Remoska šetří čas i energie. Naučte se v ní vařit zdravé a chutné recepty za skvělou cenu

Žena drží vršek remosky v kuchyni Remoska

Většina z nás si remosku pamatuje z babiččiny kuchyně. Jde o tradiční český vynález, který má co nabídnout i v dnešní době. Je opravdu multifunkční a hodí se pro přípravu masa i bezmasých pokrmů, ale také pro pečení koláčů, buchet nebo domácího chleba. Pokud tedy často nestíháte, chcete vařit zdravě a levně, bude pro vás skvělým kuchyňským pomocníkem. Jaké recepty z remosky pro začátek vyzkoušet? Máme pro vás 4 snadné recepty ze slané i sladké kuchyně.

Přečtěte si také

Vosy v létě dokážou být dost otravné. Zbavte se jich podomácku i pomocí výrobků z obchodu

Jakou má remoska spotřebu?

Remoska existuje více než 70 let. Pokud s ní ale zatím nemáte zkušenost, bude se vám hodit několik tipů pro začátek. Skvělé je, že spotřebuje až o 80 % méně elektřiny než klasická trouba.

Při současných cenách se tedy vyplatí do ní investovat. Navíc remosku ocení i vyznavači zdravého životního stylu. Díky nepřilnavému povrchu v ní totiž můžete většinu pokrmů připravovat bez tuku. Jen myslete na to, že byste remosku měli co nejméně otevírat, aby se jídlo nevysušilo. A pokud v ní pečete koláč, použijte pečicí papír.

Kolik stojí remoska?

Originální remosku můžete pořídit ve velkých elektroprodejnách a nejvýhodněji ji pořídíte, když si na ni počíháte v nějaké slevové akci. Nejlevněji pořídíte 2l remosku bez skleněného průhledu za cenu kolem 2 500 Kč. Ceny se pak šplhají nahoru podle velikosti nádoby a výbavy.

V remosce připravíte i rybí maso

Která remoska je nejlepší?

Podle uživatelských recenzí jsou lidé nejspokojenější s remoskou Tria T41, která v sobě skrývá hned tři spotřebiče, díky čemuž je tento spotřebič velmi multifunkční.

Musí se nechat remoska rozehřát?

„Reálně není potřeba remosku zahřívat, její podstatnou výhodou je, že se jedná o malý spotřebič a své ideální teploty na pečení 160 a 180 °C dosáhne za poměrně krátkou dobu. Tím, že není potřeba remosku předehřívat, dosáhne zákazník v podstatě další úspory elektrické energie,“ vysvětluje pro Kupi Alžběta Chalupová z klientské podpory a správy e-shopu REMOSKA s.r.o.

Jaký je rozdíl mezi remoskou a pečenkou?

V obchodech můžete narazit na typově remosce velmi podobný spotřebič pod názvem pečenka. V podstatě se jedná o totožné produkty, pouze s tím rozdílem, že pečenku vyrábí ETA a má hranatý tvar, zatímco léty zažitá remoska je kulatá.

Jak funguje remoska?

Výhodou remosky je, že teplo z víka sálá shora a je rozváděno stejnoměrně po stěnách mísy, proto nedochází k připalování odspodu. Teplota v nádobě je závislá na množství a druhu připravovaného jídla, pohybuje se mezi 160 až 180 °C a nelze ji regulovat či naprogramovat.

Dozlatova upečená kuřecí stehna Remoska

Recept na dozlatova upečené kuře z remosky

Milujete šťavnaté kuře s křupavou kůrčičkou? V remosce ho připravíte téměř bez práce.

Budete potřebovat:

  • 1 menší kuře
  • 4 šalotky
  • 5 stroužků česneku
  • 1 malou cuketu
  • 0,5 kg brambor
  • 100 g slaniny
  • 50 g másla
  • šťávu z půlky citronu
  • 1 lžičku římského kmínu
  • snítku rozmarýnu
  • sůl a pepř
Nezmeškejte kuře v akci

Postup:

  1. Kuře opláchněte a jemně otřete papírovou utěrkou. Potom ho celé potřete solí. Položte ho do remosky hřbetem dolů, posypte římským kmínem a opepřete.
  2. Šalotku i česnek oloupejte a cuketu nakrájejte na plátky o tloušťce asi 5 mm. Očištěné brambory nakrájejte na měsíčky. Vše položte okolo kuřete a dochuťte pepřem a solí. Přidejte ještě rajčátka a rozmarýn. Na kostičky nakrájenou slaninu pak nasypejte na kuře, tenké plátky másla a zakápněte citrónem.
  3. Remosku opatrně přiklopte, zapněte a pečte přibližně hodinu, než bude kuře nazlátlé a maso půjde dobře od kosti.
Zapečené brambory s vejcem a uzeným masem Remoska

Recept na farmářské brambory

Zapékané brambory nebo těstoviny patří k jídlům, která z remosky chutnají nejlépe. Vyzkoušejte tento recept s chřestem.

Budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 150 g slaniny
  • polovinu balíčku bílého chřestu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce mléka
  • 2 vejce
  • 150 ml zakysané smetany
  • sůl a pepř na dochucení
Restované brambory
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Restované brambory

Restované brambory s brokolicí, žampiony, slaninou a modrým sýrem si určitě zamilujete. Na přípravu je tento pokrm velmi jednoduchý a hotový bude jedna dvě. A pokud patříte mezi vegetariány, stačí vynechat anglickou slaninu a můžete si pochutnat také.

Restované brambory

Postup:

  1. Syrové brambory oloupejte a nakrájejte na plátky o tloušťce asi 2 mm. Oloupaný česnek prolisujte, chřest také oloupejte a nakrájejte na 2 až 3 cm dlouhé kousky, které krátce povařte v osolené vodě a nechte okapat.
  2. Potom si připravte zálivku ze zakysané smetany, rozšlehaných vajec, česneku a mléka a podle chuti přidejte sůl a pepř, případně i kmín.
  3. Remosku vytřete máslem a na dno dejte polovinu nakrájených brambor. Na ně položte polovinu slaniny a chřest, který zakryjte druhou částí slaniny a brambor.
  4. Pak brambory osolte a pečte zhruba 25 minut. Nyní je čas přidat zálivku a nechat brambory dopéct dozlatova.

Podávejte se zeleninou jako hlavní chod nebo jako přílohu k masu.

Drobenkový koláč s jahodami v remosce Remoska

Recept na hrnkový drobenkový koláč

Pokud máte nejraději rychlé hrnkové moučníky, upečte v remosce tento drobenkový koláč. My jsme ho dělali s jahodami, ale můžete použít i jiné ovoce.

Budete potřebovat:

Na koláč:

Na drobenku:

  • půl hrnku moučkového cukru
  • půl hrnku polohrubé mouky
  • 2 lžíce másla

Postup:

  1. Všechny suroviny dejte do mísy a důkladně promíchejte. Jahody nakrájejte na poloviny nebo na čtvrtiny. Smícháním všech ingrediencí připravte drobenku.
  2. Remosku vyložte pečicím papírem a vlijte do ní připravené těsto. Na jeho povrch naaranžujte jahody a přidejte dostatečnou vrstvu drobenky.
  3. Pečte přibližně 35 minut. Nechte koláč vychladnout a můžete podávat.
Babička s dcerou pečou bábovku Remoska

Recept na šlehačkovou bábovku

V remosce snadno připravíte i výbornou bábovku. Těsto bude krásně vláčné a nadýchané.

Budete potřebovat:

  • 100 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 350 g mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 ml šlehačky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 balíček čokoládové polevy
  • moučkový cukr
  • citronovou kůru
  • máslo na vymazání a mouku na vysypání remosky
Kam pro levnou mouku?

Postup:

  1. Všechny suroviny smíchejte v dostatečně velké míse.
  2. Těsto rozdělte na dvě části a první z nich vlijte do remoskové mísy. Do druhé poloviny nejprve nasypte kakao a promíchejte. Pak ji dolijte do remosky.
  3. Nakonec bábovku ozdobte rozehřátou čokoládovou polevou, do které můžete přidat trochu moučkového cukru a nastrouhané citronové kůry.

Zdroje: Blog.shoptet.cz, Foodora.cz, Fresh.iprima.cz, Vareni.cz, Namasle.cz, Shop.remoska.eu