Označení 17/10 nebo 18/0 najdete určitě i na vašich lžičkách a vidličkách. Jsou totiž velmi důležitou informací, kterou je dobré při výběru a nákupu kovových stolovacích pomocníků sledovat. Co tato čísla znamenají? Jak podle nich poznat příbory z kvalitních materiálů? A v jakých případech může hrozit zdravotní riziko?
Označují podíl některých kovů ve slitině nerezové oceli, která je nejběžnějším materiálem většiny dostupných příborů. Podle jejich zastoupení můžeme při nákupu poznat kvalitu a odolnost takového příboru.
„Při výběru příborů většina lidí hledí jen na design, ale důležité je i složení materiálu. Označení jako 18/10, 18/8 nebo 18/0 udávají procentuální podíl chromu a niklu v nerezové oceli. Číslo 18 znamená 18 % chromu, který chrání proti korozi. Druhé číslo – např. 10, 8 nebo 0 – ukazuje, kolik obsahuje niklu,“ vysvětlují pro redakci Kupi.cz odborníci z e-shopu Profibio.cz.
Proč ale na materiálu příborů záleží i z jiného než praktického hlediska? Pro některé jedince mohou být příbory s obsahem niklu (např. 18/10) problémové. Nikl je totiž silným alergenem, který může způsobovat kožní vyrážky (dermatitidu). Zvláště, pokud se dostane do kontaktu s kyselým prostředím. Podle odborné studie může trpět alergií na nikl až 19 % dospělé populace, přičemž vyrážku a jiné příznaky může způsobovat celá řada kovových, každodenně používaných předmětů.
„Nikl je toxický kov, který se při kontaktu s potravinami (zejména kyselými, jako citron či ocet) může mikroskopicky uvolňovat do jídla. Dlouhodobá expozice pak může u citlivějších jedinců způsobovat vyrážky, trávicí potíže nebo únavu. Nejbezpečnější volba? Příbory z nerezu 18/0 – bez niklu. Jsou sice méně lesklé, ale o to šetrnější k vašemu tělu,“ uvádí dále pro redakci Kupi.cz tým odborníků z Profibio.
Neznamená to však, že by každý příbor s niklem byl pro naše tělo škodlivý. Evropská unie hlídá kvalitu příborů a stanovuje přísné normy, za kterých se mohou používat nerezavějící oceli při styku s potravinami. Běžně dostupné příbory na našem trhu jsou proto bezpečné.
Chcete mít i přesto jistotu? Zejména při nákupu u neověřených značek nebo prodejců sledujte při výběru buďto zmíněné číselné označení, případně hledejte certifikát EN ISO8442, který zajišťuje bezpečnost nerezových a jiných kovových příborů pro styk s potravinami.
Na pozoru se naopak mějte u výrazně levnějších příborů z čínských online tržišť (nebo jejich přeprodejců), kde není bezpečnost materiálů zaručena a deklarované vlastnosti produktů nemusí odpovídat realitě.
Zdroje: Profibio pro redakci, Nickel Institute, National Library of Medicine (Contact Dermatitis), Rada Evropy