Dostat do dětí zeleninu je lítý boj? Rodiče, vsaďte na barvy a inspirujte je vlastním příkladem, radí pediatrička

Dítě odmítá zeleninu New Africa / Shutterstock.com

Musíš jíst! A dej si zeleninu! Jsou to věty, kterými své potomky umravňujete asi tak každý den? Hrůza, že? Koho by taky bavilo dělat z běžného obědu nebo večeře lítý boj. Ale i když to u vás nevypadá vůbec idylicky, nevěšte hlavu. Může být líp, jen pro to musíte něco udělat.

Přečtěte si také

Žhavá novinka od značky Míša se objevila v Kauflandu. Chutná božsky a je i zdravá

Nebudu papat!

Chroničtí nejedlíci jsou postrachem všech rodičů, kteří zoufají nad tím, proč jejich dítě odmítá „normálně“ jíst. Není nemocné? začnou automaticky řešit rodiče. Pokud neprospívá, hubne, je bez energie, pak je na místě konzultace s pediatrem. V opačném případě je třeba začít u rodinných zvyklostí.

„Normální“ je mít pravidelný režim

Každé ráno snídaně, pak svačina, v poledne oběd, poté odpolední svačina a na závěr dne večeři. Ruku na srdce, praktikujete to? Hlavně pro ty nejmenší je pravidelnost a řád zásadní a je třeba ho dodržovat – veškeré uzobávání mezi jídly je jen na škodu a vede k tomu, že dítě nejí, když se to po něm žádá.

„Pozor dávejte na takové to běhání dítěte s jídlem po bytě a také na sladké šťávy, kapsičky nebo mléčné výrobky nabízené před hlavními jídly, po kterých už nebude mít na nic chuť. Jí se u stolu, s mámou, tátou a sourozenci, v klidu a v pohodě, bez mobilů a tabletů. Není nutné sníst všechno, klidně připravte menší porce, dítě si může později přidat,“ popisuje pro Kupi možnou strategii pediatrička MUDr. Hana Zemánková.

Ne všechny děti jsou od přírody jedlíci, prochází různými etapami, kdy mají menší apetit, pokud je chcete pozitivně motivovat, nenuťte je nikdy násilně. Naučte je mít k jídlu zdravý vztah a zapojte je do příprav. Mohou prostřít, pomáhat sestavit jídelníček nebo vám být při ruce v kuchyni. A když už tam budou, můžete v nich vybudovat i kladný vztah k zeleninovým pokrmům. Nebo to snad nejde?

Holčička si hraje s plátky papriky Oksana Kuzmina / Shutterstock.com

A na stole je zelenina…

Vitaminy, minerály, vláknina – to vše v sobě zelenina má, ale málokteré dítě to dokáže docenit. Jak se uvádí na zdravotnickém webu Healthline, děti preferují spíš sladké a neutrální chutě. Zelenina pro ně může být moc hořká. I proto se už u prvních příkrmů začíná s mrkví a hráškem, sladšími druhy, a postupně se přidávají další.

Vadit jim může také textura

Z tohoto důvodu se doporučuje přidávat třeba kousek brokolice do brambor a vytvořit tak pyré. S „balamutěním“ a nenápadným přidáváním je však třeba postupovat obezřetně, děti poznají, že je něco jinak. Vhodnější jsou pozvolné ochutnávky. Často jim vadí právě „teplá“ zelenina.

Alternativou jsou smoothies, muffiny nebo různé dipy obohacené o kousky zeleniny, nebo úplně jednoduše zelenina v syrové podobě jako součást hlavních jídel a svačin.

„Rodičům, kteří si stěžují, že nemohou do dětí dostat zeleninu, většinou doporučuji, aby vsadili na barvy. Dát před někoho kus neoloupané okurky je jiné, než když připravíte krásně barevný zeleninový talíř plný paprik, ředkviček, mrkve, listů salátu nebo rajčat, který je sám o sobě pastvou pro oči. Pokud jsou děti větší, mohou si jej připravit i samy a klidně také vybrat zeleninu přímo v obchodě. To, co si vlastnoručně nachystají, jim bude chutnat, většina z nich se ochotně zapojuje do vaření. Mohou si se zeleninou pohrát, nazdobit ji bylinkami, použít vykrajovátka,“ říká pro Kupi pediatrička Zemánková.

Také připomíná, že forma napodobování je nejlepší formou učení. Když děti vidí, že rodiče si dávají zeleninu ke každému jídlu a běžně konzumují zeleninové pokrmy, nabídnou si automaticky také.

Zdroje: Healthline, Kupi.cz