Cestovní průjem se vás nemusí týkat: Začněte užívat probiotika dva dny před cestou, doporučuje gastroenterolog

Mladý pár na dovolené trpí bolestí břicha Prostock-studio / Shutterstock.com

Podzim láká Čechy k cestování do exotických zemí a nejčastěji míří do Egypta. Typickým onemocněním, které postihuje cestující právě v této destinaci, je průjem. I když tento stav nebývá závažný, příznaky, které jej doprovází, jsou nepříjemné, únavné a mohou vést k dehydrataci. Jak cestovnímu průjmu neboli faraonově pomstě předejít a jak ho léčit?

Přečtěte si také

Kvíz: Sous-vide, konfitování či demi-glace. Víte, co znamenají tyto výrazy? Neudělejte si v restauraci ostudu

Cestovní průjem neboli faraonova pomsta je definován jako tři nebo více řídkých stolic denně doprovázených nevolností, bolestí břicha či zvracením. Může být přítomna i horečka.

Jak předcházet cestovnímu průjmu?

Klíčovým faktorem je osobní hygienasprávná strava.

  • Myjte si často ruce, zejména po použití toalety a před každým jídlem.
  • Vyhněte se jídlům z pouličních stánků.
  • Nekupujte nepasterizované mléčné výrobky.
  • Ovoce i zeleninu si důkladně omyjte nebo raději oloupejte.
  • Pijte pouze balenou vodu a vyhněte se nápojům s kostkami ledu.
  • Při čištění zubů používejte k vyplachování úst pouze balenou vodu.
  • Pozor na zmrzliny místní výroby.
  • Dodržujte zásady racionální výživy.

„Pokud cestujete, vyplatí se vzít si s sebou probiotika, která podporují přirozenou střevní mikroflóru, zodpovědnou za imunitu a správnou funkci trávicího systému. Mezi doporučené probiotické doplňky patří ty, které obsahují kvasinky Saccharomyces boulardii CNCM I-3799, nukleotidy a inulin. Probiotika by se měla užívat 2 dny před odjezdem a pokračovat po celou dobu pobytu,“ sdělila pro redakci Kupi zdravotní sestra Alena Buchlová z gastroenterologie.

Před cestou do země s vyšším rizikem infekce se vyplatí poradit se s lékařem, který doporučí vhodná preventivní opatření.

Muž kupuje v obchodě balenou vodu Drazen Zigic / Shutterstock.com

Jak léčit cestovní průjem?

V případě průjmu je zásadní zajistit dostatečnou hydrataci. „Dobré je s sebou mít perorální rehydratační tekutinu (elektrolyty) ve formě šumivých tablet,“ doplňuje zdravotní sestra Buchlová. Hodí se i při cestování do velmi horkých oblastí, k dehydrataci totiž přispívá nejen průjem, ale i nadměrné pocení. Dále se vyplatí mít u sebe aktivní uhlí proti průjmu nebo tablety loperamidu, díky kterým se zpomalí peristaltika střev.

Pozor! Tyto tablety by se neměly podávat dětem mladším 6 let.

Člověk připravuje isotonický nápoj, vkládá šumivou tabletu do lahve Skylines / Shutterstock.com

„Závažnost a trvání cestovního průjmu závisí na typu infekce a původu. V případě infekce bakteriemi (nejčastěji to bývá E. coli, Salmonella a Shigella) nebo virem příznaky obvykle trvají několik hodin. Příčinou může být také stres, pro mnohé lidi je velmi stresující cestování letadlem, kontrola letenek a výdej kufrů. Navíc změna časového pásma může oslabit imunitu. Ve většině případů příznaky průjmu samy odezní, ale v akutních případech je vhodné se poradit s lékařem a nasadit vhodnou léčbu,“ doporučuje zdravotní sestra pracující v oboru gastroenterologie.

Osobní zkušenost redaktorky z návštěvy Egypta:

Faraonovy pomsty jsem se velmi bála, neboť jsme neměli klasickou „válecí“ dovolenou, ale po Egyptě jsme cestovali. Před odletem jsem užívala probiotika Biopron Forte a ihned po příletu jsem zašla do lékárny a zakoupila místní lék Antinal, který má údajně rychlejší účinky. Naštěstí se nám cestovní průjem vyhnul obloukem. Myslím, že dodržování výše zmíněných bodů je velmi důležité. Potkali jsme Čechy, kteří byli v Egyptě po dvacáté páté a zdůrazňovali, že je nikdy faraonova pomsta nepostihla, ale že také nikdy nevyužívají pobytů s all inclusive, kde se často člověk přejí a ochutnává místní stravu, na které naše tělo není zvyklé.

Co jíst a pít během průjmu?

  • Během průjmu se doporučuje krátkodobý půst, například 1–2 dny.
  • Důležitý je dostatečný příjem tekutin, včetně elektrolytů. Doporučuje se pít balenou vodu nebo slabý černý čaj.
  • Po odeznění akutních příznaků se vyhněte potravinám s vysokým obsahem vlákniny, ovoci a zelenině, mléku, kávě, perlivým nápojům a alkoholu. Začněte raději s menšími porcemi, piškoty a snadno stravitelnými kašemi, například z rýže nebo brambor.

Zdroje: Kupi.cz, Alena Buchlová z gastroenterologie, ČGS