Nachlazení nemá šanci! Co vše si v kuchyni připravíte ze zázračného zázvoru?

Žena v čepici a šále drží zázvor, citron a hrnek ViDI Studio / Shutterstock.com

Zázvor se pěstuje v Indii a Číně už přes tři tisíce let. Tento kořen zvláštního tvaru a štiplavé chuti má na lidský organismus velmi pozitivní vliv a v kuchyni má navíc neuvěřitelné množství využití. Sušený se využívá jako koření především v asijské kuchyni, z čerstvého připravíte zdraví prospěšný čaj nebo jej využijete při pečení vynikajících sušenek a dalších dezertů. Prozradíme vám, jak se zázvorem v kuchyni naložit a jaké benefity jeho konzumace přináší.

Přečtěte si také

Víte, že tučné maso byste měli jíst maximálně dvakrát do týdne? A pozor také na grilování!

Kořen plný aromat a chutí

Zázvor se pyšní štiplavou pálivou chutí a citrusovou vůní. Za jeho výraznou chutí stojí aromatické látky zvané terpeny, například zingiberen a bisabolen.

Ostrost zázvoru způsobuje gingerol, který má podobné vlastnosti jako alkaloid kapsaicin obsažený v chilli papričkách. Gingerolu je také připisováno protizánětlivé působení zázvoru. Díky své chuti je více než vhodný do asijských receptů, kde nejvíc zaboduje v kombinaci s nasládlou chutí kokosového mléka či sójovou omáčkou.

Nezmeškejte zázvor v akci

Prokazatelné protizánětlivé účinky

Zázvor využijete při chřipce a nachlazení především pro jeho protizánětlivé vlastnosti. Stejně jako další pálivé koření i zázvor dokáže stimulovat krevní oběh, takže hrnek zázvorového čaje vás dokáže skutečně prohřát.

Konzumace zázvoru navíc vyvolává pocení, které ochlazuje organismus a dokáže tak účinně snižovat horečku. Pomoci ale může i při různých nevolnostech, ať už během cestování, tak v těhotenství nebo při migréně. Pravidelná konzumace zázvoru navíc působí jako prevence rakoviny tlustého střeva.

Zázvorový čaj s citronem a v pozadí nemocný muž Natalya Lys / Shutterstock.com

Bojovník proti angíně

Vedle protizánětlivých účinkůzázvor také ty antiseptické a může tak být účinným bojovníkem proti angíně a zánětu průdušek. Při chřipce a nachlazení pomáhá zázvor s vykašláváním a celkově zklidňuje dýchací ústrojí.

Aktivní látky obsažené v zázvoru dráždí sliznici trávicího ústrojí, čímž ji prokrvují a zvyšují vstřebávání živin. Zároveň napomáhají střevní peristaltice a podporují tak trávení.

Zázvorový sirup na přípravu čaje

Pokud si na zázvorový čaj potrpíte, ale nechce se vám pokaždé znovu strouhat čerstvý kořen, můžete si připravit zázvorový sirup. Ten stačí pouze zalít horkou vodou a zdraví prospěšný čaj je na světě.

Jeho příprava je přitom velmi jednoduchá. Nastrouhejte 120 gramů zázvoru, do hrnce nasypte 1 kilogram třtinového cukru a půl litr vody a zázvor ve směsi povařte. Po 15 minutách odstavte z plamene a přidejte vymačkanou šťávu ze dvou citronů. Nechte vychladnout a sceďte do čistých zavařovacích sklenic nebo lahví.

  • TIP na dárek: Darujte zdraví! Takto připravený sirup bude skvělým dárkem. Stačí sirup nalít do hezké lahve, přidat věnování, mašli a dokonalý dárek je na světě!
Lahve se sirupem a zázvorem IngridHS / Shutterstock.com

Domácí zázvorový shot

Není rychlejší zdravotní vzpruha než panák koncentrované zázvorové šťávy. Pokud si v chladnějších měsících roku dopřejete alespoň jednou týdně poctivý zázvorový shot, nemoc se vám zaručeně vyhne obloukem.

K přípravě budete potřebovat:

Nejprve vymačkejte šťávu z pomeranče a citronu, přidejte kurkumu, med a nastrouhejte zázvor. Vše uložte do uzavíratelné nádoby, důkladně protřepejte, nechte chvíli macerovat a nakonec přeceďte přes jemné sítko. Hotová směs vystačí asi na dva panáky.

Dejte si zázvor v akci k vašemu oblíbenému sushi

Všechny chutě Orientu

Asijská kuchyně je proslulá svou jednoduchostí, stravitelností a použitím rozličných druhů exotického koření. Jedním z nich je právě sušený mletý kořen zázvoru, který vyniká jemně žlutou barvou a štiplavou chutí.

Své místo najde v receptech na dušené maso, guláších a dalších omáčkách. Dokonale dochutí luštěninové směsi, thajské kari i zeleninové polévky, obzvláště ty krémové. S použitím sušeného zázvoru rozhodně šetřete, jeho výrazná chuť se v jídle ještě rozvine.

Zázvorky na talíři, vedle zázvor a med Anna Hoychuk / Shutterstock.com

Vánoční cukroví našich babiček

Zázvor ale nemá své místo pouze ve slané kuchyni a nápojích, ale i v dezertech. V období před Vánoci se proto hodí zmínit tradiční zázvorky, cukroví, které pekly už naše babičky. Zázvor jim propůjčoval příjemně štiplavou chuť a punc zdravější varianty obvyklého cukroví. Pekly se asi měsíc před Štědrým dnem, aby důkladně změkly, a jejich tvar připomínal skutečný oddenek zázvoru.

Recept na zázvorky se dům od domu trochu liší, základem jsou však vždy sušený nebo čerstvý zázvor, hrubá mouka, vejce a cukr. Požádejte babičku, určitě se o ten svůj tradiční recept ráda rozdělí.