Jak vybrat stan pro letní kempování

Čtyři lidé leží ve stanu v přírodě wavebreakmedia / Shutterstock.com

Chystáte se v létě do kempu, na festival nebo do přírody a tápete, jaký stan koupit? I pro běžné užívání do našich podmínek se nevyplatí podcenit pár důležitých parametrů, abyste se nepřipravili o pohodlí, nebo naopak nekoupili zbytečně drahý či nevhodný typ. S výběrem vám pomůže orientace v základním dělení podle velikosti, tvaru a druhu pláště. Na co všechno je dobré při výběru stanu myslet? Shrnuli jsme pro vás šest důležitých otázek.

Přečtěte si také

Ochutnejte poklad francouzské kuchyně: Recept na pravou francouzskou cibulačku od Zdeňka Pohlreicha

Základní dělení rekreačních stanů

Velikost

Pro letní kempování jsou zcela dostačující tzv. rekreační stany, které se dělí na turistické a rodinné. Turistické bývají většinou určené pro max. čtyři osoby a člověk by si v nich měl být schopen pohodlně sednout či kleknout. Rodinné jsou prostornější, obvykle disponují dvěma a více samostatnými místnostmi a větší předsíňkou uprostřed. Jejich konstrukce také bývá vyšší pro pohodlí všech členů.

Tvar

Co se tvaru týče, nejčastěji se lze setkat s kopulí neboli iglú (nabízí rychlé postavení, nízkou hmotnost, komfort pro dvě až tři osoby a předsíňku tvořenou vyztuženým vchodem nebo vypnutou plachtou), či tunelem (má lehčí konstrukci, často i dva protilehlé vchody, je odolnější proti větru a také prostornější).

Typ pláště

Výše popsané stany bývají typicky dvouplášťové – tedy mají vnitřní síťku a vnější plachtu (tzv. tropiko), díky tomu lépe odvětrávají a zamezují kondenzaci par uvnitř. Existují ale také jednoplášťové – jejich výhodou je nižší váha a snadnější sestavení, pokud zvolíte prodyšné membránové materiály, pak se nemusíte obávat ani vnitřní vlhkosti.

Dva lidé před stanem Zamrznuti tonovi / Shutterstock.com

1. Pro kolik osob (a batohů) stan kupujete?

Na trhu najdete úsporné modely pro jednoho, standardní pro 2–3 nebo velké rodinné určené pro více než 4 jedince. U výběru stanu také vždy zvažte místo navíc na uložení zavazadel. Pro dvě osoby se dvěma krosnami je například lepší pořídit stan třímístný. Pro více než čtyři osoby je zase pohodlnější zvážit stan se dvěma vchody nebo rovnou dvěma samostatnými ložnicemi a jednou společnou předsíní.

2. Jak budete stan přenášet?

V kufru auta nebudou hrát jeho váha a rozměry takovou roli jako v případě, kdy svůj přístřešek budete nosit na zádech nebo v ruce – pak v parametrech vždy ověřte, kolik váží a jak je veliký ve složeném stavu v obalu.

3. Budete ho během výletu či dovolené stavět denně, nebo jen jednou?

Pokud plánujete každodenní přemisťování (např. při putovním treku, nebo na vodě z kempu do kempu), pak oceníte stany se snadným skládáním a odolnými pruty, které zvládnou častější manipulaci.

Oblíbené jsou například tzv. samoskládací stany (bývají ovšem jednoplášťové), které stačí vybalit a jedním pohybem bleskově postavit. Cenově jsou podobné jako základní modely turistických stanů, nejčastěji pohybují kolem 1500–2500 Kč, záleží na jejich velikosti.

Žena s chlapcem si prohlíží stan v obchodě Sergey Ryzhov / Shutterstock.com

4. Do jakých podmínek jedete?

Opět zde platí, že na pohodové stanování v přírodě, na louce nebo v kempu si vystačíte s levnějšími rekreačními stany. Důležitým ukazatelem je vodní sloupec: pro běžné použití do „klasických“ bouřek v našem klimatu stačí hodnota 1000–1500 mm. Pro zvládnutí větších dešťů se doporučuje koupit s vodním sloupcem 2000–3000 mm (speciální expediční stany pak dosahují vodního sloupce až 10 000 mm).

5. Vadí vám světlo nebo přílišné horko?

V tomto případě se zaměřte na barvu pláště. Světlé se přes den na slunci tolik nevyhřívají. Tmavé na druhou stranu nepropouští tolik světla, které může někoho brzy ráno zbytečně budit. Existují dokonce stany se speciálně upraveným zatemněným pláštěm, které se mohou hodit nejen těm, co si rádi přispí, ale i rodičům, kteří přes den potřebují ve stanu uspávat malé děti.

6. Kolik chcete do stanu investovat?

Vytáhnete-li ho pouze jednou či dvakrát za rok, pak úplně postačí i levnější základní modely s laminátovými tyčkami, které jsou sice těžší a méně pružné než duralové (bývají jimi vybavené např. odolnější trekové stany), ale zase stojí výrazně méně. Pro letní kempování jsou také zbytečné geodetické či expediční stany, které jsou určené do extrémních podmínek, mají neodolnější materiál i konstrukci, čemuž odpovídá také jejich vysoká cena.

Zdroj: KBsport.cz, Atlaso.cz, 4camping.cz, Decathlon.cz, Kupi.cz