Chléb je zdrojem komplexních sacharidů, vlákniny a některých vitamínů a minerálů. Ale co když chcete hubnout? Můžete jíst chleba a pečivo v jakémkoli množství, nebo se mu raději vyhnout? Výživová poradkyně upozorňuje, že chléb sám o sobě nezpůsobuje přibírání na váze, nicméně je dobré si uvědomit, které druhy pečiva jsou při dietě lepší volbou.
Křupavá kůrka, sametově nadýchaný vnitřek a ta vůně. Chléb je základem našeho denního jídelníčku. Milujeme čerstvý chléb ke snídani, ale co když kvůli němu přibíráme na váze?
„Pečivo je často démonizováno, přitom je potřeba se na celou situaci podívat komplexně. Za přibíráním na váze stojí kalorický přebytek. Může být způsobeno konzumací pečiva, ale je potřeba si říct, že jen jeho nadměrnou konzumací a často v kombinaci s tučnými pomazánkami, uzeninami nebo třeba sladkými náplněmi,“ uvedla pro redakci Kupi Linda Vrátná, výživová poradkyně.
Pokud si vybíráte pečivo vědomě, nemusíte se chleba ani jiného pečiva kvůli hubnutí vzdát. Výběr správné mouky je klíčový. „Určitě je dobré vyhýbat se bílému pečivu a to hlavně díky nízkému obsahu vlákniny a díky vysokému glykemickému indexu, který způsobí rychlé zvýšení hladiny cukru v krvi a následně jeho rychlý pokles a to vyvolá pocity hladu. Přednost bychom měli dát pečivu celozrnnému, které více zasytí a má větší obsah vlákniny,“ vysvětluje výživová poradkyně.
Důležité je nesníst půl bochníku chleba na posezení, ale hlídat si porce. Nejlepší je jíst chléb dopoledne, kdy tělo nejefektivněji využívá sacharidy.
Zkoušeli jste si někdy upéct svůj vlastní kváskový chléb? Že ne? Potom to musíte vyzkoušet! Ale varujeme vás, již nikdy nebudete chtít jíst ten kupovaný. Rodina si ten váš zamiluje a jeho přípravu budete zbožňovat natolik, že se pečení chlebu stane vaším koníčkem.
Nejlepší pečivo (chléb, rohlíky, housky) jsou z celozrnné pšeničné, špaldové nebo žitné mouky, které si na rozdíl od bílé pšeničné mouky zachovávají všechny cenné živiny. Skvělou volbou je také pečivo s přidanými semínky (například slunečnicovými, dýňovými nebo lněnými), které pečivo obohacuje o cenné omega-3 mastné kyseliny a vitamíny skupiny B.
Nattapol_Sritongcom / Shutterstock.com
Složení chleba v supermarketech a oblíbených pekárnách není příliš přesvědčivé. Proto se vy vždy vyplatí před nákupem zkontrolovat seznam ingrediencí. „Je potřeba si dát pozor při výběru a rozlišovat pojmy jako ‚celozrnný‘ a ‚vícezrnný‘. Chtějte pečivo celozrnné, kde máte zaručeno, že alespoň v 80% je zastoupena mouka celozrnná. Také pozor na barvu pečiva - jen proto, že je pečivo tmavé, nutně neznamená, že je zdravé (celozrnné). Může být totiž dobarvováno karamelem nebo jiným způsobem,“ zdůrazňuje Linda Vrátná.
Pravý celozrnný chléb musí být těžký. Pozor! Pokud je tmavý chléb lehký, není vyroben pouze z přírodních surovin.
Základem chleba by měla být mouka, voda, droždí se špetkou cukru nebo kvásku a kuchyňská sůl. Přidat můžete semínka, ořechy, obiloviny nebo třeba bylinky. Všechny ostatní přísady, jako jsou rostlinné oleje, škrob, ječný slad a hroznová šťáva jsou zbytečnými plnivy.
Andrey Zhernovoy / Shutterstock.com
Pro správnou rovnováhu jídla, jehož hlavní ingrediencí je chléb, nezapomeňte přidat:
Zdroje: Kupi.cz, Linda Vrátná – výživová poradkyně, Healthline