Botox matky přírody? Vývar z kostí podpoří krásu i zdraví

Vývar z kostí vedle nakrájených kostí Ahanov Michael / Shutterstock.com

Naši předkové neměli k dispozici zdaleka tolik potravin a doplňků jako máme nyní. I přesto dokázali snadno a levně uvařit pokrmy, které tělu dodaly všechny potřebné živiny a podpořily naše zdraví. Možná už jste sami poznali, že je silný vývar z kostí všelék, který dokáže nejen krásně zahřát, ale také léčit. Má doslova zázračné účinky na pokožku a celkové zdraví. V současné době zažívá obří comeback a stává se jedním z nejprodávanějších doplňků zdravé výživy, ať už sušený v prášku nebo v tekuté podobě.

Přečtěte si také

Češi řeší razantní zdražování po svém a pašují cigarety ze zahraničí

Co je to vlastně vývar z kostí?

Vývar z kostí je čirá tekutina, která vznikne tím, že se ve vodě povaří kosti a tkáně různých druhů zvířat. Nejčastějšími variantami jsou vývary z hovězích, kuřecích, vepřových nebo rybích kostí. Kosti jsou zdrojem mnoha důležitých živin, které se vařením uvolní. Výhodou vývaru je jeho jednoduchost, může si ho snadno uvařit doslova každý.

Řada výrobců jeho vzrůstající popularity využila a dnes je k dispozici v podobě mnoha výživových doplňků. Někteří si ho představí jen v podobě horké polévky, ale mnoho lidí si ho rozděluje do dávek, které užívá každý den jako chutný nápoj. Nejzdravější je stále ten, který si může připravit kdokoliv doma. Kosti zvířat patří mezi nejlevnější suroviny, které koupíte v každém řeznictví. Pokud vám zbydou při přípravě jídel kosti, nevyhazujte je, místo toho z nich udělejte vývar nebo je zamrazte pro pozdější použití.

Už víte, kde seženete maso na polévku?

Jak základní vývar připravit?

  1. Vyberte masité kosti jakéhokoli zvířete.
  2. Kosti dejte do velkého hrnce s vodou a podle chuti přidejte sůl a pepř.
  3. Přidejte do něj několik lžiček kyselé přísady, jako je víno, jablečný ocet nebo citron, což pomáhá rozkládat kolagen v kostech.
  4. Přidejte do hrnce zeleninu, jako je cibule, mrkev a pórek, stejně jako koření, abyste získali další chuť a živiny.
  5. Vývar nechte na sporáku 2–4 hodiny probublávat na mírném plameni.
  6. Vyjměte kosti, ale maso a zeleninu nechte ve vývaru, aby bylo jídlo sytější a vyváženější.
Vývar u kostí na talíři ZahyMaulana / Shutterstock.com

Jaké živiny v kostech najdeme?

Kosti jsou bohatým zdrojem esenciálních minerálů a vitamínů. Nejzdravější jsou kosti obsahující morek neboli kostní dřeň. Je to nejvnitřnější část dlouhých kostí, obsahuje železo, mastné kyseliny, zinek, vápník, mangan a vitamíny A a K. Tyto mikroživiny mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, které snižují záněty v celém těle a doplňují kožní buňky. Mohou zlepšit hojení ran a snížit známky zjizvení kůže. Mohou také pomoci předcházet anémii a zvýšit množství kyslíku v krvi.

Vnější část kosti obsahuje velké množství bílkovin a dalších látek, které poskytují strukturu a sílu našim buňkám a zároveň podporují systémovou funkci.

Mezi nejdůležitější látky v kostech patří:

  • Kolagen: Protein, který udržuje pružnost pokožky a zároveň zlepšuje hydrataci. Kolagen se často používá v pleťových krémech.
  • Chondroitin: základní strukturální složka. Je protizánětlivý a pomáhá regenerovat pokožku a minimalizovat jizvy.
  • Kyselina hyaluronová: Hydratační složka pokožky, která pomáhá udržovat integritu naší pokožky, ale s přibývajícím věkem se snižuje.
  • Glukosamin: Bazická sloučenina, která vzniká z glukózy a je jednou z hlavních složek kloubních chrupavek, kde váže vodu a propůjčuje pružnost. Je to silný antioxidant, který stimuluje produkci kyseliny hyaluronové a snižuje záněty.
Žena s miskou kostního vývaru New Africa / Shutterstock.com

Zázrak pro pokožku

Vývar z kostí je skvělým nástrojem k omlazení pleti. Obsahuje všechny ingredience potřebné pro pružnou a zářivou pokožku. Může pomoci vyhladit jemné linky a vrásky. Výše zmíněné složky dělají z kostního vývaru zdroj výživné podpory pro naši pokožku, vlasy a nehty.

Při zahřátí se kostní vývar mění hlavně na želatinu, hydrolyzovanou formu kolagenu, která je snadno stravitelná. Konzumace želatiny také povzbuzuje naše tělo, aby vytvářelo více vlastního kolagenu a dalších kožních živin, čímž se výhody násobí. Vhodné je vaření kostního vývaru s octem, zvyšuje vitamíny, minerály a bílkoviny extrahované z kostí.

Až budete připravovat polévku

Další výhody kostního vývaru

Vysoký obsah bílkovin – Je bohatým zdrojem aminokyselin, které jsou stavebními kameny bílkovin. Jeden šálek vývaru z kuřecích kostí nabízí kolem 9 gramů bílkovin, zatímco jeden šálek vývaru z hovězích kostí nabízí 11 gramů bílkovin. Aminokyseliny v kostním vývaru jsou snadno absorbovány vaším tělem a pomáhají budovat svaly, tkáně a kosti.

Zlepšuje vlasy, kůži a nehty – Obsažený kolagen je nezbytný v pojivových tkáních, jako je kůže, kosti, svaly, šlachy a vazy. Jeho vláknitá struktura dává těmto částem těla tvar, pevnost a pružnost. Kostní vývar může být zvláště prospěšný pro těhotné, protože může pomoci zachovat elasticitu pokožky během těhotenství, zatímco se pokožka natahuje a roste.

Chrání kosti a klouby – Kolagen také chrání klouby před poškozením souvisejícím s věkem. Proto je prospěšný pro lidi s onemocněním kostí a kloubů, jako je osteoartritida. Je zde také vápník, což je minerál známý tím, že udržuje silné kosti a zabraňuje úbytku kostní hmoty.

Pomáhá při zažívacích potížích – Je bohatým zdrojem glutaminu, aminokyseliny, která zlepšuje trávení a zdraví střev. To může být zvláště prospěšné pro lidi s trávicími potížemi.

Obsahuje elektrolyty – Jsou zde hojně zastoupeny elektrolyty. Jsou pro tělo nezbytné, protože udržují rovnováhu tekutin, stimulují svalové kontrakce a přenášejí nervové signály.

Nízkokalorické a nízkosacharidové jídlo – Má nízký obsah sacharidů a kalorií, přičemž jeden šálek vývaru z kuřecích kostí obsahuje 40 kalorií a 0 gramů sacharidů. Díky tomu je to zdravá svačina nebo doplněk k jídlu.