Cuketová sezóna je v plném proudu a vy přemýšlíte, co se všemi těmi zelenými obry? Tato jednoduchá cuketová nádivka je záchranou pro každý přetékající záhon i unavenou lednici. Do receptu můžete schovat zbytky sýra, uzeniny nebo bylinek a během půl hodiny máte na stole voňavou večeři, která chutná skvěle teplá i studená. Vyzkoušejte ji podle našeho osvědčeného postupu, který funguje i v nejhektičtějších dnech.
Cuketová nádivka je jedno z těch jídel, která dokážou zachránit den, když není čas na složité vyvařování, ale zároveň nechcete servírovat obyčejný chleba se salámem. Voní po česneku a majoránce, má jemnou vláčnou strukturu a navíc je to skvělý způsob, jak spotřebovat cukety, které právě teď rostou rychleji než tráva po dešti. Hodí se k obědu s bramborem i jako lehká večeře se zeleninovým salátem. Navíc potěší všechny, kdo milují rychlá jídla „z jednoho pekáče“.
Zajímavosti o cuketě
Cuketa patří do čeledi tykvovitých a její botanické jméno je Cucurbita pepo. Obsahuje hodně vody – až 95 % – a jen minimum kalorií, proto ji oceníte v letních dietnějších receptech. Díky vysokému obsahu draslíku prospívá srdci i ledvinám.
V Česku se rozšířila hlavně po 90. letech, kdy se stala hitem zahrádkářů pro svou nenáročnost. Pokud hledáte inspiraci, co s cuketami dál, zkuste kromě nádivky také cuketové placky nebo nastrouhanou cuketu do sladkých buchet místo části mouky.
Pixel-Shot / Shutterstock.com
Cuketová nádivka – recept
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: 15 minut + 30 minut pečení
Ingredience
- 2 střední cukety
- 150 g salámu
- 150 g tvrdého sýra
- 2 vejce
- 1 balení prášku do pečiva
- 1 menší svazek čerstvé petrželky
- 100 ml oleje
- 1 lžička sušené majoránky
- 5 stroužků česneku
- 250 g polohrubé mouky
- sůl podle chuti
- sádlo na vymazání formy
- strouhanka na vysypání formy
Tatarák z cukety
Tatarák z cukety je další z mnoha receptů, jak využít tuto letní zeleninu ze zahrady. Garantujeme vám, že si pochutnají i milovníci masa, protože tato teplá směs na křupavé česnekové topince se doslova bude rozplývat na jazyku.
Tatarák z cukety
Postup přípravy
- Cukety omyjte, odkrojte konce a nastrouhejte je nahrubo i se slupkou. Nastrouhané cukety dejte do větší mísy, posolte je a nechte asi 10 minut pustit vodu.
- Mezitím nastrouhejte na hrubém struhadle salám i tvrdý sýr a nasekejte najemno petrželku.
- Cukety dobře vymačkejte rukama, aby v nich nezůstala přebytečná voda, a přendejte je do čisté mísy. Přidejte nastrouhaný salám a sýr, rozklepněte do směsi dvě vejce a promíchejte.
- Přisypte balení prášku do pečiva, nasekanou petrželku a sušenou majoránku.
- Oloupejte pět stroužků česneku, prolisujte je do mísy a opět promíchejte.
- Přilijte 100 ml oleje a postupně přisypávejte polohrubou mouku, aby vzniklo hustší těsto, které drží pohromadě, ale stále je vláčné.
- Zapékací mísu vymažte sádlem a vysypte strouhankou, aby se nádivka nepřichytila. Hotovou směs přesuňte do zapékací mísy a uhlaďte povrch stěrkou nebo lžící.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 30 minut, dokud povrch nezezlátne a nádivka nezhoustne.
- Podávejte teplé například s vařeným bramborem, ale výborná je i studená na druhý den.
Tipy z redakce
- Pokud chcete, aby nádivka byla ještě šťavnatější, přidejte do směsi pár lžic bílého jogurtu nebo zakysané smetany.
- Při pečení sledujte, aby se nepřesušila, každá trouba peče trochu jinak.
- Místo salámu můžete použít i zbytky uzeného masa nebo klobásy, skvěle dochutí celou nádivku.
- A jestli chcete experimentovat, zkuste část polohrubé mouky nahradit špaldovou, dodá nádivce lehce oříškovou chuť. Sama do ní někdy přidávám hrst slunečnicových semínek pro lepší texturu.
Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi.cz, NZIP