Jak odstranit skvrny od oleje, džusu, čaje nebo čokolády z koberce či sedačky?

Žena uklízí nepořádek po silvestru Pixel-Shot / Shutterstock.com

Většina z nás už někdy něco převrhla či rozlila. Pokud to byla sklenice s čistou vodou, stačilo vzít hadr a vytřít do sucha. Bohužel, jestliže šlo o jídlo, kosmetiku nebo nějaký džus, pak jsme si marně lámali hlavu nad tím, jak se fleků zbavit. Zkusili jsme ledacos, ale nic nepomohlo. Znáte to také? Pak vás naše dnešní tipy rozhodně nadchnou.

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Podíváme se jednotlivě na skvrny různého původu a ukážeme si, jak je jednoduše a efektivně odstranit. Už žádné zničené textilie. Ode dneška už budeme umět vyčistit všechno s pomocníky, které máte běžně doma.

Čajový cákanec je minulost

Vylít čaj je až příliš snadné. Není nám dobře, sedíme v posteli s hrnkem, nahneme se a… Tmavá tekutina už se rozlévá po bílém hedvábném povlečení. Existuje hned několik metod, jak se čaje zbavit.

Které ingredience potřebujeme?

  • mléko
  • citron

Jak skvrnu odstranit?

Nalijeme na skvrnu mléko a necháme působit. Poté jemně, v závislosti na politém materiálu, vyčistíme skvrnu hadříkem nebo kartáčkem. Pro vybělení místa použijeme citron. Rozkrojený citron položíme na skvrnu a necháme působit. Pak propláchneme vodou a vypereme.

Žena utírá rozlité víno New Africa / Shutterstock.com

Džus na koberci? Žádný problém

Pořádáme dětskou párty a než se nadějeme, béžový koberec je plný barevných skvrn od džusu. V první chvíli pociťujeme paniku, pak vztek a nakonec beznaděj. Copak můžeme jen tak smotat 25 metrů čtverečných koberce i s nábytkem a odnést do čistírny? Ne, máme snazší způsob.

Které ingredience potřebujeme?

  • ocet
  • jedlou sodu

Jak skvrnu odstranit?

Nasypeme na vzniklý flek jedlou sodu. Zalijeme octem. Nelekejme se! Vznikne chemická reakce, která se projevuje šuměním a pěknou. Počkáme, až akce proběhne. Poté kartáčkem skvrnu dočistíme.

Zaschlá čokoláda na sedačce? Ne na dlouho

Může se to stát kdykoli. Zejména v horkých letních dnech se čokoláda obzvláště rychle roztéká. Rozmáznout někde rozteklý drobeček této sladkosti je více než snadné. Jenže jak se toho zbavit? Nejen, že flek je nevzhledný, ale také ulepený a hromadí se kolem něj bakterie.

Které ingredience potřebujeme?

  • glycerin

Jak skvrnu odstranit?

Teplým glycerinem polijeme skvrnu a necháme působit. Nakonec propláchneme vodou.

Žena čistí skvrnu na koberci Andrey_Popov / Shutterstock.com

Krev na oblečení? Vypereme

Zakrvácené oblečení nebo ložní prádlo není až takovou raritou. Pořežeme se při holení, dámám se stane nehoda, když mají své dny. Ve všech případech je situace velmi nepříjemná. Neznamená to však, že musíme oděv nebo prostěradlo vyhodit. Krev kupodivu pouští velmi dobře.

Které ingredience potřebujeme?

  • ledovou vodu
  • mýdlo

Jak skvrnu odstranit?

Necháme látku odmočit v ledové vodě. Pokud je krev čerstvá, pustí okamžitě. Pokud ne, chvíli to potrvá. Neváhejme zapojit ruce. Promněme látku. Je-li krev starší a zaschlá, použijme jakékoli mýdlo. Pozor, ledová voda je základ. V teplé vodě krev nepustí.

Olej na zdi? Nemusíte malovat

Stává se, že zvolíme špatný typ oleje, nebo je maso příliš vodnaté. Pak rozpálený olej prská na všechny strany. Najít rozstříkané kaňky i na zdi je pak velmi častý jev. Ostatní členové rodiny se hněvají, protože je čeká výmalba celé místnosti. Známe mnohem jednodušší variantu.

Které ingredience potřebujeme?

  • bílou křídu na tabuli

Jak skvrnu odstranit?

Křídou začmáráme mastné skvrny. Nebojme se použít silnou vrstvu. Necháme působit 24 hodin. Další den křídu jen ometeme. Mastnota je pryč.