Remoska šetří čas i energie. Naučte se v ní vařit zdravé a chutné recepty za skvělou cenu

Žena drží vršek remosky v kuchyni Remoska

Většina z nás si remosku pamatuje z babiččiny kuchyně. Jde o tradiční český vynález, který má co nabídnout i v dnešní době. Je opravdu multifunkční a hodí se pro přípravu masa i bezmasých pokrmů, ale také pro pečení koláčů, buchet nebo domácího chleba. Pokud tedy často nestíháte, chcete vařit zdravě a levně, bude pro vás skvělým kuchyňským pomocníkem. Jaké recepty z remosky pro začátek vyzkoušejte? Máme pro vás 5 snadných receptů ze slané i sladké kuchyně.

Přečtěte si také

Vánoční průvodce: jak vybrat ten pravý dárek pro děti a jaké jsou letošní hity?
Vánoční průvodce: jak vybrat ten pravý dárek pro děti a jaké jsou letošní hity?

Remoska „žere“ až o 80 % méně elektřiny než klasická trouba

Remoska existuje více než 70 let. Pokud s ní ale zatím nemáte zkušenost, bude se vám hodit několik tipů pro začátek. Skvělé je, že spotřebuje až o 80 % méně elektřiny než klasická trouba. Při současných cenách se tedy vyplatí do ní investovat. Navíc remosku ocení i vyznavači zdravého životního stylu. Díky nepřilnavému povrchu v ní totiž můžete většinu pokrmů připravovat bez tuku. Jen myslete na to, že byste remosku měli co nejméně otevírat, aby se jídlo nevysušilo a pokud v ní pečete koláč, použijte pečicí papír.

Najděte si remosku v akci

Kupte se slevou Remoska R 22.

Porovnat slevy

Kolik stojí Remoska?

Originální Remosku můžete pořídit ve velkých elektroprodejnách a nejvýhodněji ji pořídíte, když si na ni počíháte v nějaké slevové akci. Nejlevněji pořídíte 2l Remosku bez skleněného průhledu za cenu kolem 2500 Kč. Ceny se pak šplhají nahoru podle velikosti nádoby a výbavy. V akci v Globusu ale můžete chytit i čtyřlitrovou za 2499 Kč.

Která Remoska je nejlepší?

Podle uživatelských recenzí jsou lidé nejspokojenější s remoskou Tria T41, která v sobě skrývá hned tři spotřebiče, a díky tomu je tento spotřebič velmi multifunkční.

Musí se nechat Remoska rozehřát?

„Reálně není potřeba Remosku zahřívat, její podstatnou výhodou je, že se jedná o malý spotřebič a své ideální teploty na pečení 160 a 180 °C dosáhne za poměrně krátkou dobu. Tím, že není potřeba Remosku předehřívat, dosáhne zákazník v podstatě další úspory elektrické energie,“ vysvětluje pro Kupi Alžběta Chalupová z klientské podpory a správy e-shopu REMOSKA s.r.o.

Jaký je rozdíl mezi Remoskou a Pečenkou?

V obchodech můžete narazit na typově Remosce velmi podobný spotřebič pod názvem Pečenka. V podstatě se jedná o totožné produkty, pouze s tím rozdílem, že Pečenku vyrábí ETA a má hranatý tvar, zatímco léty zažitá Remoska je kulatá.

Jak funguje Remoska?

Výhodou remosky je, že teplo z víka sálá shora a je rozváděno stejnoměrně po stěnách mísy, proto nedochází k připalování odspodu. Teplota v nádobě je závislá na množství a druhu připravovaného jídla, pohybuje se mezi 160 až 180 °C a nelze ji regulovat či naprogramovat.

Dozlatova upečená kuřecí stehna Remoska

Dozlatova upečené kuře

Milujete šťavnaté kuře s křupavou kůrčičkou? V remosce ho připravíte téměř bez práce.

Budete potřebovat:

Postup:

  1. Kuře opláchněte a jemně otřete papírovou utěrkou. Potom ho celé potřete solí. Položte ho do remosky hřbetem dolů, posypte římským kmínem a opepřete.
  2. Šalotku i česnek oloupejte a cuketu nakrájejte na plátky o tloušťce asi 5 mm. Očištěné brambory nakrájejte na měsíčky. Vše položte okolo kuřete a dochuťte pepřem a solí. Přidejte ještě rajčátka a rozmarýn. Na kostičky nakrájenou slaninu pak nasypejte na kuře, tenké plátky másla a zakápněte citrónem.
  3. Remosku opatrně přiklopte, zapněte a pečte přibližně hodinu. Než bude kuře nazlátlé a maso půjde dobře od kosti.
Zapečené brambory s vejcem a uzeným masem Remoska

Farmářské brambory

Zapékané brambory nebo těstoviny patří k jídlům, která z remosky chutnají nejlépe. Vyzkoušejte tento recept s chřestem.

Budete potřebovat:

Nezmeškejte brambory v akci

Postup:

  1. Syrové brambory oloupejte a nakrájejte na plátky o tloušťce asi 2 mm. Oloupaný česnek prolisujte, chřest také oloupejte a nakrájejte na 2 až 3 cm dlouhé kousky, které krátce povařte v osolené vodě a nechte okapat. Potom si připravte zálivku ze zakysané smetany, rozšlehaných vajec, česneku a mléka a podle chuti přidejte sůl a pepř, případně i kmín.
  2. Remosku vytřete máslem a na dno dejte polovinu nakrájených brambor. Na ně položte polovinu slaniny a chřest, který zakryjte druhou částí slaniny a brambor. Pak brambory osolte a pečte zhruba 25 minut. Nyní je čas přidat zálivku a nechat brambory dopéct dozlatova.

Podávejte se zeleninou jako hlavní chod nebo jako přílohu k masu.

Drobenkový koláč s jahodami v remosce Remoska

Hrnkový drobenkový koláč

Pokud máte nejraději rychlé hrnkové moučníky, upečte v remosce tento drobenkový koláč. My jsme ho dělali s jahodami, ale můžete použít i jiné ovoce.

Budete potřebovat:

Na koláč:

Na drobenku:

Postup:

Všechny suroviny dejte do mísy a důkladně promíchejte. Jahody nakrájejte na poloviny nebo na čtvrtiny. Potom smícháním všech ingrediencí připravte drobenku. Remosku vyložte pečicím papírem a vlijte do ní připravené těsto. Na jeho povrch naaranžujte jahody a přidejte dostatečnou vrstvu drobenky. Pečte přibližně 35 minut. Potom nechte koláč vychladnout a můžete podávat.

Babička s dcerou pečou bábovku Remoska

Šlehačková bábovka

V remosce snadno připravíte i výbornou bábovku. Těsto bude krásně vláčné a nadýchané.

Budete potřebovat:

Postup:

  1. Všechny suroviny smíchejte v dostatečně velké míse.
  2. Potom těsto rozdělte na dvě části a první z nich vlijte do remoskové mísy.
  3. Do druhé poloviny nejprve nasypte kakao a promíchejte. Pak ji dolijte do remosky.
  4. Nakonec bábovku ozdobte rozehřátou čokoládovou polevou, do které můžete přidat trochu moučkového cukru a nastrouhané citrónové kůry.