Plán vánočního pečení: Na perníčky a linecké je nejvyšší čas. Co nechat až na poslední chvíli?

České vánoční cukroví na talířku Stepanek Photography / Shutterstock.com

Vánoce se blíží a s nimi i pečení cukroví, bez kterého by to prostě nebylo ono. Jak to ale všechno stihnout, aby bylo cukroví krásně měkké a chutné právě na Štědrý den? Máme pro vás jednoduchý plán – poradíme, kdy upéct perníčky, kdy zadělat na linecké a co si klidně nechat až na poslední chvíli. Díky našim tipům si pečení užijete v pohodě a bez stresu!

Přečtěte si také

Plíseň na zdi? Přestaňte bojovat a konečně se jí zbavte! Řešení nemusí být drahé

Kde jsme přišli k vánočnímu cukroví?

Původ tradice pečení cukroví sahá až do 16. století, kdy měly jeho tvary jasnou symboliku a byla s nimi spojena řada pověr. Kulaté cukroví symbolizovalo slunce a rozdávalo se koledníkům, vykrajované ve tvaru zvířat mělo zase obdarovanému přinést sílu a vlastnosti daného zvířete.

Přestože dnes už cukroví nepřisuzujeme magickou moc, v českých domácnostech se jeho tradice stále drží. Některé pilné hospodyňky plní krabice až 20 druhy cukroví, i když historie původně hovoří o 7 druzích. Ať už každoročně soutěžíte o nejvyšší počet druhů vánočního pečiva, nebo si vystačíte se třemi oblíbenými, každý z nich je třeba péct ve správnou dobu. Kdy to je?

Perníčky
Čas přípravy: 2 hod 20 min Obtížnost: Snadný

Perníčky

Perníčky neodmyslitelně patří k vánočnímu období, bez nich by to prostě nebylo ono. Různorodé tvary plné slaďoučkého medu a voňavého koření jsou oblíbené zejména u dětí. Tradiční receptura si žádá pečení s dostatečným předstihem, aby perníčky stihly do Vánoc změknout. S naším receptem je ale budete mít měkké ihned.

Perníčky

Začněte medovými perníčky

Přelom listopadu a prosince je ideální doba na to upéct perníčky. Ty jsou pro vánoční svátky typické, i když si na nich leckterá hospodyňka vyláme zuby. A to doslova. Perníčky totiž potřebují několik týdnů, aby se rozležely a byly pěkně měkké. S jejich zdobením počkejte pár dní nebo i týdnů, aby vám cukrová poleva nepopraskala. Upečené perníčky uskladněte v chladu v krabici nebo v plechové nádobě.

  • Tip: Pokud se vám bude zdát, že neměknou ani pár dní před Vánocemi, vložte k nim do dózy rozkrojené jablko nebo kousek chleba. Perníčky si z nich natáhnou vlhkost a budou vláčnější.
Vánoční perníčky ve tvaru stromečku, kapra a sněhuláka jakubicek / Shutterstock.com

Vláčné linecké cukroví

Na začátku prosince byste měli zadělat těsto na oblíbené linecké cukroví. I to bude potřebovat nějaký ten čas na to, aby změklo. Až budete odhadovat množství, nezapomeňte, že linecká kolečka se často používají i jako základ pro vosí hnízda.

Upečené linecké cukroví neslepujte marmeládou hned, ale klidně ho nechte pár dní uložené v dóze. Slepování džemem nebo marmeládou si můžete naplánovat přibližně 2 týdny před Vánocemi, slepování krémem nechte ještě na později.

Linecké cukroví
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Linecké cukroví

Linecké cukroví slepované marmeládou bezesporu patří ke stálicím českých Vánoc a na sváteční tabuli by určitě nemělo chybět. Pojďte si ho s námi zkusit upéct, jistě budete s výsledkem spokojeni.

Linecké cukroví

Vanilkové rohlíčky jsou klasika

Až bude za okny chodit Mikuláš s čertem, připravte si těsto na vanilkové rohlíčky. Jejich kouzlo je právě v tom, že se rozplynou na jazyku – takže jim dejte čas na rozležení. Přibližně 3 týdny před Vánoci je také správný čas na to upéct zázvorky nebo kokosové a ořechové cukroví.

  • Tip: U cukroví si radši připlaťte za pravý vanilkový cukr, ten vanilínový klidně nechte ležet v regálu. Anebo si ho jednoduše vyrobte sami doma! Stačí vám vanilkový lusk a krupicový cukr. Lusk rozřízněte, vyškrábněte semínka a zamíchejte je do cukru. Zbytek lusku nakrájejte na menší kousky, přidejte k cukru a nechte pár dní odležet, aby cukr krásně nasál vůni vanilky. Je to snadné a výsledek je o dost lepší než kupovaný!

S čokoládovými polevami si prakticky nemusíte dělat velké starosti – většina z nich je trvanlivá a do Vánoc bez problémů vydrží. V tuto dobu si též upečte oblíbené medvědí pracny. Hřebíček a skořice provoní celý dům a všem bude jasné, že Vánoce už jsou opravdu za dveřmi.

Talířek s různými druhy vánočního cukroví Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

5 dní před Štědrým dnem

Do Vánoc už zbývá necelý týden – ideální čas na slepování cukroví krémy. Většina z nich obsahuje máslo, a pokud byste s nimi začali dříve, hrozí, že se zkazí. Slepené cukroví pak uchovávejte v chladu na balkónu nebo v lednici. Pokud už některé podáváte hostům, servírujte jen takové množství, které se opravdu sní.

Stálicemi českých Vánoc jsou vosí hnízda a další nepečené druhy cukroví. I s jejich výrobou vyčkejte, aby se vám do Štědrého dne nezkazily.

Vosí hnízda
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Snadný

Vosí hnízda

Vosí hnízda patří k nepečeným druhům vánočního cukroví, které si můžete připravit těsně před svátky. Příprava je rychlá a jednoduchá.

Vosí hnízda

Co můžete nechat na poslední chvíli?

Máte chvilku času mezi přípravou bramborového salátu a zdobením stromečku? Vyplnit ji můžete třeba rychlým receptem na cukroví z listového těsta, případně upečte domácí jablečný závin. Hosty zabavte koulením rumových koulí obalovaných v kokosu nebo krájením nepečeného fíkového salámu. A na konec nezbývá než slavnostně vyložit všechny druhy na talíř a sledovat, který zmizí jako první!

Zdroje: Kupi.cz