Domácí želé bonbony si zamilujete tak, že kupované už nebudete chtít

Dívka drží v ruce gumové medvídky Farknot Architect / Shutterstock.com

Gumové medvídky a „žužu“ bonbony milují jak děti, tak i dospělí. Mnozí si tyto sladkosti dopřávají s dobrým pocitem, že dělají něco pro své klouby. Jenže výrobky z obchodu obsahují jen minimum kolagenu, zato však obrovské množství cukru. Výborné želé bonbony si přitom můžete vyrobit i sami doma – a není to vůbec nic těžkého.

Přečtěte si také

Internetový obchod Košík.cz míří na Slovensko. Očekává nárůst klientů a velkou poptávku. Slováci rozvoz potravin milují

Proč se vyhýbat bonbonům z obchodu?

Kupované bonbony jsou plné éček, konzervantů, umělých sladidel a barviv. Chcete-li se jim vyhnout, vyzkoušejte tento recept a vyrobte si vlastní želé cukrovinky. Uděláte tak nejen něco dobrého pro své tělo, ale také pro svou peněženku.

Recept na domácí želé bonbony

Domácí želé mlsání budete mít připravené za pár minut.

Stačí vám k tomu jen několik málo ingrediencí:

  • Ovocná či zeleninová šťáva (domácí či kupovaná)
  • Želatina v prášku
  • Med, javorový či agávový sirup na dochucení
Domácí želatinové bonbony Gulsina / Shutterstock.com

Postup:

  1. Nejprve si do hrnce nalijte hrnek a půl libovolné ovocné či zeleninové šťávy. Můžete použít kupovanou, anebo si připravit domácí.
  2. Následně přimíchejte 4 lžíce želatiny v prášku (vegetariáni ji mohou nahradit rostlinným agarem). Počkejte několik minut, než se vsákne, a poté důkladně promíchejte.
  3. Promíchanou směs ohřejte na mírném plameni a počkejte, než se všechna želatina rozpustí. Ale pozor! Směs nikdy nesmí projít varem, jinak by ztratila všechny vitamíny. Následně ji oslaďte medem, agávovým či javorovým sirupem.
  4. Ještě horkou směs nalijte do formy a máte hotovo! Nechte ji chvilku chladit při pokojové teplotě a poté dejte na 2–3 hodiny do lednice, dokud neztuhne. Pak už se můžete pustit do mlsání.

Tip: Formy na výrobu domácích želatinových bonbonů nabízí například Tescoma za 319 Kč/2 ks, případně domácí potřeby Orion za 149 Kč. A pokud nemáte po ruce žádné formičky, vylijte směs do plastové krabičky a želé následně nakrájejte na kostičky nebo použijte vykrajovátka na cukroví.

Jaké použít kombinace ovoce a zeleniny pro danou barvu?

  • Žlutá – žlutá hruška, žluté jablko či paprika a trocha citronové šťávy. Nepoužívejte šťávu z ananasu – obsahuje totiž látku, kvůli které by želatina neztuhla.
  • Červená – jahody, mrkev, červená řepa, rybíz či maliny.
  • Zelená – kapusta, kiwi, okurka, zelené jablko nebo hroznové víno.
  • Fialová – ostružiny, borůvky, jablko, trocha červené řepy a červeného zelí.
  • Oranžová – mrkev, pomeranč, zázvor a mango.

Místo ovocných šťáv můžete použít i kupované ovocné sirupy, jako jsou například Jupí, Relax či YO, které smícháte s vodou. V takovém případě doporučujeme dát na 200 ml ovocného sirupu 100 ml vody a 5 g želatiny.

A jak se dělá pravé pâte de fruits?

Pokud vám nevadí větší množství cukru, udělejte si doma pravé pâte de fruits podle následujícího receptu ze Sladké akademie.

Nadchla vás tato domácí alternativa? Pak určitě neváhejte a dopřejte svým dětem i sobě mlsání, které jim zachutná a bude přívětivější k jejich zdraví – složení si totiž ohlídáte sami!

Zdroje: Sladká akademie, kupi.cz