Jak správně skladovat cukroví, aby bylo dokonalé po celé svátky? Každý druh má jiné nároky

Perníčky v plechové dóze rom_olik / Shutterstock.com

Cukroví k vánočním svátkům neodmyslitelně patří. Pečení jednotlivých druhů začíná už dlouho před Vánoci a většina z nich pak vydrží čekat na svou chvíli i několik týdnů, pokud je nedočkaví mlsouni nenajdou dřív. Každý druh přitom potřebuje jiný způsob uchování – perníčky musí změknout, linecké zkřehnout a pusinky by si měly zachovat svou křupavost. Jak dlouho před svátky, kam a do čeho uložit cukroví, aby i na štědrovečerním stole chutnalo stále božsky?

Přečtěte si také

Co uvařit o víkendu? 5 českých klasik na sobotní a nedělní oběd

Jak vydrží vánoční cukroví?

Základem úspěchu skladování cukroví je sucho, chlad a tmavé prostředí. Uložte jej proto do chladné spíže, sklípku, na balkon či do lednice. Ale to jen některé druhy. Krabice, dózy a další použité nádoby vystelte ubrousky nebo pečicím papírem, aby se cukroví příliš nepolámalo. Ve společné nádobě vždy skladujte pouze ty druhy cukroví, které vyžadují stejné podmínky skladování. Poradíme vám, jaké to jsou.

Jak skladovat linecké, perníčky a další?

Lineckému, perníčkům, vanilkovým rohlíčkům, pracnám či tradičním zázvorkám nejvíce svědčí uložení v papírové krabici vyložené ubrousky v chladu. Jde totiž o suché kousky, které potřebují nejprve trochu zvláčnit, aby chutnaly dokonale. Díky papírové krabici nasají vzdušnou vlhkost a budou krásně křehké.

Než se tedy pustíte do mazání lineckého nebo zdobení perníčků, nechte je uležet v chladné spíži nebo na balkoně. Ale pozor na sníh nebo déšť, ty by pro vaše cukroví znamenaly jistou zkázu.

Cukroví v dřevěné krabici Shaiith / Shutterstock.com

Křupavé druhy do plechových dóz

Druhy, u nichž chcete zachovat křupavost, naopak patří do plechové dózy, která k nim žádnou vlhkost nepropustí. Takto byste proto měli uchovávat například kokosky, pusinky z bílkového sněhu či různé druhy sušenek. Pusinky budou o to křupavější, uložíte-li je do papírového sáčku a necháte na vzduchu při pokojové teplotě.

Jak skladovat cukroví s máslovým krémem?

Máte rádi ořechy, košíčky a další cukroví s krémem? Tyto druhy obsahují vyšlehané máslo, proto je rozhodně uchovávejte v lednici, ať vám krém před Vánoci nežlukne. Cukroví uložte do plastové krabice, aby do sebe zbytečně nevstřebávalo pachy z lednice.

Do lednice také patří veškeré nepečené druhy, jako jsou vosí hnízda, rumové kuličky či cukroví polité čokoládou, která by venku na mrazu zešedla. Nepečené druhy nemají tak dlouhou trvanlivost, připravujte je proto až těsně před svátky.

Pozor na bezlepkové cukroví

Máte doma celiaka nebo zkrátka chcete vyzkoušet něco nového? Vyzkoušejte letos některé varianty bezlepkového cukroví. Ověřených receptů na cukroví bez lepku existuje celá řada, většina z nich pracuje s různými druhy bezlepkových mouk, nejčastěji s kokosovou nebo mandlovou.

Aby si bezlepkové cukroví uchovalo své vlastnosti a nedošlo k jeho záměně s konvenčními druhy, věnujte pozornost také správnému uchovávání. Bezlepkové cukroví vždy uložte do samostatné krabice stranou od běžného cukroví.

Vosí hnízda na dřevěném stole Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Jak zamrazit cukroví?

Napekli jste letos víc cukroví, než stihnete zkonzumovat? Ač je to velmi nepravděpodobná situace, stát se to skutečně může. Dobrou zprávou je, že většinu druhů cukroví je možné uložit do mrazáku a vytáhnout za několik týdnů, například na Velikonoce.

Cukroví nezapomeňte před zmrazením uložit do uzavíratelné nádoby, kde nepřijde k úhoně. Pozor na mrazení druhů s krémem nebo s vyšším obsahem másla, ty by mohly po delší době v mrazáku žluknout.

Zdroj: apetitonline.cz, apetitonline.cz, jimejinak.cz, kuchynlidlu.cz, vitalia.cz