Vypěstujte si aronii a ochutnejte její plody, jde o superpotravinu

Keř aronie se zralými plody Melica / Shutterstock.com

Na světě existuje tolik druhů ovoce, že není v našich silách všechny ochutnat. Zahrádkáře bude zajisté zajímat takové ovoce, které si mohou vypěstovat na vlastním pozemku. Pokud vás lákají superpotraviny, neměla by vám na zahradě chybět aronie. Říká se jí také temnoplodec nebo černý jeřáb. Pokud vám to stále nic neříká, neváhejte doplnit znalosti a zjistěte více o jejích bobulích, které jsou nabité zdraví prospěšnými látkami a s trochou snahy jich můžete mít více než stihnete konzumovat.

Přečtěte si také

Primark snižuje ceny některého dětského oblečení pro jarní a letní sezónu

Co je aronie?

Pokud neradi utrácíte za vitamínové doplňky stravy, měli byste aronii poznat blíže. Jde o opadavý keř, který pochází ze Severní Ameriky, odkud se rozšířil do celého světa. Byla velmi populární i u indiánů, kteří ji odjakživa používali ke zpestření jídelníčku.

Pěstuje se především kvůli svým tmavě fialovým plodům, které rostou po hroznech a každý z nich má průměr kolem 1 centimetru. Jde o malvice, které chutnají trochu trpce, ale vyváží to skutečností, že jsou plné vitamínů, minerálů a antioxiantů.

Keř kvete koncem léta, od května do června se na něm rozzáří mnoho malých kvítků. Plody v průběhu léta nabírají na objemu a kolem září je můžete sklízet. Neměli byste s tím ale otálet, protože plody chutnají i mnoha opeřencům.

Aronie v květu White_Fox / Shutterstock.com

Jak pěstovat aronii?

Aronie má výhodu ve své nenáročnosti, protože ji vypěstujete v každé půdě a také v každých klimatických podmínkách. Pro vysazení preferuje plné slunce nebo polostín. Jelikož se rychle rozrůstá, používá se i jako okrasný keř nebo jako živý plot. Je ale potřeba o ni pečovat a pravidelně zastřihávat nové výhony.

Sazenice koupíte v mnoha zahradnictvích, vysaďte je ideálně na podzim nebo na jaře a během krátké doby zaznamenáte, jak rychle se tento keř rozrůstá. Dokáže vyrůst do výšky kolem 2 metrů, takže se zastřiháváním neotálejte. Na půdu je sice keř nenáročný, ale pokud ho budete pravidelně hnojit a zalévat, odmění se vám už v druhém roce množstvím plodů, které se bude s dalšími roky zvyšovat. Je odolný vůči škůdcům, chorobám, ale i mrazu.

Využití aronie

Plody využijete jak k přímé konzumaci, tak i k dalšímu zpracování. Můžete je použít absolutně všude, kde byste použili borůvky, i když jsou plody aronie trochu kyselejší. Můžete je přidávat do mnoha sladkých receptů, cereálií nebo třeba do jogurtu. Lze je sušit, dělat z nich marmeládu nebo třeba také víno. Také je můžete přidat do smoothie nebo si z nich udělat džus.

I když jde o neuvěřitelně zdravé ovoce, je potřeba ho konzumovat s mírou. Při konzumaci se snažte nepřekročit množství 50–100 gramů denně. Pokud se jich přejíte, můžete zaznamenat žaludeční problémy. Pokud nemáte možnost aronii pěstovat, na internetu a v obchodech se zdravou výživou si můžete koupit sušené plody, prášek z plodů nebo šťávu.

Plody aronie a šťáva z bobulí Melica / Shutterstock.com

Co aronie obsahuje?

Obsahuje velké množství vitamínů a je skvělým zdrojem minerálů, jako je železo, vápník, draslík, sodík a mangan. Jedna hrst bobulí poskytne zhruba 58 % doporučené denní dávky vitaminu C. Skvělé je, že jde o nízkokalorické ovoce.

Bobule obsahují významné množství fenolických fytochemikálií nazývaných antokyany. Mezi chemikálie nalezené v plodech patří kyanid-3-galaktosid, delfinidin, kyselina kávová, malvidin a mnoho dalších. Tyto polyfenolické antokyany jsou pro lidské tělo velmi potřebnými antioxidanty.

Zdravotní přínosy aronie

Snižuje riziko rakoviny –⁠ Může chránit tělo před určitými druhy rakoviny, zejména před rakovinou prsu a rakovinou tlustého střeva. Bylo prokázáno, že extrakty z bobulí snižují volné radikály v krvi, což následně snižuje oxidační stres v těle.

Zdravé srdce –⁠ Antioxidační účinky pomáhají nejen při rakovině, ale mohou také zlepšit zdraví srdce, protože dokážou snižovat vysoký cholesterol a triglyceridy.

Sušená aronie v misce HandmadePictures / Shutterstock.com

Bojuje s cukrovkou –⁠ Plody mohou zabránit cukrovce bojem proti inzulínové rezistenci v těle. Snižují i hladinu glukózy v krvi i obezitu, navíc posilují imunitní funkce a snižují záněty související s tímto onemocněním.

Bohatý zdroj antioxidantů – Ve srovnání s jinými bobulemi mají plody aronie vyšší hladiny antioxidantů, konkrétně jsou skvělým zdrojem polyfenolů, které inhibují volné radikály v krevním řečišti.

Podporuje zdraví orgánů – Šťáva z aronie zmírňuje příznaky poškození jater a může také zabránit poškození jater. Může také minimalizovat závažnost poškozených výstelek žaludku.

Bojuje s vysokým krevním tlakem – Vysoký krevní tlak patří v současnosti mezi nejčastější zdravotní obtíže, proto potěší, že pravidelná konzumace aronie přispívá k jeho snížení.

Posiluje imunitní systém – Antioxidanty v těchto bobulích podporují imunitní systém a snižují aktivitu škodlivých bakterií. Také pomáhají inhibovat uvolňování zánětlivých látek v těle, čímž snižují pravděpodobnost onemocnění vyvolaných zánětem.

Zdroje: EcoWatch.com, Greenjeeva.com, Stylecraze.com, Wikipedia.org, iReceptar.cz, Dumazahrada.cz