Podzim voní skořicí, dýní a čokoládou. Právě tahle kombinace dává dohromady dezert, který je tak jemný, vláčný a přitom výrazný, že se k němu budete vracet celou sezónu. Dýňové mramorové brownies kostky vypadají nádherně na stole, chutnají dospělým i dětem a jsou jednoduché na přípravu. Když je vyndáte z trouby, provoní celou kuchyň a už samotný pohled na oranžovo-čokoládový mramor vás přiměje zakrojit první kousek ještě před vychladnutím.
Podzimní dezert, který potěší srdce i oči
Brownies mají americký původ a obvykle se pečou v čokoládové podobě. Podzim ale přináší své kouzlo a s ním i dýňovou variantu, která osvěží klasiku a dodá jí nový rozměr. Mramorování není jen efektní na pohled, ale také propojí jemnou nasládlou chuť dýňového krému s hutnou čokoládovou částí.
Výsledek působí slavnostně, a přitom se připravuje docela snadno. Hodí se jako dezert na rodinnou oslavu, ke kávě v neděli odpoledne i na podzimní večer, kdy si chcete udělat radost jen tak.
Dýně – královna podzimu
Dýně patří k surovinám, které dokážou zazářit v polévkách, hlavních chodech i dezertech. Obsahuje spoustu vlákniny, betakarotenu a vitamínu C, takže dezert s ní není jen hřích, ale i malý bonus pro tělo. V USA je tradiční součástí svátku Díkůvzdání, u nás si našla cestu do kuchyní hlavně díky oblibě hokkaida a máslové dýně. Její jemná sladkost se báječně pojí s čokoládou i kořením, jako je skořice a muškátový oříšek. Proto právě na podzim vznikají ty nejkrásnější a nejvoňavější dezerty, které k tomuto období prostě patří.
Smit / Shutterstock.com
Dýňové mramorové brownies kostky – recept
- Počet porcí: 16 kostek
- Délka přípravy: 1 hodina
Ingredience
- 200 g kvalitní hořké čokolády
- 150 g másla
- 200 g krupicového cukru
- 3 vejce
- 100 g hladké mouky špetka soli
- 250 g dýňového pyré (ideálně z pečené dýně hokkaido)
- 200 g krémového sýra (např. Philadelphia nebo mascarpone)
- 80 g moučkového cukru
- 1 vejce navíc do dýňové vrstvy
- 1 lžička mleté skořice
- půl lžičky mletého muškátového oříšku
Dýňová bábovka
Dýňová bábovka je velmi oblíbená. Někdo má doma přebytek dýní a neví už co z nich uvařit. Stačí dýni jen nastrouhat a přidat k ostatním ingrediencím. Vytvoříte tak chutnou, voňavou a vláčnou pochoutku ke kávě.
Dýňová bábovka
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C a vyložte čtvercovou formu pečicím papírem.
- V kastrůlku rozpusťte čokoládu spolu s máslem.
- Promíchejte, dokud nevznikne hladká směs, a nechte lehce vychladnout.
- Do mísy rozklepněte 3 vejce, přidejte krupicový cukr a šlehejte, dokud směs nezíská světlejší barvu a nadýchanější konzistenci.
- Přilijte rozpuštěnou čokoládu s máslem a důkladně promíchejte. Poté vsypte hladkou mouku se špetkou soli a vytvořte hustší těsto.
- V jiné míse smíchejte dýňové pyré, krémový sýr, moučkový cukr, 1 vejce, skořici a muškátový oříšek. Vznikne oranžová krémová směs.
- Do připravené formy nalijte nejprve čokoládové těsto a uhlaďte stěrkou.
- Navrch přidejte dýňovou směs.
- Pomocí vidličky nebo špejle jemně promíchejte obě vrstvy tak, aby vznikl mramorový efekt.
- Netáhněte příliš hluboko, aby spodní vrstva zůstala kompaktní.
- Pečte asi 35 až 40 minut, dokud střed není zcela pevný, ale při lehkém zatřesení formou ještě pruží.
- Nechte brownies vychladnout ve formě a poté je nakrájejte na pravidelné kostky.
Tipy z kuchyně redaktorky
- Když jsem tento recept zkoušela poprvé, udělala jsem chybu, že jsem dýňovou směs příliš zamíchala do čokolády, a místo krásného mramorování vznikla jednolitá oranžovo-hnědá hmota. Takže opravdu stačí jen pár krouživých tahů špejlí.
- Hodně také záleží na kvalitě čokolády, proto doporučuji sáhnout po té s minimálně 70 procenty kakaa.
- Pokud nemáte čerstvou dýni, skvěle poslouží i dýňové pyré z konzervy.
- A brownies chutnají nejlépe, když je necháte odpočinout přes noc v lednici – druhý den jsou ještě vláčnější a chutě se krásně propojí.
Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi, NZPI