Vegety a jim podobná univerzální zeleninová dochucovadla jsou v české kuchyni oblíbeným způsobem, jak pokrmům jednoduše a rychle dodat tu „správnou“ chuť. Víte ale, co všechno si (kromě chuti) do jídla s kupovanou vegetou přidáváte?
Na skutečnost, že tyto univerzální dochucovací směsi obsahují téměř ze dvou třetin pouze sůl, glutamáty a další umělé složky, již několik let upozorňují různé nezávislé testy i články. Dodnes se však situace nijak nezlepšila, a my stále kupujeme předraženou sůl, kterou výrobci maskují na obalech jako směs sušené zeleniny – té ovšem leckdy najdeme sotva 20 %.
Sůl – ve většině případů její obsah překračuje 50 %, někdy dokonce i 65 %. Nejčastěji se jedná o tu klasickou kuchyňskou.
Zeleninu – ačkoliv na ilustračních obrázcích bývá znázorněna pestrá paleta nejrůznější zeleniny, složení často obsahuje pouze základní druhy, mezi které patří sušená mrkev, petržel, cibule, celer nebo pastinák.
Barviva – typickou barvou vegety je žlutá, a to díky přidané kurkumě. Většinou je ale na vině i umělé barvivo riboflavin.
Další příměsi zlepšující vlastnosti – přidávají se aromata, barviva, cukry (např. řepný cukr, laktóza), tuky, škroby, extrakt z kvasnic nebo krupice. Tyto látky dodávají směsi lepší chuť i strukturu a zvyšují její výživovou hodnotu.
Pro představu jsme se podívali na složení některých zástupců těchto zeleninových dochucovadel na pultech českých obchodů. Například Vitana Vegeta Original (cca 189 Kč/kg) i Podravka Přísada do jídel (cena cca 105 Kč/kg) obsahují shodně všechny výše zmíněné látky (včetně glutamátů, cukrů a barviva riboflavin), velké množství soli (max. 58 %) a v porovnání s tím velice málo zeleniny (jen 15,5 %).
V nezávislém testu byl nejlépe (na základě co nejvíce přírodního složení) hodnocen výrobek Vegi Vegi Zeleninová ochucovací směs (cena cca 115 Kč/100 g) a Solčanka Zeleninové ochucovadlo s mořskou solí (cena cca 20 Kč/100 g).
Na poslední příčce se naopak umístil produkt Knorr Aromat (cena cca 22 Kč/100 g) nebo ochucovadla privátních značek obchodů Lidl (Mikado ochucovadlo) či Albert (Basic Food Flavour Improver).
Na závěr pro vás máme recept na domácí vegetu bez soli, pouze ze zeleniny a bylinek.
Na výrobu můžete použít: mrkev, celer, petržel, cibuli, pórek, papriku, kedlubnu, bylinky (vhodný je libeček, petrželová a celerová nať, majoránka nebo tymián) a česnek.
Tip: Pokud si chcete vyrobit domácí vegetu se solí, doporučujeme ji přidat do zeleniny ještě před sušením (tedy rovnoměrně smíchat najemno nasekanou zeleninu a sůl a společně usušit). Kdybyste ji přidali až do hotového prášku, mohl by zvlhnout.