Vraťte se do svých dětských let s tímto jednoduchým, a přesto chutným receptem na chleba ve vajíčku. Za pouhých 10 minut si připravíte snídani, která je výživná a připomene vám ty nejkrásnější vzpomínky na snídaně od maminky.
Nostalgická snídaně s moderním nádechem
Kdo by si nepamatoval ty chvíle, kdy se z kuchyně linula lákavá vůně smaženého chleba ve vajíčku, který maminka připravovala o víkendu? Tato klasická, dnes již retro pochoutka, kterou mnozí znají pod názvem francouzský toast, si opět nachází cestu na naše stoly.
Chlebík ve vajíčku je nejen rychlý a snadný na přípravu, ale také neuvěřitelně všestranný. Plátky chleba, jež nasají vajíčkovou směs, se při smažení stanou zvenku krásně křupavé, a přitom zůstanou měkké uvnitř.
Nabízí široké možnosti servírování – na sladko s medem, džemem či ovocem, nebo na slano se sýrem, šunkou či oblíbenou zeleninou. Tento pokrm je ideální nejen pro snídani, ale i jako lehká večeře nebo rychlá svačina.
Chleba ve vajíčku
- Počet porcí: 2
- Délka přípravy: 10 minut
Ingredience:
- 2 plátky staršího chleba
- 1 vejce
- špetka soli
- trocha oleje, másla nebo přepuštěného másla na smažení
Zapečená ovesná kaše s jahodami
Zapečená ovesná kaše s jahodami bude skvělou snídaní pro dokonalý start dne. Jestliže si svá rána bez pořádné kaše nedovedete představit, ale zároveň nechcete, aby vás snídaně nudila, vyzkoušejte si kaši zapéct podle našeho receptu.
Zapečená ovesná kaše s jahodami
Postup přípravy
- Vejce rozklepněte do misky, přidejte špetku soli a vidličkou důkladně rozšlehejte, aby vznikla hladká směs.
- Na pánvi si rozehřejte trochu tuku podle vašich preferencí. Někdo nedá dopustit na klasické sádlo, jiný sáhne raději po přepuštěném másle, ale vedle nešlápnete ani s klasickým slunečnicovým olejem.
- Plátky staršího chleba ponořte do připraveného vajíčka a ujistěte se, že jsou důkladně pokryté z obou stran.
- Mírně je přitlačte, aby nasákly co nejvíce směsi.
- Namočené plátky ihned položte na rozpálenou pánev.
- Smažte je na středním ohni, dokud nebudou zlatavé z obou stran, což trvá zhruba 2 až 5 minut z každé strany.
- Po osmažení je podávejte teplé, ideálně hned po vytažení z pánve.
Evgeny Tomeev / Shutterstock.com
Tipy z redakce
- Pro obohacení chuti můžete do vajíčka přidat bylinky jako petrželku, pažitku nebo dokonce trochu česneku pro výraznější aroma.
- Experimentujte s různými druhy chleba – celozrnný nebo žitný chléb dodají jídlu jinou chuť a místo chleba můžete použít i klasický rohlík.
- Do vajíčka můžete přilít i trochu mléka nebo piva pro jinou chuť a pomůžete si s nimi i ve chvíli, kdy doma nemáte tolik vajec na směs.
- Pokud máte chuť na sladkou verzi, zkuste do vajíčka přimíchat špetku skořice či vanilkového cukru.
Zdroj: Kupi