Již po jedenatřicáté se u nás konal ročník největší tuzemské pekařské události Dny chleba v Pardubicích. Vrcholem akce bylo vyhlášení soutěže Chléb roku 2025, který odhalil pět nejlepších bochníků Česka. Kde se aktuálně pečou ty nejlepší chleby a kde je můžete všechny ochutnat?
O tituly nejlepších bochníků v 5 kategoriích se letos utkala více než stovka přihlášených chlebů ze 32 pekáren. Jejich kvalitu posuzovalo 21 certifikovaných komisařů, kteří v rámci propracovaného 100bodového systému hodnotili vzhled, tvar, objem, kůrku, střídu, vůni a samozřejmě i chuť, která má v celkovém skóre vždy nejvyšší váhu.
První dvě kategorie patří již tradičně klasickým bochníkům, které jsou u zákazníků nejoblíbenější a nejžádanější. Ocenění za nejlepší velký chléb o hmotnosti 900–1200 g putuje letos na jihozápad Prahy, vítězem kategorie se stala pekárna UNITED BAKERIES.
V kategorii menších klasických chlebů o váze 500–800 g zase tento rok slaví úspěch pekárna Racek z Přerova, která titul obhájila již po několikáté za sebou.
Hned dva tituly z pěti si letos odnesla pekárna backaldrin z Kladna, která je u nás známá také tím, že v roce 1984 vymyslela populární pečivo Kornspitz. V letošním ročníku soutěže zaujala svým chlebem Pane Scuro, který zabodoval jako novinka roku i chléb mladých a potvrdil rostoucí zájem o inovativní tmavé varianty pečiva.
„Chléb Pane Scuro získal ocenění odborných porotců a mladých studentů – pekařů a pekařek, zejména díky své atraktivní chuti a vůni. Toho jsme docílili mimo jiné tzv. dlouhým vedením, kdy těsto vytvarované do bochníků odpočívá v chladu 12–16 hodin. Díky tomu se v něm výborně rozvinou maximálně aromatické a chuťové vlastnosti. Pane Scuro obsahuje kromě čtyř druhů mouky (pšeničná, pšeničná špaldová, žitná a ovesná) také vlašské ořechy, med a slunečnicová semínka, tedy samé dobré věci. A když chcete upéct něco dobrého, musíte tam ty dobré ingredience taky dát!“ uvedl pro redakci Kupi.cz Petr Mach, jednatel společnosti backaldrin.
Ani chleby umístěné na 2. až 5. místě ale neodchází ze soutěže s prázdnou a mohou nést označení Chléb vynikající kvality. Jedním z nich je například také kmínový chléb z pekárny Tesco, která se tak stala jediným oceněným zástupcem z řady řetězců.
„V soutěži Chléb roku 2025 jsme jako jediný obchodní řetězec v České republice získali prestižní ocenění Chléb vynikající kvality, a to za kmínový chléb 500g z vlastní pekárny v pražské prodejně Eden. Chléb se stejným technologickým postupem i recepturou je k dostání celkem v 27 Tesco prodejnách. Zajímavostí je, že chléb obsahuje sušené brambory a žitný celozrnný kvas a vyrábí se podle České cechovní normy,“ přiblížila pro redakci Kupi.cz Iva Pavlousková, manažerka externí komunikace Tesco.
Společnost Tesco je současně dlouholetým partnerem akce a v jejích prodejnách mimo jiné najdete oceněné chleby letošního ročníku. „Naší snahou bude nabídnout zákazníkům všechny vítězné chleby na většině našich hypermarketů,“ doplnila pro redakci Pavlousková.
Těšit se tak můžete nejen na klasické bochníky, ale i neotřelé chutě a trendující ingredience.
„Pokud jde o trendy, potvrdil se ten dlouhodobý, a to že se stále rychleji rozvíjí segment chlebů s vyšší přidanou hodnotou, tedy ručně dělaných, vyrobených metodou pomalého kvašení, s přídavky dalších zajímavých surovin, jako jsou semínka, oříšky, ale i brambory, mrkev apod. Tyto chleby soutěží právě v kategorii Chléb bez hranic, případně Novinka roku. A je zajímavé, že i mladí pekaři vybrali jako svůj nejlepší chléb vítěze kategorie Novinka roku,“ sdělil redakci Kupi.cz Bohouš Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů.
Zdroj: Kupi.cz