopouštějí se tím ale trestného činu a za ten jim hrozí i vězení.

Upytlačená zvěř navíc nepodléhá žádné veterinární kontrole a její konzumace může být nebezpečná. V mase se mohou vyskytovat larvy svalovce stočeného, který způsobuje tzv. trichinelózu. Ta se ze začátku může jevit jen jako podrážděný žaludek. Neléčená však dokáže znehybnit svalstvo a způsobit i poruchy mozku. U nelegálně loveného masa hrozí též kontaminace olovem ze střel nebo i radioaktivita.

Srna stojí uprostřed silnice Michael Tatman / Shutterstock.com

Co dělat při srážce se zvěří? Sražená srnka není k jídlu

Srazili jste při podvečerní vyjížďce autem srnku nebo zajíce a napadlo vás vzít je domů k jídlu? I na tuhle verzi zapomeňte. Až více než polovina zajíců trpí tularémií, která je přenosná na člověka a projevuje se jako chřipka. Takové onemocnění jako laik pouhým okem nepoznáte a zbytečně si zaděláte na zdravotní potíže.

Skončí-li pod koly vašeho auta jakékoliv divoké zvíře, jste povinni to hlásit příslušnému mysliveckému sdružení nebo zavolat na policii. A to i v případě, že zraněná zvěř z místa nehody uteče. Pokud si zvíře naložíte do kufru, v ten moment se z vás stávají pytláci. Stejně tak byste se ale neměli snažit zvíře odklidit ze silnice, poraněná zvěř by vám mohla způsobit zranění nebo na vás přenést parazity či jinou nemoc.

Zdroje: Pro zvěřinu, Státní veterinární správa, Policie ČR