Vánoce se blíží a s nimi i pečení cukroví, bez kterého by to prostě nebylo ono. Jak to ale všechno stihnout, aby bylo cukroví krásně měkké a chutné právě na Štědrý den? Máme pro vás jednoduchý plán – poradíme, kdy upéct perníčky, kdy zadělat na linecké a co si klidně nechat až na poslední chvíli. Díky našim tipům si pečení užijete v pohodě a bez stresu!
Původ tradice pečení cukroví sahá až do 16. století, kdy měly jeho tvary jasnou symboliku a byla s nimi spojena řada pověr. Kulaté cukroví symbolizovalo slunce a rozdávalo se koledníkům, vykrajované ve tvaru zvířat mělo zase obdarovanému přinést sílu a vlastnosti daného zvířete.
Přestože dnes už cukroví nepřisuzujeme magickou moc, v českých domácnostech se jeho tradice stále drží. Některé pilné hospodyňky plní krabice až 20 druhy cukroví, i když historie původně hovoří o 7 druzích. Ať už každoročně soutěžíte o nejvyšší počet druhů vánočního pečiva, nebo si vystačíte se třemi oblíbenými, každý z nich je třeba péct ve správnou dobu. Kdy to je?
Perníčky neodmyslitelně patří k vánočnímu období, bez nich by to prostě nebylo ono. Různorodé tvary plné slaďoučkého medu a voňavého koření jsou oblíbené zejména u dětí. Tradiční receptura si žádá pečení s dostatečným předstihem, aby perníčky stihly do Vánoc změknout. S naším receptem je ale budete mít měkké ihned.
Přelom listopadu a prosince je ideální doba na to upéct perníčky. Ty jsou pro vánoční svátky typické, i když si na nich leckterá hospodyňka vyláme zuby. A to doslova. Perníčky totiž potřebují několik týdnů, aby se rozležely a byly pěkně měkké. S jejich zdobením počkejte pár dní nebo i týdnů, aby vám cukrová poleva nepopraskala. Upečené perníčky uskladněte v chladu v krabici nebo v plechové nádobě.
Na začátku prosince byste měli zadělat těsto na oblíbené linecké cukroví. I to bude potřebovat nějaký ten čas na to, aby změklo. Až budete odhadovat množství, nezapomeňte, že linecká kolečka se často používají i jako základ pro vosí hnízda.
Upečené linecké cukroví neslepujte marmeládou hned, ale klidně ho nechte pár dní uložené v dóze. Slepování džemem nebo marmeládou si můžete naplánovat přibližně 2 týdny před Vánocemi, slepování krémem nechte ještě na později.
Linecké cukroví slepované marmeládou bezesporu patří ke stálicím českých Vánoc a na sváteční tabuli by určitě nemělo chybět. Pojďte si ho s námi zkusit upéct, jistě budete s výsledkem spokojeni.
Až bude za okny chodit Mikuláš s čertem, připravte si těsto na vanilkové rohlíčky. Jejich kouzlo je právě v tom, že se rozplynou na jazyku – takže jim dejte čas na rozležení. Přibližně 3 týdny před Vánoci je také správný čas na to upéct zázvorky nebo kokosové a ořechové cukroví.
S čokoládovými polevami si prakticky nemusíte dělat velké starosti – většina z nich je trvanlivá a do Vánoc bez problémů vydrží. V tuto dobu si též upečte oblíbené medvědí pracny. Hřebíček a skořice provoní celý dům a všem bude jasné, že Vánoce už jsou opravdu za dveřmi.
Do Vánoc už zbývá necelý týden – ideální čas na slepování cukroví krémy. Většina z nich obsahuje máslo, a pokud byste s nimi začali dříve, hrozí, že se zkazí. Slepené cukroví pak uchovávejte v chladu na balkónu nebo v lednici. Pokud už některé podáváte hostům, servírujte jen takové množství, které se opravdu sní.
Stálicemi českých Vánoc jsou vosí hnízda a další nepečené druhy cukroví. I s jejich výrobou vyčkejte, aby se vám do Štědrého dne nezkazily.
Vosí hnízda patří k nepečeným druhům vánočního cukroví, které si můžete připravit těsně před svátky. Příprava je rychlá a jednoduchá.
Máte chvilku času mezi přípravou bramborového salátu a zdobením stromečku? Vyplnit ji můžete třeba rychlým receptem na cukroví z listového těsta, případně upečte domácí jablečný závin. Hosty zabavte koulením rumových koulí obalovaných v kokosu nebo krájením nepečeného fíkového salámu. A na konec nezbývá než slavnostně vyložit všechny druhy na talíř a sledovat, který zmizí jako první!
Zdroje: Kupi.cz