Žádné letní grilování se neobejde bez omáček a BBQ (barbecue) omáčka patří společně s kečupem a hořčicí nejspíš do první pětky. Prozkoumali jsme několik BBQ omáček z českých obchodů a zjistili jsme jejich složení, včetně jedné zásadní ingredience. Když ji přidáte do té své domácí, vaši hosté budou jen slintat!
Když se podíváme na etikety běžně prodávaných BBQ omáček v českých supermarketech, zjistíme, že základ mají téměř všechny velmi podobný. Patří sem rajčatový protlak nebo pyré, ocet, cukr, voda, sůl a různé směsi koření, většinou paprika, chilli, nové koření, hřebíček a česnek. Často se používají i zahušťovadla (např. xanthan), kouřové aroma a různé konzervanty nebo regulátory kyselosti.
Některé omáčky přidávají suroviny, které mají vytvořit ještě výraznější chuť, nebo naopak udělat produkt levnější. Mezi nimi je třeba cukrová melasa, hořčice, worcestrová omáčka, sušená cibule, kukuřičný škrob, různé sladké sirupy, barvivo E150D (karamel), gumu guar, nebo dokonce whisky (i když ve stopovém množství menším než 0,5 %).
Ceny BBQ omáček se dost liší. Zatímco základní omáčky koupíte kolem 55 až 65 Kč za balení (většinou 300–400 ml), ty dražší můžou stát i 90 až 100 Kč. Přepočteno na kilogram to vychází od 130 až po 280 Kč. Ve slevách je ale možné sehnat tyto omáčky výrazně levněji, takže je potřeba sledovat letáky a regály. Levnější omáčky často obsahují škrob, zatímco ty dražší se zahušťovadlům vyhýbají. Ale někdy je vyšší cena dána pouze marketingem, protože ve složení ani v chuti není velký rozdíl.
A co kalorie? BBQ omáčky nejsou zrovna dietní potravinou, většina obsahuje mezi 110 až 181 kcal na 100 gramů. Pro srovnání – klasický kečup má zhruba 100 kcal na 100 g, hořčice ještě méně. Takže pokud si omáčku dáváte ve větším množství k masu, měli byste to vědět.
Barbecue omáčka má mít hodně intenzivní chuť, je sladká, slaná, kyselá… a ještě ještě jedna chuť je dominantní. Ta kouřová! Právě ona dělá z BBQ omáčky jednu z nejoblíbenějších na světě. Většina kupovaných omáček obsahuje tzv. kouřové aroma nebo tekutý kouř. Jde o látku vznikající kondenzací kouře, většinou z hořícího tvrdého dřeva, která se následně čistí a stabilizuje. Výsledkem je tmavá tekutina s výraznou vůní uzeného masa.
Dobrou zprávou je, že tuto ingredienci seženete i v běžných obchodech mezi aromaty a barvivy nebo online. Garantujeme vám, že pokud si připravujete BBQ omáčku doma, stačí pár kapek tekutého kouře a okamžitě ji posune na profi úroveň!
Příprava domácí BBQ omáčky není vůbec složitá. Když zvolíte správné suroviny, nemáte co zkazit. Následující recept je léty prověřený a každá návštěva si ho chválí.
V míse smíchejte kečup s hořčicí. Přidejte olej, obě sójové omáčky, vodu a ocet. Poté vmíchejte med, dochuťte solí, pepřem a přidejte česnek. Směs opět důkladně promíchejte, ochutnejte a dolaďte podle potřeby. Přidejte med pro více sladkosti, nebo trochu octa pro ostřejší chuť.
Omáčku můžete použít jako marinádu, ale pokud ji chcete použít k hotovým jídlům, doporučujeme ji krátce povařit. Vařením se zjemní octová kyselost, česneková štiplavost a chutě se krásně propojí. Tak co, vyzkoušíte ji místo té kupované ze supermarketu?
Zdroje: Kupi.cz