Jaké pečivo jíst při hubnutí? Nemusíte se ho vzdávat, ale jděte na to chytře

Chleba na talíři s metrem RVillalon / Shutterstock.com

Chléb je zdrojem komplexních sacharidů, vlákniny a některých vitamínů a minerálů. Ale co když chcete hubnout? Můžete jíst chleba a pečivo v jakémkoli množství, nebo se mu raději vyhnout? Výživová poradkyně upozorňuje, že chléb sám o sobě nezpůsobuje přibírání na váze, nicméně je dobré si uvědomit, které druhy pečiva jsou při dietě lepší volbou.

Přečtěte si také

Matcha vaječný likér: Svěží zelená verze klasiky, která chutná líp než kupovaný

Chléb a hubnutí

Křupavá kůrka, sametově nadýchaný vnitřek a ta vůně. Chléb je základem našeho denního jídelníčku. Milujeme čerstvý chléb ke snídani, ale co když kvůli němu přibíráme na váze?

„Pečivo je často démonizováno, přitom je potřeba se na celou situaci podívat komplexně. Za přibíráním na váze stojí kalorický přebytek. Může být způsobeno konzumací pečiva, ale je potřeba si říct, že jen jeho nadměrnou konzumací a často v kombinaci s tučnými pomazánkami, uzeninami nebo třeba sladkými náplněmi,“ uvedla pro redakci Kupi Linda Vrátná, výživová poradkyně.

Jakému pečivou se vyhnout a jakému dát naopak přednost při redukční dietě?

Pokud si vybíráte pečivo vědomě, nemusíte se chleba ani jiného pečiva kvůli hubnutí vzdát. Výběr správné mouky je klíčový. „Určitě je dobré vyhýbat se bílému pečivu a to hlavně díky nízkému obsahu vlákniny a díky vysokému glykemickému indexu, který způsobí rychlé zvýšení hladiny cukru v krvi a následně jeho rychlý pokles a to vyvolá pocity hladu. Přednost bychom měli dát pečivu celozrnnému, které více zasytí a má větší obsah vlákniny,“ vysvětluje výživová poradkyně.

Důležité je nesníst půl bochníku chleba na posezení, ale hlídat si porce. Nejlepší je jíst chléb dopoledne, kdy tělo nejefektivněji využívá sacharidy.

Kváskový chléb krok za krokem
Čas přípravy: 10 hod Obtížnost: Náročný

Kváskový chléb krok za krokem

Zkoušeli jste si někdy upéct svůj vlastní kváskový chléb? Že ne? Potom to musíte vyzkoušet! Ale varujeme vás, již nikdy nebudete chtít jíst ten kupovaný. Rodina si ten váš zamiluje a jeho přípravu budete zbožňovat natolik, že se pečení chlebu stane vaším koníčkem.

Kváskový chléb krok za krokem

Při dietě se vyhýbejte pečivu s vysokým obsahem jednoduchých cukrů a nízkou nutriční hodnotou, jako jsou:

  • bílé pšeničné rohlíky,
  • bagety,
  • croissanty,
  • sladké pečivo.

Tipy na nejlepší pečivo pro hubnutí:

Nejlepší pečivo (chléb, rohlíky, housky) jsou z celozrnné pšeničné, špaldové nebo žitné mouky, které si na rozdíl od bílé pšeničné mouky zachovávají všechny cenné živiny. Skvělou volbou je také pečivo s přidanými semínky (například slunečnicovými, dýňovými nebo lněnými), které pečivo obohacuje o cenné omega-3 mastné kyseliny a vitamíny skupiny B.

Celozrnný chléb Nattapol_Sritongcom / Shutterstock.com

Na co si dát pozor při nákupu pečiva v pekárně nebo supermarketu?

Složení chleba v supermarketech a oblíbených pekárnách není příliš přesvědčivé. Proto se vy vždy vyplatí před nákupem zkontrolovat seznam ingrediencí. „Je potřeba si dát pozor při výběru a rozlišovat pojmy jako ‚celozrnný‘ a ‚vícezrnný‘. Chtějte pečivo celozrnné, kde máte zaručeno, že alespoň v 80% je zastoupena mouka celozrnná. Také pozor na barvu pečiva - jen proto, že je pečivo tmavé, nutně neznamená, že je zdravé (celozrnné). Může být totiž dobarvováno karamelem nebo jiným způsobem,“ zdůrazňuje Linda Vrátná.

Pravý celozrnný chléb musí být těžký. Pozor! Pokud je tmavý chléb lehký, není vyroben pouze z přírodních surovin.

Chléb si můžete upéct i doma

Základem chleba by měla být mouka, voda, droždí se špetkou cukru nebo kvásku a kuchyňská sůl. Přidat můžete semínka, ořechy, obiloviny nebo třeba bylinky. Všechny ostatní přísady, jako jsou rostlinné oleje, škrob, ječný slad a hroznová šťáva jsou zbytečnými plnivy.

  • TIP redaktorky: Která mouka je lepší? Mouka o zrnitosti 2 000 nebo 450? Čím vyšší číslo, tím lépe, protože značí zpracování zrna a je tak prospěšnější pro naše zdraví. Při dietě se vyplatí vyhýbat chlebu z mouky o zrnitosti 450 nebo 550.
Mužské ruce připravují těsto Andrey Zhernovoy / Shutterstock.com

Závěrem

Pro správnou rovnováhu jídla, jehož hlavní ingrediencí je chléb, nezapomeňte přidat:

  • zdroj bílkovin (například tvaroh, vejce, tofu, uzený losos, mozzrarella),
  • zdroj zdravých tuků (avokádo, dýňová semínka, olivový olej),
  • zeleninu nebo ovoce.

Zdroje: Kupi.cz, Linda Vrátná – výživová poradkyně, Healthline