Víte, jak správně skladovat polévku, aby dlouho vydržela? A jak na její ohřev?

Žena dává hrnec do lednice StoryTime Studio / Shutterstock.com

Polévka má v české kuchyni své nezastupitelné místo, dokáže pohladit žaludek, a pokud je dostatečně sytá, tak mnohdy i nahradit hlavní jídlo. Stále více lidí zjišťuje, že je velmi efektivní vařit jídlo na více dní, a týká se to i polévek. Ať už jste udělali hustou gulášovku, česnečku nebo třeba silný vývar, pokud si na něm chcete pochutnat i v následujících dnech, měli byste vědět, jak polévku správně skladovat a ohřívat.

Přečtěte si také

Fantastická míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho, která se vám vždy povedou

Co byste měli o skladování polévky vědět?

Pokud jste uvařili velkou várku polévky a chcete ji mít k dispozici na více dnů, je potřeba ji skladovat buď v chladničce, nebo v mrazáku. Vždy nejprve vyčkejte, dokud polévka nevychladne na pokojovou teplotu. Platí zde obecné pravidlo, že byste neměli nechávat polévku o pokojové teplotě venku déle než dvě hodiny, protože následně se může začít kazit.

I když jste polévku uvařili v hrnci, pro skladování je hrnec nevhodný, raději zvolte vzduchotěsnou nádobu, aby se k polévce nedostal vzduch. Nádoba by měla být mělká, protože vysoké nádoby a hrnce nezajistí dostatečně rychlé vychlazení svého obsahu a polévka se může kazit rychleji.

Zeleninová polévka tzv. tukožroutská
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Zeleninová polévka tzv. tukožroutská

Chcete shodit nějaké to kilo nebo posílit imunitu? Připravte si silnou zeleninovou tzv. tukožroutskou polévku. Vydrží vám na týden a je to vitamínová bomba.

Zeleninová polévka tzv. tukožroutská
Uzená polévka s kroupami
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Uzená polévka s kroupami

Uzená polévka s kroupami je výživný a mimořádně chutný recept. A pokud si pro její základ zvolíte pořádný kus uzeného masa, máte rázem vyřešený také hlavní chod.

Uzená polévka s kroupami

Doba skladování

V lednici vám polévka vydrží 1–4 dny. Doba skladování se liší podle typu polévky a použitých ingrediencí. Snažte se vždy polévku sníst co nejrychleji, protože čerstvější i lépe chutná. Pokud se rozhodnete polévku zamrazit, vydrží vám zhruba 2–3 měsíce, v případě veganských polévek to může být i půl roku.

Nepovažujte ale obecné informace o skladování za záruku nezávadnosti. Nejlepším pomocníkem jsou vaše smysly. Pokud budete mít pocit, že má polévka jinou chuť, zapáchá nebo výrazně změnila svou podobu či konzistenci, nekonzumujte ji.

Polévky v platových krabičkách Ahanov Michael / Shutterstock.com

Skladování podle ingrediencí a typu polévky

  • Polévky s vyšším obsahem mléčných výrobků, včetně mléka a smetany, je vhodné neskladovat déle než 1-2 dny. V ideálním případě se snažte takovou polévku dojíst ve stejný den, kdy ji uvaříte.
  • Polévky s mořskými plody skladujte také jen 1-2 dny.
  • Krémové polévky vydrží v lednici zhruba 3 až 4 dny.
  • Polévky na bázi masa vydrží v lednici až 4 dny.

Ohřívání polévky

Jestliže polévku skladujete v lednici, můžete ji ohřát v hrnci na sporáku nebo v mikrovlnné troubě. Pokud ji máte zmraženou v uzavřené plastové nádobě, pro ohřívání je vhodná mikrovlnná trouba. V mikrovlnné troubě rozmrazujte polévku na nízký výkon, díky tomu dojde k rovnoměrnému rozpuštění ledu a nedojde k narušení její chuti. Rozmrazování by mělo trvat zhruba 3-5 minut.

Chcete-li polévku rozmrazit pomocí sporáku, vložte ji do velkého hrnce s teplou vodou a nechte 5 až 10 minut mírně rozpustit. Když se polévka začne rozpouštět nebo rozpadat na kousky, přendejte ji do polévkového hrnce a položte na sporák. Přidejte do polévky čtvrt šálku čisté teplé vody a jemně ji vmíchejte. Polévku ohřejte na mírném až středním stupni a občas promíchejte, aby se nepřipálila.

Pokud na rozmrazení polévky nespěcháte, nenechávejte ji rozmrazit při pokojové teplotě, ale umístěte ji do lednice, rozmrazování zde bude trvat zhruba celou noc.

Ohřívání polévky v hrnci na sporáku stavklem / Shutterstock.com

Užitečné tipy pro skladování

  • Polévku umístěte v lednici do samostatné přihrádky, aby se vám při manipulaci s ostatními věcmi nerozlila.
  • Používejte stabilní nádoby, které nelze snadno převrhnout.
  • Abyste nemuseli polévku ohřívat celou, umístěte ji do několika menších nádob podle porcí, aby bylo servírování jednodušší.
  • Pokud chcete, aby vám horká polévka rychleji vychladla, použijte k tomu studenou vodní lázeň.

Zdroje: Coventry City Council, Food Safety, Bezpečnost potravin A–Z, Martha Stewart