Čoko bomby do mléka jsou hitem sociálních sítí. Jak je doma vyrobit a čím naplnit?

Ruka vkládá čoko bombu do mléka niaculescu / Shutterstock.com

Ani příprava kakaa nemusí být nuda. Hravé čoko bomby do mléka se staly hitem posledních let. Miluji je děti i dospělí. Celé kouzlo totiž spočívá nejen v tom, že se čokoláda s kakaem v horkém mléce postupně rozpustí, ale také v tom, že odhalí vnitřek plný dobrot. A co je nejlepší, dají se snadno připravit i doma, a dokonce použít jako originální a dobře vypadající jedlý dárek. Jak na výrobu čokoládových bomb a čím je naplnit?

Přečtěte si také

Umělecké dílo na plechu: Rozkvetlá italská focaccia je pastva pro oči i chuťové pohárky

Sladká lahůdka i zajímavý a barevný dárek

Čokoládové koule neboli bomby zaplavily internet a sociální sítě už před několika lety a od té doby jsou oblíbenou pochoutkou. Zejména během sychravých podzimních dní nebo v období Vánoc, kdy mohou být neotřelým vlastnoručně vyrobeným dárkem.

Čoko bomby se dokonce dají i koupit, nejedná se ovšem o žádnou levnou záležitost a ceny se dost liší. Za jeden kus dáte na internetu obvykle kolem 70 Kč až 188 Kč, v e-shopech se zahraničními potravinami se dá narazit i na dovozové, jejich cena začíná na 49,90 Kč.

Čoko bomba v hrnku s mlékem serhii.suravikin / Shutterstock.com

Výrobu usnadní forma na polokoule

V každém případě není nic snazšího než si duté, plněné koule vyrobit doma. Potřebovat k tomu budete jen čokoládu, sypání dovnitř a silikonovou formu ve tvaru polokoulí. Tu koupíte v kamenných i online domácích a cukrářských potřebách (zhruba od 200 Kč). Pokud se vám nechce kupovat, nebo ji nemáte zrovna po ruce, pak můžete použít i klasickou formu na muffiny, případně samostatné košíčky na muffiny, jen nedocílíte tak pěkného rovnoměrného a kulatého tvaru.

Vždy myslete pouze na to, že by průměr jedné koule měl mít kolem 5 cm. Do menších by se vám nevešlo tolik kakaa a dalšího, aby se běžný hrnek mléka dostatečně ochutil. Větší by zase nemusely projít hrdlem hrnečku.

Čím čokoládové bomby naplnit?

Dovnitř se typicky dává porce instantního kakaa a hrst mini marshmallow, které jsou většinou určené právě pro dozdobení a dochucení hrnku teplé čokolády nebo kakaa. Dnes se už dají poměrně dobře sehnat. Na internetu je najdete a objednáte od značek Haribo Chamallows, Sweet Time, Whittard, Marsk & Spencer (koupíte i v jejich kamenných prodejnách), Diana a v některých e-shopech se zahraničními potravinami také od značek Dr. Oetker a Nestlé.

Kromě toho můžete přidat špetku skořice a pro dospělé i hřejivého chilli prášku, děti zase určitě potěší barevné sypání.

Kuchařka drží formu na čokoládové bomby Studio Peace / Shutterstock.com

Recept: čokoládové koule do mléka

Budete potřebovat:

  • Kvalitní hořkou, mléčnou, bílou či jinak ochucenou čokoládu (ideálně ve formě cukrářských peciček, které se snadno taví), cca 200 g na 6 až 8 polokoulí dle velikosti
  • Instantní kakao, mini marshmallows a další zdobení viz výše

Postup:

  1. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni. Nalijte nebo natřete do formiček, aby se rozprostřela po stěnách. Přebytků čokolády se zbavíte tak, že formu obrátíte vzhůru nohama a necháte odkapat (třeba na tác, abyste zbylou čokoládu mohli dále použít).
  2. Dejte do lednice a počkejte, až čokoláda zcela zatuhne.
  3. Chcete-li vytvořit více barevné kombinace (např. s bílou, hořkou, růžovou, pomerančovou či jinou ochucenou čokoládou), pak můžete do formy nejprve udělat čokoládové cákance, nechat chvíli zatuhnout a až poté vylít „hlavní“ čokoládou.
  4. Následně jednu půlku koule naplňte sladkostmi či kakaem, druhou nahřejte (třeba krátce na pánvi) a slepte.
  5. Hotové koule skladujte raději v lednici, aby vám nepovolily.
Čokoládový krém do cukroví
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Čokoládový krém do cukroví

Čokoládový krém se bude hodit do všech slepovaných vánočních druhů cukroví, kterým chcete dodat pořádný čokoládovou chuť. Zároveň jím můžete naplnit také pařížské rohlíčky, čokoládové koule, kakaové ořechy i čokoládové košíčky.

Čokoládový krém do cukroví

Tip pro ještě lepší výsledek: temperování čokolády

Pokud si budete chtít dát s přípravou záležet, nebo máte bomby jako dárek pro své blízké, můžete celý recept posunout ještě o úroveň výše. Temperovaná čokoláda se totiž bude krásně lesknout a bude hladší a křupavější. Celý trik spočívá v tom, že je potřeba čokoládové pecičky rozehřát v lázni nebo v mikrovlnce na přesných 45 °C (bílou na 40 °C), v čemž vám pomůže teplotní sonda.

Poté se menší část teplé čokolády nechá stranou a zbylá se zchladí na 27 °C (bílá na 25 °C): toho docílíte převalováním čokolády stěrkou na mramorové desce, umístěním do studené volní lázně nebo naředěním trochou nerozpuštěných kousků čokolády. Zchlazenou čokoládu je poté opět nutné o pár stupňů zahřát na 30–32 °C (bílou na 28 °C): buďto přimícháním zbylé teplé čokolády nebo mírným zahřáním. Hotová by pak měla ve formách rychleji tuhnout.

Zdroj: thekitchn.com, thekitchn.com, zena-in.cz