Proč na pláž vždy nosit dětský pudr? Aneb šest tipů, jak zamezit ulpívání písku na těle i ve věcech

Žena má spálený obličej a až po krk je přikrytá pískem. Kolem jsou míče, létající talíř, sklenice, ručník Cast Of Thousands / Shutterstock.com

Je jedno, jestli vyrazíte k moři, nebo na některou z písečných pláží u našich kempů či přírodních koupališť, otravná zrnka si vždy najdou cestu, jak pořádně potrápit. Ještě doma se nám sypou z věcí, ručníků, dek i vlasů nebo oblečení. Naštěstí existuje hned několik šikovných triků a vychytávek z obchodů, které usazování písku na těle i věcech zamezí. Máme pro vás tip na šest z nich.

Přečtěte si také

Test odhalil, že více než polovina kloubních výživ klame spotřebitele

1. Igelity do auta i tašek

V první řadě je potřeba se na návštěvu pláže vybavit dostatečným počtem igelitových tašek a sáčků. Větší plachty (nebo třeba modré „ikeácké“ tašky) si připravte do kufru auta, abyste do nich mohli věci od písku ihned odložit a doma snadno přemístit ke sprše nebo rovnou k pračce.

Obdobně nezapomeňte přihodit menší uzavíratelné zipové sáčky do plážové tašky. Odděleně do nich uschovejte například mobilní telefon a další elektroniku s otvory pro nabíjení, do kterých se miniaturní zrníčka kamínků s oblibou schovávají, ale také mokré plavky a další předměty, které s pískem přišly do styku.

2. Dětský pudr

Určitě ho přibalte, i když žádné děti nemáte. Zázračně totiž funguje na oprašování písku z kůže. Díky svým absorpčním schopnostem z něj vytáhne zbytkovou vlhkost a vám půjde snadněji oprášit z částí těla, na které ho nasypete. Obdobně poslouží také kukuřičný škrob.

Žena leží na břiše na písečné pláži Ground Picture / Shutterstock.com

3. Sprej na vlasy se silikony

Pro každodenní použití vhodný není, v létě ovšem přijde vhod. Bezoplachový sprej, balzám či sérum na bázi silikonů naneste do vlasů ještě před odchodem. Díky tomu se na ně nebude písek tolik lepit a snadno ho poté vyčešete nebo smyjete, sprej navíc vašim vlasům poslouží jako ochranná bariéra před horkým vzduchem.

4. Opalovací mléka proti písku

Opalovací přípravky obohacené o technologii odpuzující písek nejsou na našem trhu sice tolik rozšířené, přesto vám ušetří spoustu starostí. Při nákupu je hledejte také pod heslem „anti-sand“, obvykle mají lehkou texturu a vytváří na pokožce ultra tenký ochranný film, který je voděodolný a zároveň odolný proti písku nebo třeba i potu.

V Česku jsou dostupné zejména jako přípravky s vysokým SPF pro děti, například od značky Vichy (Capital Soleil Fluid Kids Cell Protect na bázi vody ve spreji), Sunozon (Dětský sprej na opalování anti-sand OF 30) nebo Garnier (Kids Ambre Solaire Advanced sprej), nicméně používat je mohou i dospělí.

Žena dává osušku na písek u moře Drazen Zigic / Shutterstock.com

5. Deka a ručník proti písku

Ano, opravdu existují. Plážové či piknikové deky proti písku se vyrábí ze speciálních materiálů, které neabsorbují drobné částečky a snadno se dají vyklepat. Nejčastěji narazíte na deky z polyuretanu nebo z polyesterové síťoviny (síťované plážové deky proti písku seženete v různých rozměrech, 200 × 200 cm obvykle na internetu stojí kolem 250–350 Kč).

Ručníky odpuzující písek (neboli také „Tesalate beach towels“) fungují obdobně. Díky povrchu z mikrovláken na nich písek neulpívá, ani když jsou vlhké. Dobře mohou posloužit i sportovní rychleschnoucí ručníky z hladkého materiálu, které nenabalí tolik písku jako klasické froté plážové osušky.

6. Cestovní sprchy

Úplně nejlepší je plavky, brýle, ploutve, lehátka, dětské hračky, boty atd. opláchnout od písku ještě u vody, jsou-li dostupné sprchy. Pokud cestujete autem a plánujete časté zastávky na koupání, pak se může hodit některá z mobilních závěsných solárních sprch pro opláchnutí těla i věcí. Případně můžete do kufru přibalit pár PET lahví s čistou vodou navíc.

Zdroj: Seaspiration.com, Realsimple.com