10 způsobů, jak využijete peroxid vodíku na zahradě

Žena přilévá peroxid vodíku do konve na zalévání VH-studio / Shutterstock.com

Většina zahradníků se v průběhu let naučila celou řadu triků, jak se starat o zahradu a dosáhnout lepší úrody. Mnoho znalostí a vychytávek jim ale stále uniká. Peroxid vodíku má doma většina lidí, je oblíbený nejen pro dezinfekci zranění nebo použití v domácnosti, ale také ho můžete využít na zahradě. Jde o snadno dostupný prostředek, který pořídíte v každé lékárně, a v tomto článku si představíme, jak můžete čerpat jeho výhody při pěstování a péči o rostliny.

Přečtěte si také

Češi si zvolili nejoblíbenější e-shop roku. Zabodovala Alza, Knihobot i výrobci montessori hraček

1. Dezinfekce a rychlejší klíčení semen

Namočte semena před výsadbou na 30 minut do roztoku, který se skládá z jednoho šálku vody a jedné lžičky tříprocentního peroxidu vodíku. Tento roztok změkčí povlak semen a umožní jim, aby rychleji vyklíčila. Před výsadbou je ale opláchněte.

Namáčení semen před výsadbou také zničí veškeré bakterie, které by mohly být na povrchu semen. Je to zvláště užitečné, pokud jste obdrželi semena prostřednictvím výměny nebo si vůbec nejste jisti, z jakých podmínek pocházejí.

Žena vytváří roztok pro aplikaci na rostliny Iryna Inshyna / Shutterstock.com

2. Likvidace plísní a bakterií

Aplikací roztoku peroxidu vodíku na půdu s bakteriemi, plísněmi nebo postřikem na padlí lze bojovat proti běžným zahradním onemocněním. Na odolné plísně můžete vytvořit silnější roztok a bude skvěle účinkovat bez poškození rostliny. Po dešti je vhodné rostlinu ošetřit znovu.

3. Hnojivo

Když se správně zředí, poskytuje peroxid další atom kyslíku rostlinám u kořenů, což z něj dělá vynikající hnojivo. Smíchejte jednu lžičku peroxidu se šálkem vody a zalévejte tímto roztokem rostliny u kořenů.

4. Boj proti půdním škůdcům

Stejný zavlažovací roztok, který jsme použili výše, může pomoci bojovat proti půdním škůdcům, jako jsou larvy komárů a červi.

5. Likvidace škůdců na rostlině

Roztok vody a peroxidu vodíku můžete umístit do rozprašovače a aplikovat ho na rostliny napadené mšicemi, sviluškami nebo jinými parazity.

Postřik zeleně pomocí rozprašovače Alie04 / Shutterstock.com

6. Hniloba kořenů

Hniloba kořenů začíná, když jsou rostliny přemokřené a setrvají příliš dlouho ve vlhké půdě. Mokrá půda zabraňuje kořenům v absorpci kyslíku. Zalévání roztokem z peroxidu vodíku a vody (ano, i za mokra) umožňuje kořenům přístup k potřebnému kyslíku. Spontánní rozklad peroxidu vodíku uvolňuje kyslík, který podporuje vývoj kořenů rostlin a pomáhá léčit hnilobu kořenů.

7. Prostředek pro rychlejší zakořenění

Při zakořeňování řízků je zalévejte výše zmíněným vodním roztokem peroxidu vodíku. Extra kyslík pomůže vašemu novému přírůstku, aby rychleji zakořenil.

8. Infekce při stříhání keřů a stromů

Zabraňte infekcím při stříhání keřů a stromů postříkáním řezaných oblastí vodou a roztokem peroxidu vodíku. Spolehlivě zničí patogeny a strom zůstane v bezpečí.

9. Prostředek na hubení plevele

Zatímco použití zředěného roztoku peroxidu vodíku může dát vašim rostlinám příjemnou vzpruhu, postřik nenaředěným peroxidem vodíku přímo na rostliny je může zabít. To se hodí u otravného plevele, kterého se tak můžete zbavit.

10. Dezinfekce květináče

Ještě než použijete starý květináč pro přesazení nových rostlin, nastříkejte na jeho vnitřní část peroxid vodíku. Zabijete tím patogeny, které by mohly novou rostlinu ohrozit. Stejným způsobem můžete dezinfikovat zahradní náčiní, které jste používali v blízkosti infikovaných rostlin.

Zdroj: Feathersinthewoods.com, Flourishingplants.com