Nejčastější chyby při přípravě bramborového salátu. Kolik z nich děláte vy?

Bramborový salát v misce artem evdokimov / Shutterstock.com

Recept na bramborový salát má každá rodina trochu jiný. Někdo v něm nemusí cibuli, jiný do něj přidává šunkový salát. Aby nám tradiční bramborový salát vydržel a pochutnali jsme si na něm, je třeba vyvarovat se chyb již při jeho přípravě.

Přečtěte si také

Řetězec Asko nábytek přechází pod křídla rakouské skupiny XXXLutz

Čeho se vyvarovat při přípravě bramborového salátu?

  1. Důležitá je hygiena! Veškeré náčiní, jako je nůž, prkénko, miska a také ruce, musí být naprosto čisté.
  2. Pozor, jaký typ brambor dáváte do bramborového salátu. Vsaďte na brambory varného typu A.
  3. Cibuli je vhodné spařit a poté ihned přelít studenou vodou. Osobně mám s cibulí v bramborovém salátu také špatnou zkušenost, dala jsem ji do bramborového salátu čerstvou a salát začal kvasit a velmi brzy se zkazil. Cibuli dám do misky a přeliji vařící vodou z konvice a poté obsah misky vyliji přes cedník.
  4. Se solí opatrně. Bramborový salát by se správně měl připravovat den dopředu, aby se přes noc odležel. Poté můžete ochutnat a finálně dochutit.
  5. Pokud ochutnáváte bramborový salát, tak si berte pokaždé čistou lžíci.
  6. Aby vám bramborový salát neosychal, přikryjte ho poklicí.
  7. Hotový bramborový salát skladujte v lednici nebo venku. Nikdy ho nenechávejte ležet jen tak, na kuchyňské lince. V teple rychle zkvasí a na žaludeční problémy je zaděláno.
  8. I když by někdo mohl jíst bramborový salát 5 dní v kuse, odborníci se shodují, že konzumace je vhodná maximálně po dobu 3 dnů.
Žena škrábe brambory v kuchyni Drazen Zigic / Shutterstock.com

Recept: Tradiční bramborový salát (bez hrášku a šunkového salámu)

Počet porcí: 4 porce

Ingredience

  • 1 kg brambor typu A
  • sůl
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 80 g celeru
  • 1 petržel
  • 4 vejce
  • 6 nakládaných okurek
  • 2 lžíce láku z nakládaných okurek
  • 3 lžíce majonézy
  • 100 g bílého jogurtu
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • pepř
  • 1 hrst čerstvé pažitky

Postup

  1. Omyjte 1 kg brambor. Vařte je ve slupce v osolené vodě 20 minut doměkka. Brambory sceďte a ještě vlažné je oloupejte. Nakrájejte je na kostičky 1 x 1 cm a dejte do velké mísy.
  2. Očistěte 2 mrkve, červenou cibuli, 80 g celeru a petržel. Mrkev, celer a petržel vařte v hrnci ponořené ve vodě 15 minut doměkka. Zeleninu sceďte, nakrájejte na kostky 1 x 1 cm a přidejte do mísy k bramborám.
  3. Do hrnce s vroucí vodou vložte 4 vejce a vařte 12 minut. Vejce vyjměte z vody a nechte vychladnout. Oloupejte je, nakrájejte na kostičky a vsypte ke zbytku salátu.
  4. Nakrájejte 6 nakládaných okurek a připravenou spařenou cibuli na 0,5 cm kostičky a vsypte je k ostatním ingrediencím do mísy.
  5. V misce smíchejte 2 lžíce láku z nakládaných okurek, 3 lžíce majonézy, 100 g bílého jogurtu a 2 lžičky hořčice. Dresinkem zalijte salát. Osolte a opepřete.
  6. Vše dohromady opatrně promíchejte, abyste neporušili tvar zeleniny. Nasekejte hrst pažitky nadrobno a ozdobte jí hotový bramborový salát.
  7. Přikryjte ho fólií a dejte chladit do lednice.

Zdroje: Kupi.cz