Jak rychle a efektivně ohřát vodu v bazénu a užít si tak léto naplno?

5 dětí v bazénu pod vodou YanLev Alexey / Shutterstock.com

Chladná voda v bazénu dokáže spolehlivě zkazit požitek z koupání. Naštěstí existuje několik způsobů, jak vodu v bazénu rychle a efektivně ohřát. V tomto článku se podíváme na nejpoužívanější metody ohřevu bazénové vody, od solárních systémů přes tepelná čerpadla až po elektrické ohřívače. Prozkoumáme výhody a nevýhody jednotlivých řešení a poradíme vám, jak vybrat to nejvhodnější pro váš bazén.

Přečtěte si také

Broskvové Bellini: Luxusní letní drink z prosecca a broskví, který vyměníte za Aperol

Jak nejlevněji ohřát vodu v bazénu?

„Primárním důvodem pro pořízení ohřevu vody k bazénu je udržení optimální teploty vody i mimo hlavní koupací sezonu. Dobře však poslouží i během chladnějšího léta. Nejekologičtější variantou ohřevu vody s nulovými provozními náklady a nízkou pořizovací cenou jsou solární ohřevy. Počáteční investice se v tomto případě vrátí zhruba do roka a vy ušetříte tisíce korun za provoz,“ řekl pro Kupi specialista ze společnosti Marimex, která je jedničkou na trhu v bazénovém sortimentu a příslušenství.

Solární ohřev bazénu je nejekologičtější

Solární energie představuje ekologický a úsporný způsob ohřevu bazénové vody. Existuje několik variant solárních systémů:

  • Solární rohože nebo plachty: Voda je čerpána skrz rohože nebo plachty, kde se ohřívá slunečním zářením. Toto řešení je vhodné pro menší bazény, ale vyžaduje velkou plochu pro umístění rohoží. Za ideálních podmínek může voda dosáhnout teploty až o 5–10 °C vyšší než okolní vzduch. Ohřev je pomalý, trvá několik dní.
  • Solární panely: Panely vyrábějí elektřinu, kterou lze následně využít k pohonu elektrického ohřívače bazénu. Solární panely jsou účinné, ale vyžadují počáteční investici a optimální umístění. Při dostatečném množství panelů může voda dosáhnout teploty o 5–8 °C vyšší než okolní vzduch za 1–2 dny.
  • Solární kolektory: Voda proudí skrz trubky v kolektorech, kde se ohřívá. Kolektory zabírají méně místa než rohože, ale jsou závislé na slunečním svitu. Při dobrých podmínkách mohou zvýšit teplotu vody o 5–10 °C za 1–2 dny.
Člověk s kloboukem v bazénu BlueOrange Studio / Shutterstock.com

Tepelná čerpadla fungují i při nižších teplotách

„Z důvodu závislosti na slunečním záření nejsou solární ohřevy bazénů účinné tolik jako tepelná čerpadla, která mohou fungovat i při relativně nízkých teplotách. Tepelná čerpadla mohou sloužit jako alternativa k solárním ohřevům bazénů, ale také jako jejich doplněk. Je však důležité počítat s vyšší pořizovací cenou i náklady spojenými s provozem,“ radí specialista z Marimex.

Tepelná čerpadla jsou spolehlivým a efektivním řešením pro ohřev větších objemů vody. Fungují na principu odebírání tepla z venkovního vzduchu a jeho předávání do vody. Tepelná čerpadla jsou šetrná k životnímu prostředí. Jejich nevýhodou je pomalejší ohřev, proto je třeba plánovat dopředu. Dokáží ohřát vodu o 5–10 °C za 1–2 dny v závislosti na velikosti bazénu a výkonu čerpadla.

Tepelné čerpadlo Marimex Marimex

Elektrické ohřívače mají vysokou spotřebu energie

Elektrické ohřívače obsahují topné těleso z titanu, které předává teplo do vody. Jsou rychlé a účinné i za chladného počasí, ale mají vysokou spotřebu energie. Proto se často kombinují s tepelnými čerpadly – elektrický ohřívač rychle zvýší teplotu a tepelné čerpadlo ji následně udržuje. Dokáží zvýšit teplotu vody o 5–10 °C za 12–24 hodin v závislosti na velikosti bazénu a výkonu ohřívače.

Výměníky tepla pro bazény jsou levné

Výměníky tepla fungují na podobném principu jako elektrické ohřívače, ale jsou méně energeticky náročné. Voda proudí kolem topného tělesa, kde se ohřívá. Výměníky jsou relativně levné na pořízení, ale nejsou tak ekologické jako solární systémy nebo tepelná čerpadla. Mohou zvýšit teplotu vody o 5–8 °C za 1–2 dny.

Využití krytu bazénu pro udržení teploty

„Ať už se rozhodnete pro solární ohřev nebo jiný typ aktivního ohřevu bazénové vody, vždy doporučujeme přikrývat bazén solární plachtou. Solární plachta zabraňuje úniku tepla z vody v době, kdy bazén nepoužíváte, zejména během chladných nocí. Rozdíl teploty vody zakrytého bazénu a bazénu bez solární plachty je až 5 °C,“ radí specialista Marimexu.

Jakmile tedy dosáhnete požadované teploty vody, je důležité ji co nejdéle udržet. K tomu skvěle poslouží kryt bazénu. Zakrytí bazénu výrazně zpomalí ochlazování vody a může snížit tepelné ztráty až o 50 %. Solární nebo termální kryty navíc pomohou vodu dále ohřívat.

Krycí plachta na bazén Itxu / Shutterstock.com

Volba správné metody ohřevu bazénu závisí na velikosti bazénu, lokálních podmínkách a vašich preferencích. Solární systémy jsou ekologické a úsporné, ale pomalejší a závislé na počasí. Tepelná čerpadla jsou efektivní pro větší bazény, ale mají pomalejší náběh. Elektrické ohřívače jsou rychlé, ale energeticky náročné.

Ideální je často kombinace různých metod společně s využitím krytu bazénu pro udržení teploty. Ať už zvolíte jakékoli řešení, s správným přístupem si můžete užívat příjemně teplou vodu v bazénu po celou sezónu.

Zdroj: Kupi, Marimex