Ani příprava kakaa nemusí být nuda. Hravé čoko bomby do mléka se staly hitem posledních let. Miluji je děti i dospělí. Celé kouzlo totiž spočívá nejen v tom, že se čokoláda s kakaem v horkém mléce postupně rozpustí, ale také v tom, že odhalí vnitřek plný dobrot. A co je nejlepší, dají se snadno připravit i doma, a dokonce použít jako originální a dobře vypadající jedlý dárek. Jak na výrobu čokoládových bomb a čím je naplnit?
Čokoládové koule neboli bomby zaplavily internet a sociální sítě už před několika lety a od té doby jsou oblíbenou pochoutkou. Zejména během sychravých podzimních dní nebo v období Vánoc, kdy mohou být neotřelým vlastnoručně vyrobeným dárkem.
Čoko bomby se dokonce dají i koupit, nejedná se ovšem o žádnou levnou záležitost a ceny se dost liší. Za jeden kus dáte na internetu obvykle kolem 70 Kč až 188 Kč, v e-shopech se zahraničními potravinami se dá narazit i na dovozové, jejich cena začíná na 49,90 Kč.
V každém případě není nic snazšího než si duté, plněné koule vyrobit doma. Potřebovat k tomu budete jen čokoládu, sypání dovnitř a silikonovou formu ve tvaru polokoulí. Tu koupíte v kamenných i online domácích a cukrářských potřebách (zhruba od 200 Kč). Pokud se vám nechce kupovat, nebo ji nemáte zrovna po ruce, pak můžete použít i klasickou formu na muffiny, případně samostatné košíčky na muffiny, jen nedocílíte tak pěkného rovnoměrného a kulatého tvaru.
Vždy myslete pouze na to, že by průměr jedné koule měl mít kolem 5 cm. Do menších by se vám nevešlo tolik kakaa a dalšího, aby se běžný hrnek mléka dostatečně ochutil. Větší by zase nemusely projít hrdlem hrnečku.
Dovnitř se typicky dává porce instantního kakaa a hrst mini marshmallow, které jsou většinou určené právě pro dozdobení a dochucení hrnku teplé čokolády nebo kakaa. Dnes se už dají poměrně dobře sehnat. Na internetu je najdete a objednáte od značek Haribo Chamallows, Sweet Time, Whittard, Marsk & Spencer (koupíte i v jejich kamenných prodejnách), Diana a v některých e-shopech se zahraničními potravinami také od značek Dr. Oetker a Nestlé.
Kromě toho můžete přidat špetku skořice a pro dospělé i hřejivého chilli prášku, děti zase určitě potěší barevné sypání.
Budete potřebovat:
Postup:
Čokoládový krém se bude hodit do všech slepovaných vánočních druhů cukroví, kterým chcete dodat pořádný čokoládovou chuť. Zároveň jím můžete naplnit také pařížské rohlíčky, čokoládové koule, kakaové ořechy i čokoládové košíčky.
Pokud si budete chtít dát s přípravou záležet, nebo máte bomby jako dárek pro své blízké, můžete celý recept posunout ještě o úroveň výše. Temperovaná čokoláda se totiž bude krásně lesknout a bude hladší a křupavější. Celý trik spočívá v tom, že je potřeba čokoládové pecičky rozehřát v lázni nebo v mikrovlnce na přesných 45 °C (bílou na 40 °C), v čemž vám pomůže teplotní sonda.
Poté se menší část teplé čokolády nechá stranou a zbylá se zchladí na 27 °C (bílá na 25 °C): toho docílíte převalováním čokolády stěrkou na mramorové desce, umístěním do studené volní lázně nebo naředěním trochou nerozpuštěných kousků čokolády. Zchlazenou čokoládu je poté opět nutné o pár stupňů zahřát na 30–32 °C (bílou na 28 °C): buďto přimícháním zbylé teplé čokolády nebo mírným zahřáním. Hotová by pak měla ve formách rychleji tuhnout.
Zdroj: thekitchn.com, thekitchn.com, zena-in.cz