Tento geniální recept z vás udělá hvězdu každé party. Nakládané melounové slupky jsou úžasná pochoutka, kterou připravíte z toho, co byste normálně vyhodili. Stačí jen správný lák, trocha trpělivosti a máte doma delikatesu, za kterou byste v obchodě zaplatili stovky.
Pamatujete si na babičky, které dokázaly využít úplně všechno? Tahle filozofie se vrací ve velkém stylu a nakládané melounové slupky jsou toho dokonalým důkazem. Poprvé jsem o tomhle receptu slyšela od kamarádky, která se vrátila z dovolené v Řecku. „Představ si,“ vyprávěla nadšeně, „v té malé taverně nám k ouzu přinesli nakládané melounové slupky. Myslela jsem, že se zbláznili!“
Jenže pak ochutnala. Ta slaná, lehce nakyslá chuť s jemnou křupavou texturou ji okamžitě dostala. Od té doby je závislá a doma nakládá úplně všechno, co má zelenou slupku. Historie tohoto receptu sahá do dob, kdy si lidé nemohli dovolit nic vyhodit. V zemích kolem Středozemního moře se melounové slupky nakládaly už před stovkami let. Dnes, kdy bojujeme s plýtváním potravinami, je tento recept znovu aktuální.
Meloun jako letní král s překvapivými vlastnostmi
Věděli jste, že melounová slupka obsahuje aminokyselinu citrulin, která podporuje prokrvení, a může dokonce zlepšit sportovní výkon? Není to vtip, vědci zjistili, že bílá část melounu je doslova nabitá živinami. Obsahuje více vitaminu C než samotná červená dužina a je plná vlákniny.
V Číně se nakládané melounové slupky považují za léčivou pochoutku, která ochlazuje tělo v horkých dnech. Místní věří, že pravidelná konzumace pomáhá snižovat krevní tlak. A co je nejlepší? Když meloun nakládáte v létě, máte perfektní zásobu na zimu. Je to jako zavařit kousek léta do sklenice. V listopadu otevřete sklenici a rázem se vrátíte na prázdninovou terasu.
Tacila Mendes / Shutterstock.com
Nakládané melounové slupky – recept
- Počet porcí: 1 sklenice o objemu 1,2 až 1,5 l
- Délka přípravy: 30 minut aktivní práce + minimálně týden zrání
Ingredience
- 500 ml vody na lák
- 75 g soli (nejlépe mořské hrubozrnné)
- 1 meloun (3 až 4 kg), pouze slupky s tenkou vrstvou růžové dužiny
- 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
- 4 snítky čerstvého kopru
- 1/2 čajové lžičky hořčičného semínka
Melounový sorbet
Melounový sorbet je odlehčenou variantou zmrzliny bez přídavku smetany, je tedy svým složením vhodný také pro ty, kdo trpí intolerancí na mléčnou bílkovinu. Věříme, že vás v letních dnech perfektně osvěží a že si jej zamilujete.
Melounový sorbet
Melounový salát s fetou
Melounový salát s řeckým sýrem feta a okurkou je osvěžující letní pochoutka, kterou budete mít připravenou během chvilky a zvládne ji úplně každý. V tomhle salátu nechybí sladko-kyselá zálivka. Perfektně se hodí jako lehká večeře do horkých letních dnů. Salát servírujeme s opečenou bagetkou.
Melounový salát s fetou
Postup přípravy
- Začněte přípravou láku. Do hrnce nalijte 500 ml vody a přiveďte k varu. Jakmile voda bublá, odstavte hrnec z plotny a vsypte všech 75 g soli. Důkladně míchejte, dokud se sůl kompletně nerozpustí. Lák nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Tohle je důležité, horký lák by meloun zbytečně změkčil.
- Mezitím se pusťte do melounu. Nejdřív ho rozřízněte a vyberte červenou dužinu (tu si dejte stranou na džem nebo smoothie). Pomocí škrabky na brambory nebo ostrého nožíku opatrně oloupejte vnější zelenou vrstvu slupky. Chcete odstranit jen tu tmavě zelenou kůži, bílá část musí zůstat.
- Očištěné slupky nakrájejte na špalíky široké přibližně 2,5 cm. Pokud plánujete použít menší sklenice, klidně je nakrájejte na kostky, rychleji se proloží a lépe se vejdou.
- Připravte si sterilizovanou zavařovací sklenici s širokým hrdlem. Melounové kousky do ní vrstvěte nastojato a pěkně natěsno. Mezi jednotlivé vrstvy prokládejte plátky česneku, snítky kopru a občas přisypte pár zrnek hořčičného semínka.
- Kousky pořádně vmáčkněte do sklenice, aby mezi nimi nezůstaly vzduchové kapsy. Pokud se ve sklenici objeví tekutina, opatrně ji přes cedník vylijte.
- Pomocí trychtýře nebo džbánku nalijte do sklenice vychladlý solný lák. Lijte pomalu, aby lák pronikl mezi všechny kousky. Sklenici naplňte tak, aby navrchu zůstal asi centimetr volného místa.
- Čistou lžící ještě jednou vmáčkněte melounové kousky pod hladinu láku. Je důležité, aby byl vytlačen všechen vzduch. Pokud je potřeba, dolijte lák, ale vždy nechte navrchu trochu místa.
- Sklenici pevně uzavřete víčkem a připravte si velký hrnec s vodou na sterilizaci. Ponořte sklenici do vroucí vody tak, aby bylo víčko minimálně 2,5 cm pod hladinou. Sterilizujte přesně 10 minut při 100°C.
- Po sterilizaci sklenici opatrně vyjměte (pozor, je horká!) a nechte ji pomalu vychladnout. Uložte do spíže nebo sklepa a nechte minimálně týden zrát. Čím déle meloun odpočívá, tím lepší chuť získá.
Tipy pro vylepšení receptu
Po letech experimentování jsem přišla na pár triků, které z obyčejných nakládaných slupek udělají opravdovou lahůdku.
- Zkuste do láku přidat lžičku cukru, neutralizuje přílišnou slanost a meloun získá jemnější chuť.
- Pokud máte rádi pikantní, přidejte k česneku i kolečko chilli papričky. A teď to nejdůležitější: Při podávání melounové kousky pokapejte kvalitním olivovým olejem s trochou citronové šťávy. Případně zkuste dýňový olej, ten jim dodá úžasnou oříškovou chuť.
- Servírujte je vychlazené jako součást předkrmů, k bílému vínu nebo proseccu. Skvěle se hodí i na topinky s kozím sýrem nebo jako příloha ke grilovaným rybám.
- A ještě jedna rada: Pokud vám zbyde lák po snědení melounu, nevylévejte ho! Je to perfektní základ do dresinku na salát nebo můžete naložit další zeleninu. Třeba okurky nebo cuketu.
Zdroj: Kupi.cz, Sophia Michalčíková, NCBI