Ani mráz neuchová jídlo navždy. Jak dlouho můžete nechat potraviny v mrazáku?

Zelenina v mrazáku Canva

Také patříte k těm, kteří doma mrazák využívají jako kouzelný prostor, ve kterém se jídlo nikdy nezkazí? Pak zbystřete. Ani mráz totiž bohužel není všemocný. I zmrazené jídlo má svou expirační dobu – a některé potraviny dokonce výrazně kratší, než si možná myslíte. Které to jsou a co všechno jejich kvalitu ovlivňuje?

Přečtěte si také

Svěží velikonoční speciality: Vyzkoušejte nadýchané jidáše nebo vegetariánskou nádivku

Více než rok by vám v mrazáku nic ležet nemělo

Všeobecně platí, že byste jídlo uložené do mrazáku měli spotřebovat maximálně do jednoho roku. Ačkoliv se zde potraviny jako takové úplně zkazit nemohou, jakmile překročí dobu vhodnou ke skladování, významně ztrácí na své chuti, vůni i struktuře.

U pečiva se tvoří bílý povlak, na mase a tučných uzeninách zase povlak šedý. Ovoce a zelenina se doslova rozpadnou na velmi nevábnou hmotu a houby ztrácí své nezaměnitelné aroma.

Rozhoduje obsah tuku v potravinách i stabilní teplota v mrazáku

Na životnost jídla v mrazáku má vliv stálost teploty (co nejmenší výkyvy způsobené častým a delším otevíráním), způsob uchování potravin (nejlepší jsou vakuově uzavřené dózy či sáčky s možností odsátí co největšího množství vzduchu) a obsah tuku v potravině samotné. Platí, že čím více tuku jídlo má, tím rychleji se kazí. To se týká zejména masa, uzenin i polévek (například tučnějšího vývaru).

A samozřejmě, jednou rozmrazené jídlo už zpátky nezmrazujte. Z tohoto důvodu doporučujeme všechny potraviny vždy předem nakrájet či naporcovat (například větší kusy masa, zeleniny, pečiva apod.), abyste si mohli postupně odebírat jen takové množství, které skutečně potřebujete.

Mražená směs zeleniny a rýžových nugetek BravissimoS / Shutterstock.com

Doporučená délka skladování jednotlivých druhů potravin (při standardní teplotě -18 °C)

Maso, ryby a uzeniny

Tato kategorie potravin je ze všech uvedených nejcitlivější. Maso a masné výrobky obsahují tuk, který se rychle kazí i v minusových teplotách. Čím je tedy libovější, tím déle ho lze nechat zmrazené.

  • Drůbež a libové kousky masa: 8–10 měsíců.
  • Tučnější, prorostlejší maso (vepřové, bůček): max. 2 měsíce (tuk se rychleji kazí).
  • Mleté maso: 1–2 měsíce.
  • Mořské ryby a mořské plody: 12 měsíců.
  • Sladkovodní ryby: max. 3 měsíce.
  • Uzeniny: 1–2 měsíce (také zde platí, že ty s větším obsahem tuku byste měli spotřebovat rychleji, ideálně do 1 měsíce od zmrazení).
  • Vnitřnosti: max. 3 měsíce.
Mějte vždy základ na dobrý oběd

Ovoce, zelenina a houby

Zeleninu je nejlepší před zmrazením blanšírovat, tedy krátce povařit, a poté prudce zchladit v nádobě s ledovou vodou. Tak si lépe zachová svou chuť, barvu i konzistenci a vydrží v mrazáku déle.

  • Pozor! K zmrazování nejsou vhodné tropické druhy ovoce, brambory ani syrová vodnatá zelenina (jako například okurky, papriky, rajčata, saláty, cukety).

A pokud jste někdy skladovali v mrazáku čerstvé houby, pravděpodobně si vybavíte typický zápach, který po sobě zanechají. Lepší je je nejprve zpracovat, například krátce podusit či osmahnout. Tím také zničíte všechny případné mikroorganismy, které by v nich mohly až do rozmrazení přežít.

  • Vhodné ovoce a zelenina: 10–12 měsíců.
  • Bylinky: 12 měsíců.
  • Upravené houby: 12 měsíců.
V jídelníčku zelenina nesmí chybět

Kupte se slevou Petržel.

Porovnat slevy

Ostatní potraviny a hotová jídla

  • Omáčky, pyré: max. 2–3 měsíce.
  • Polévky (vývar): max. 2 měsíce.
  • Pečivo: 3–6 měsíců.
  • Zmrzlina: 12 měsíců.
  • Máslo: 6 měsíců (po rozmrazení je však potřeba počítat s tím, že může změnit svou strukturu i barvu).
Mrazák plný rozličných potravin Alžběta Eremiášová

Základem je důkladné i přehledné zabalení potravin

Důležité je všechny uskladněné potraviny podrobně popsat. Hlavní je poznačit si datum zmrazení. U masa si navíc můžete uvést i jeho druh nebo váhu v syrovém stavu.

Potraviny vždy balte minimálně do jedné vrstvy igelitového sáčku, ze kterého vytěsněte co nejvíce vzduchu. K tomu je ideální si pořídit domácí vakuovačku na sáčky nebo dózy. Tím zachováte nejvyšší možnou čerstvost, prodloužíte dobu uskladnění v mrazáku a ušetříte plno místa.

Užitečný nástroj pro uchovávání potravin

Ideálně také postačí sáčky se zipovým uzávěrem, které seženete v některých drogeriích, supermarketech i v obchodech s domácím či kuchyňským zbožím (dostupné jsou pro představu v drogeriích DM, obchodech IKEA, Tesco, Orion apod.). Prodávají se v několika velikostech podle objemu.