Zázvor se pěstuje v Indii a Číně už přes tři tisíce let. Tento kořen zvláštního tvaru a štiplavé chuti má na lidský organismus velmi pozitivní vliv a v kuchyni má navíc neuvěřitelné množství využití. Sušený se využívá jako koření především v asijské kuchyni, z čerstvého připravíte zdraví prospěšný čaj nebo jej využijete při pečení vynikajících sušenek a dalších dezertů. Prozradíme vám, jak se zázvorem v kuchyni naložit a jaké benefity jeho konzumace přináší.
Zázvor se pyšní štiplavou pálivou chutí a citrusovou vůní. Za jeho výraznou chutí stojí aromatické látky zvané terpeny, například zingiberen a bisabolen.
Ostrost zázvoru způsobuje gingerol, který má podobné vlastnosti jako alkaloid kapsaicin obsažený v chilli papričkách. Gingerolu je také připisováno protizánětlivé působení zázvoru. Díky své chuti je více než vhodný do asijských receptů, kde nejvíc zaboduje v kombinaci s nasládlou chutí kokosového mléka či sójovou omáčkou.
Kupte se slevou Zázvor čerstvý.
Zázvor využijete při chřipce a nachlazení především pro jeho protizánětlivé vlastnosti. Stejně jako další pálivé koření i zázvor dokáže stimulovat krevní oběh, takže hrnek zázvorového čaje vás dokáže skutečně prohřát.
Konzumace zázvoru navíc vyvolává pocení, které ochlazuje organismus a dokáže tak účinně snižovat horečku. Pomoci ale může i při různých nevolnostech, ať už během cestování, tak v těhotenství nebo při migréně. Pravidelná konzumace zázvoru navíc působí jako prevence rakoviny tlustého střeva.
Vedle protizánětlivých účinků má zázvor také ty antiseptické a může tak být účinným bojovníkem proti angíně a zánětu průdušek. Při chřipce a nachlazení pomáhá zázvor s vykašláváním a celkově zklidňuje dýchací ústrojí.
Aktivní látky obsažené v zázvoru dráždí sliznici trávicího ústrojí, čímž ji prokrvují a zvyšují vstřebávání živin. Zároveň napomáhají střevní peristaltice a podporují tak trávení.
Pokud si na zázvorový čaj potrpíte, ale nechce se vám pokaždé znovu strouhat čerstvý kořen, můžete si připravit zázvorový sirup. Ten stačí pouze zalít horkou vodou a zdraví prospěšný čaj je na světě.
Jeho příprava je přitom velmi jednoduchá. Nastrouhejte 120 gramů zázvoru, do hrnce nasypte 1 kilogram třtinového cukru a půl litr vody a zázvor ve směsi povařte. Po 15 minutách odstavte z plamene a přidejte vymačkanou šťávu ze dvou citronů. Nechte vychladnout a sceďte do čistých zavařovacích sklenic nebo lahví.
Není rychlejší zdravotní vzpruha než panák koncentrované zázvorové šťávy. Pokud si v chladnějších měsících roku dopřejete alespoň jednou týdně poctivý zázvorový shot, nemoc se vám zaručeně vyhne obloukem.
K přípravě budete potřebovat:
Nejprve vymačkejte šťávu z pomeranče a citronu, přidejte kurkumu, med a nastrouhejte zázvor. Vše uložte do uzavíratelné nádoby, důkladně protřepejte, nechte chvíli macerovat a nakonec přeceďte přes jemné sítko. Hotová směs vystačí asi na dva panáky.
Kupte se slevou Zázvor nakládaný Daruma.
Asijská kuchyně je proslulá svou jednoduchostí, stravitelností a použitím rozličných druhů exotického koření. Jedním z nich je právě sušený mletý kořen zázvoru, který vyniká jemně žlutou barvou a štiplavou chutí.
Své místo najde v receptech na dušené maso, guláších a dalších omáčkách. Dokonale dochutí luštěninové směsi, thajské kari i zeleninové polévky, obzvláště ty krémové. S použitím sušeného zázvoru rozhodně šetřete, jeho výrazná chuť se v jídle ještě rozvine.
Zázvor ale nemá své místo pouze ve slané kuchyni a nápojích, ale i v dezertech. V období před Vánoci se proto hodí zmínit tradiční zázvorky, cukroví, které pekly už naše babičky. Zázvor jim propůjčoval příjemně štiplavou chuť a punc zdravější varianty obvyklého cukroví. Pekly se asi měsíc před Štědrým dnem, aby důkladně změkly, a jejich tvar připomínal skutečný oddenek zázvoru.
Recept na zázvorky se dům od domu trochu liší, základem jsou však vždy sušený nebo čerstvý zázvor, hrubá mouka, vejce a cukr. Požádejte babičku, určitě se o ten svůj tradiční recept ráda rozdělí.