Konzumaci bakterií a parazitů v jídle se člověk nikdy úplně nevyhne. Jen je potřeba nechodit tomu úplně naproti a taky dbát na silnou imunitu. Zdravotnické organizace po celém světě a výzkumy se shodují, že nejčastěji člověk konzumuje parazity v těchto 5 potravinách.
Hned na úvod je důležité připomenout, že paraziti žijí s člověkem odnepaměti. Někteří s námi koexistují tiše – třeba různé druhy střevních bakterií, které nám nijak neškodí, naopak. Jak ale připomíná například studie z roku 2018, někteří paraziti můžou způsobit nepříjemné zdravotní potíže i vážná onemocnění.
Nebezpeční cizopasníci se do organizmu člověka dostávají podle výzkumů nejčastěji v syrových potravinách a kvůli kontaminované vodě. V těle zdravého člověka mohou přežívat dlouhodobě, aniž by o nich měl ponětí. Problém nastává, když se přemnoží – oslabí imunitní systém a zdravotní komplikace jsou na světě.
Před nejčastěji kontaminovaným jídlem (viz níže v článku) a těmito parazity varují téměř všechny zdravotnické organizace po celém světě včetně evropské EFSA, americké USDA i mezinárodní WHO.
Nepropečené steaky, burgery nebo domácí tataráky patří mezi pochoutky, které jsou vysoce rizikové. V syrovém nebo nedostatečně tepelně upraveném mase se můžou nacházet larvy tasemnice dlouhočlenné, která napadá zejména hovězí maso, nebo tasemnice bezbranné, jejímž zdrojem je nejčastěji vepřové.
Nezřídka se může objevit i svalovec stočený, známý především z kontaminované zvěřiny nebo špatně kontrolovaného domácího masa. Všechny tyto parazity dokáže spolehlivě zneškodnit dostatečné tepelné zpracování, proto je při domácí přípravě nutné dbát na kvalitu surovin a hygienu.
Syrové ryby se v posledních letech i v České republice staly docela populárními, a to hlavně díky sushi. Málokdo si ale uvědomuje, že právě syrové ryby jsou jedním z hlavních nosičů parazitů.
Nejčastěji se jedná o larvy rodu Anisakis, které mohou u člověka způsobit těžké zažívací obtíže, záněty střev nebo alergické reakce. Problémem je i rybí tasemnice, Diphyllobothrium latum, která se může vyskytovat především v lososech. Ideální je, když ryby projdou za syrova hlubokým zmrazením, které tyto parazity zničí. V restauracích s kvalitním zázemím je riziko minimální, ale u pochybných prodejců a stánků si dejte pozor.
Zatímco mléko ze supermarketů je díky pasterizaci bezpečné, to přímo od farmářů nebo z venkova „od známých“ může představovat zdravotní riziko. Nepasterizované mléko totiž obsahuje právě parazity.
Jedním z nejčastějších je Cryptosporidium (rod výtrusovců), kteří způsobují silné průjmy a můžou být obzvlášť nebezpeční pro děti, starší osoby a osoby se sníženou imunitou. Další známý parazit, Toxoplasma gondii (kokcidie kočičí), se může v mléce a mléčných výrobcích objevit, pokud není dodržena hygiena. Nebezpečná je především pro těhotné ženy – může poškodit plod.
Paradox, že? Zelenina a ovoce jsou pilířem zdravé výživy, ale i kvůli nim můžete skončit v nemocnici. Kontaminace těchto potravin parazity nastává nejčastěji skrze špatnou vodu použitou k zavlažování nebo mytí.
Zárodky parazitů se můžou snadno usadit na povrchu listového salátu, ředkviček nebo jahod. Typickým příkladem je Giardia lamblia (lamblie střevní), která se může usadit ve střevech a způsobit nadýmání, křeče i průjmy. Často se vyskytuje i škrkavka dětská, jejíž vajíčka ulpívají na špatně omyté zelenině z pole.
Závažnějším, i když méně častým parazitem je Entamoeba histolytica (měňavka úplavičná) – u nás v ČR spíš vzácná, ale často se s ní setkáte na dovolené v rizikových oblastech. Například Egypt je známý průjmy, kterým se lidově říká „faraonova pomsta“.
Mořské plody sice nejsou běžnou součástí jídelníčku Čechů, ale s rostoucí oblibou středomořské nebo asijské gastronomie se i krevety, mušle nebo ústřice dostávají na náš stůl častěji než dřív. Problémem může být kontaminovaná voda nebo špatné podmínky při dovozu.
Podobně jako u ryb se i v mořských plodech může objevit Anisakis (sleďový červ), jehož larvy se dostávají do lidského trávicího traktu a mohou způsobit silné bolesti břicha nebo zvracení. Pokud si připlatíte za ústřici, možná se u vás dostaví zprofaované afrodiziakální účinky, ale zvyšujete tím i riziko, že do sebe dostanete parazity.
O tom, že máte v těle nějakého potenciálně nebezpečného parazita, nemusíte dlouho vůbec vědět. Problém nastává, když se přemnoží nebo když například po nemoci budete mít slabší imunitu. Podle studie z roku 2023 jsou nejčastější tyto příznaky.
Napište nám do diskuze, jestli jste někdy kvůli parazitům měli potíže, nebo jste dokonce skončili v nemocnici. Nebylo to v zahraničí kvůli kontaminované vodě?
Zdroje: Kupi.cz, Efsa, CIFS, USDA, NCBI, WHO