Jak se zbavit bradavice? Než podstoupíte zákrok, zkuste přípravky z lékárny a babské rady

Bradavice na očním víčku Irin Fierce / Shutterstock.com

Bradavice způsobují lidské papilomaviry, kterými se nejčastěji nakazíte ve veřejných bazénech, koupalištích nebo fitness centrech. Objevit se mohou u kohokoliv, na věku ani pohlaví nezáleží, a typicky se vyskytují na nohou nebo rukou. Jak se jich ale zbavit? Pokud nechcete čekat déle než rok, samy pravděpodobně nezmizí. Můžete si je tedy nechat odstranit, nebo vyzkoušet domácí léčbu. Každému zabírá něco jiného, ale nebojte, i vy nad nimi jistě nakonec zvítězíte.

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Jak se pozná bradavice?

Na první pohled si můžete bradavici snadno splést s kuřím okem, které vypadá podobně. Nemá ale virový původ, a tak není nakažlivé a léčí se jiným způsobem. Hlavní příčinou bývá nošení nevhodné obuvi, které na určitých místech způsobuje velký tlak. Tvoří se tedy zejména na prstech u nohou, na kloubu u palce nebo na patách. Jako prevence slouží hlavně kvalitní měkké boty nebo i barefoot obuv, a pokud už kuří oko vznikne, určitě se ho nesnažte odstraňovat násilně. Spíše se zaměřte na dlouhodobou péči o chodidla a i kuří oko se vám časem určitě zlepší.

Jak se rychle zbavit bradavice?

Kyselina salicylová

Pokud bradavici objevíte včas, bude pravděpodobně velmi malá a snadno ji odstraníte i sami doma. Využít můžete třeba volně prodejnou kyselinu salicylovou nebo mléčnou. Oba přípravky koupíte v lékárně nebo drogerii a stačí je na postižené místo nanášet jednou denně, ideálně po koupeli nebo sprše, abyste prodloužili dobu působení. Přibližně do šesti týdnů byste měli pozorovat zlepšení. V opačném případě doporučujeme vyzkoušet jinou léčbu.

Pero na bradavice

Na odolné bradavice doporučujeme spíše speciální pero, které seženete jak v kamenných, tak v internetových lékárnách. Obsahuje aktivní gel, který se aplikuje přímo na bradavici a měl by působit alespoň 10 minut. Postup opakujte dvakrát denně během čtyř dnů. Pak byste měli pozorovat potupné zhnědnutí a v ideálním případě bradavice do dvou týdnů odpadne.

Muž si nanáší tekutinu na bradavici na noze Skydive Erick / Shutterstock.com

Co působí na bradavice?

Vlaštovičník

Už naše babičky si chválily vlaštovičník, což je malá žlutá květina, která roste na loukách, ale i v křovinách a poblíž cest. Nejspíš vás zaujmou její zářivé květy, ale jako léčebný prostředek na bradavice se používá šťáva ze stonku. Pokud rostlinu utrhnete, začne samovolně vytékat a bradavicí s ní stačí jen potírat. Pokud budete postup opakovat denně, měla by do několika týdnů ztmavnout a odpadnout.

Česnek

Dále mezi oblíbenými domácími prostředky nechybí ani česnek, který je považován za jedno z nejúčinnějších přírodních antibiotik. Na bradavici můžete jen přikládat oloupaný stroužek nebo ho naložit do octa a pak s ním postižené místo potírat. V obou případech by měl česnek působit přes noc.

Citronová šťáva

Šťávu z citronu smíchejte s vodou v poměru 1:1, přiložte na bradavici a nechte působit přes noc. Postup opakujte, dokud problém nezmizí.

Hlíva ústřičná

Domácí léčbu ale můžete podpořit i zevnitř, a to například pomocí hlívy ústřičné. Buď ji můžete konzumovat v potravě nebo ve formě doplňků stravy. Výsledek by se měl projevit během několika týdnů.

Ženě odstraňují laserem bradavici na obličeji na kosmetické klinice YAKOBCHUK VIACHESLAV / Shutterstock.com

Zmrazení, nebo laser?

Pokud některá z uvedených metod nezabírá, je čas na lékařský zákrok. Stačí se objednat do kožní ambulance a vybrat si metodu, která je pro vás ze zdravotního i finančního hlediska ideální.

Pokud se rozhodnete pro zmrazení tekutým dusíkem (kryoterapii), vyhněte se do druhého dne kontaktu s vodou. Látka tak bude moci lépe působit. Místo bude nejspíš zarudlé a mírně bolestivé a vznikne na něm puchýř, který se nejpozději do 10 dnů zahojí. Výjimkou jsou bradavice v okolí nehtů a na chodidlech, které většinou napoprvé nezmizí. Dusík je proto nutné aplikovat několikrát za sebou v rozmezí zhruba čtyř týdnů.

Stále častěji se bradavice odstraňují i pulzním barvivovým laserem, případně CO2 laserem. Jde o velmi účinnou a bezpečnou metodu, ale počítejte s tím, že si za ni připlatíte. Jedno ošetření vás vyjde zhruba na tisíc korun a většinou je nutné navštívit specialistu minimálně třikrát. Výjimečně se přistupuje i ke klasickému chirurgickému zákroku, a to hlavně u odolných bradavic na ploskách nohou.

Zdroje: webmd.com, healthline.com