Právě probíhá sklizeň dýní. Jaké druhy jsou k mání a jak s nimi v kuchyni naložit?

Různé druhy dýní Eva Foreman / Shutterstock.com

Podzim přináší nejen chladnější dny, temná rána a padající listí, ale též bohatou úrodu dýní. Přesný čas jejich sklizně přitom záleží na konkrétní odrůdě a také podmínkách pěstování. Představíme vám nejznámější odrůdy, poradíme vám, jak poznat, že jsou zralé, kam je nejlépe uskladnit, aby vám vydržely co nejdéle, a co si z těchto podzimních krásek v kuchyni připravit.

Přečtěte si také

Italové zveřejnili nejhrůznější kombinace pizzy. Dali byste si pizzu s toppingem z hadího masa?

Dýně hokkaido a máslová

Pokud jde o druhy dýní, výběr je více než bohatý. Jedním z nejoblíbenějších druhů je dýně hokkaido, lahodná a jemná dýně, která se dá konzumovat i se slupkou. Vhodná je především při přípravě toliko oblíbené i nenáviděné krémové polévky, také do omáček, na přípravu noků, na zapékání, ale i do dezertů.

Jemná dýně s vůní rozpuštěného másla se nazývá máslová. Skvěle chutná pečená v troubě, může být též plněná masovou směsí. Hodí se také do polévek, zeleninových směsí nebo k přípravě polévky.

Tři misky s dýňovou polévkou, dýně KarepaStock / Shutterstock.com

Špagetová dýně

Dýně je v kuchyni dokonale univerzální surovinou. Její jemná chuť a sytě oranžová barva přímo vyzývají ke slanému i sladkému zpracování. Vykouzlíte z ní fenomenální krémovou polévku, omáčku v asijském stylu, rizoto, dýňové noky, ale hodí se také při pečení muffinů a různých koláčů.

Způsob úpravy dalšího druhu dýně napovídá už její název – špagetová dýně je specifická v tom, že se její dužina po tepelné úpravě rozpadne na jednotlivé špagety, které stačí smíchat s omáčkou a dokonalý oběd je na světě. Používá se též jako zavářka do polévky. Tato dýně má podlouhlý tvar a bývá žíhaná.

Muškátová a zelená dýně

Od světle oranžové do tmavě šedé barvy se může zbarvit dýně muškátová. Ta, jak název napovídá, je charakteristická svou vůní, která připomíná muškátový oříšek. Ideální je její použití do polévek, gulášů, zapečených jídel a zeleninových směsí. Speciálním druhem dýně je Marina di Chioggia, dýně tmavě zelené barvy s žebrovanou strukturou a chutí připomínající sladkou mrkev.

Do spousty receptů se vám bude hodit dýňové pyré. Připravíte jej snadno, stačí dýni rozkrojit, vydlabat, očištěnou pokrájet, povařit doměkka a rozmixovat. Čerstvé vám v lednici vydrží i týden, můžete si jej ale připravit i do zásoby a uložit do mrazáku.

Dýňové noky v misce Ahanov Michael / Shutterstock.com

Recept: Vláčné dýňové noky

Jedním z nejoblíbenějších dýňových receptů jsou noky. Ty můžete podávat s vepřovým masem a špenátem nebo šalvějovou omáčkou. Na dokonale měkké dýňové noky budete potřebovat:

  • 500 g očištěných brambor (tj. asi 5 středně velkých)
  • 500 g očištěné hokkaido nebo máslové dýně
  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • lžička soli
  • špetka muškátového oříšku

Brambory oloupejte a nechte uvařit doměkka. Dýni také uvařte a obojí nechte vychladnout. Do hrnce nalijte vodu, osolte a pomalu přiveďte k varu. Brambory spolu s dýní nastrouhejte na jemném struhadle, přisypte ostatní suroviny a vypracujte nelepivé těsto. Těsto rozdělte na čtvrtiny, každou vyválejte na váleček silný asi dva centimetry a nakrájejte na centimetrové špalíky. Ty vhoďte najednou do vroucí vody a vařte, dokud nevyplavou na hladinu.

Sladký dýňový chlebíček
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Sladký dýňový chlebíček

Sladký dýňový chlebíček je úžasně nadýchaný, jemný a jeho vůně vám nádherně provoní celou kuchyni. Příprava je velmi jednoduchá, vhodná i pro naprosté začátečníky. Jsme přesvědčeni o tom, že si tento zdravý chlebíček zamilujete.

Sladký dýňový chlebíček

Recept: Křupavé dýňové bramboráky

Možná trochu netradiční recept se skrývá za dýňovými bramboráky. Tzv. dýňáky v sobě spojují to nejlepší z vláčné a voňavé dýně s křupavou chutí čerstvě smažených brambor.

Budete potřebovat:

  • 500 g očištěné dýně hokkaido
  • 200 g salátových brambor
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 vejce
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • sůl a pepř podle chuti
  • sádlo nebo olej na smažení

Dýni omyjte a nastrouhejte i se slupkou na jemném struhadle. Brambory oškrábejte a také nastrouhejte, cibuli nakrájejte najemno a česnek prolisujte. Smíchejte všechny ingredience kromě sádla a dochuťte solí a pepřem. Lžíci sádla rozehřejte na pánvi a ze směsi tvořte placky, které opékejte na středně silném plameni.

Dvě dýně v záhonu MNStudio / Shutterstock.com

Jak pěstovat dýně?

Pokud dýni chcete pěstovat, budete mile překvapeni. Dýně jsou totiž doslova plevel mezi zeleninou. Pokud jim dopřejete dostatek místa, vláhy a kompostovatelné zeminy, odmění vás na podzim poměrně velkým množstvím plodů. Tykve patří mezi teplomilné plodiny, proto je k výsevu ideální konec dubna až konec května. Dozrávající plody můžete na záhonu různě přetáčet, aby se slunce dostalo ze všech stran. Pozor však, abyste omylem nepoškodili stonek.

Kam ale s nimi? Pokud nemáte tak velký záhon k dispozici, ideální místo na pěstování dýní představuje kompost, odkud by však rostlina měla dosáhnout až k půdě, aby se mohla dále zakořenit a dodávat tak více živin plodům. Pozor na pěstování různých druhů vedle sebe, dýně se totiž mezi sebou rády kříží.

Jak poznat zralou dýni?

Dýně je nutné sklízet vždy v tu pravou chvíli, jen tak bude dokonale zralá a vydrží i delší skladování. Sklizeň většinou probíhá od konce srpna do konce října, ten pravý okamžik ale nastane tehdy, kdy na plodech zaschne a zdřevnatí stonek, a to do délky alespoň 5 cm. Skrz příliš čerstvou stopku by se totiž do dýně mohly dostat bakterie a ta se potom rychleji zkazí.

O zralosti může leccos napovědět také barva dýně. Zralé dýně mají syté a výrazné barvy napříč všemi odstíny žluté, oranžové i zelené. Slupka by měla být dostatečně tuhá, abychom ji nepromáčkli pouhým dotykem, a pokud na zralou dýni poklepete, měla by vydávat dutý zvuk.

Tři dýně v dřevěném boxu Alekcey-Elena / Shutterstock.com

Jak skladovat dýně?

Správně uskladněné dýně vám vydrží klidně i do jara. Dýně nemají rády vlhko, k uskladnění proto volte suché místo, kde je teplota mezi 10 a 15 stupni Celsia. Dýně nikdy neskladujte v lednici. Nejnáchylnější ke zkažení jsou menší kousky, ty proto vždy zpracujte jako první. K uskladnění vybírejte plody, které nejsou potlučené ani nahnilé.

Uskladněné dýně by se vzájemně neměly dotýkat, aby vzduch mohl proudit ze všech stran, a v nejlepším případě by měly stát na dřevěném roštu nebo papírové krabici. Dýně během skladování neustále odpařuje vlhko, její slupka proto postupem času tvrdne a před konzumací je třeba ji oloupat.

Okrasné dýně

K oblíbeným typům dýní patří i ty, které se nedají jíst. Tzv. okrasné dýně se dají pěstovat na záhoně, stejně jako ve větších květináčích. Ať už jsou popínavé, nebo klasické, jisté je, že podzimní dekoraci udělají pěknou.

Oblíbené druhy jsou například „trnová koruna“, kterou poznáte podle charakteristických výběžků, „Jack Be Little“, která připomíná zmenšeninu klasické halloweenské mexické dýně, nebo „Sweet Dumpling“, jejíž zelené plody s oranžovými pruhy bývají zploštělé.

Zdroje: shop.culinabotanica.cz, kupi.cz, ireceptar.cz, dumazahrada.cz, kucharkaprodceru.cz, jimejinak.cz, tchiboblog.cz, dumazahrada.cz