Na třicítku a to ostatní: Zapomeňte na třídění prádla podle barev. Jak dlouho má trvat prací cyklus pračky?

Žena vkládá prádlo do pračky Pixel-Shot / Shutterstock.com

Praní prádla není žádná věda, děláme to všichni už celá léta. I při praní ale můžeme udělat několik chyb. Proto přinášíme tipy, které vám pomohou ušetřit peníze i čas!

Přečtěte si také

Vyzkoušejte 4 netradiční recepty s mochyní: Zeleninový salát, salsu, steakovou omáčku či čatní

Kdy se používá aviváž?

Svět praní a péče o prádlo se dělí na dva tábory: zapřisáhlé zastánce aviváže a její odpůrce. My vám představíme fakta a závěr si udělejte sami. Mrkněte s námi na pár zajímavostí, které jste o aviváži třeba netušili.

  • Aviváž je plná chemických látek, které dráždí kůži.
  • Pokud nežehlíte prádlo, aviváž nepotřebujete.
  • Prádlo při špatné kombinaci prášku a aviváže zapáchá.
  • Vyrábějí se i přírodní aviváže.
Žena odměřuje aviváž New Africa / Shutterstock.com

Domácí aviváž

Pokud patříte do skupiny, která se bez aviváže neobejde, doporučujeme vám používat čistě přírodní aviváže. Vyrobit si je můžete i doma – výhodou je, že mohou vonět pokaždé jinak!

Recept na domácí aviváž č. 1

  • 0,5 l vody
  • 0,5 l (bílého) octa
  • 20 kapek vonného oleje dle libosti (doporučujeme 100% čistý esenciální olej)

Smíchejte vodu s octem a pak přidejte vonný olej. Směs přelejte do nádoby, ve které budete chtít aviváž uchovávat, a dávkujte 2 až 3 polévkové lžíce. Před každým použitím promíchejte.

Recept na domácí aviváž č. 2

  • 6 hrnků vody
  • 3 hrnky octa
  • 2 hrnky vlasového kondicionéru

Smíchejte vodu, ocet a kondicionér ve větší nádobě, poté přelijte. S lahví, v níž aviváž budete uchovávat, netřeste, aby nedošlo ke zbytečnému zpěnění.

Pozor na správné třídění!

Při praní byste neměli rozlišovat pouze barvy oděvů. V potaz berte také materiál a hmotnost! Velkou roli má i míra ušpinění a četnost nošení. Zní to složitě? Ale kdepak!

Udělejte si vlastní kategorie

Zapomeňte na klasické třídění na tmavé, světlé a barevné. Je to komplikované, a navíc často vyperete kousek oblečení na teplotu, která ho ničí – a to jen kvůli barvě. Zkuste uvažovat jinak, vytvořte si raději kategorie:

  • Na třicítku
  • A to ostatní

Čekali jste víc? Uvidíte, že víc by bylo zbytečné.

Žena vkládá prací prášek do pračky africa_pink / Shutterstock.com

Na třicítku

Kategorie na třicítku zahrnuje rychlý program, který pere mezi 15 a 20 minutami. Teplota vody je 30 °C. „V tomhle nic nevyperu!“ říkáte si? Naopak! Na třicítku se nejlépe pere spodní prádlo, ponožky, lehké letní blůzky i bavlněná trička.

Takto ne!

Na 30 °C nikdy neperte robustní kusy. Nejen, že se pořádně nevyperou, nebudou ani dostatečně vyždímané.

Pár pravidel

  • Pračku nechte z ⅓ nebo až z ½ prázdnou.
  • Prací prostředek dejte do bubnu pračky.
  • Stačí malé množství prostředku, aby se stihl rozpustit.

Věděli jste, že…

praní na nízký stupeň je úsporné? Nejen, že neplýtváte vodou a elektřinou, ale také šetříte své oblečení, které vám déle vydrží.

Triky pro různé materiály

A teď to ostatní. Zvláštní kategorie, že? Sem patří džíny, tepláky, mikiny, ložní prádlo či ručníky a utěrky. Pochopitelně neperte ručníky s mikinou dohromady. Ani bílé prádlo s červeným – třídění se občas nevyhnete, ale... Základní myšlenkou je, že všechny tyto kousky můžete prát na společnou teplotu. Záleží na použitých materiálech vašeho šatstva, ideální teplota se nicméně pohybuje v rozmezí mezi 40 a 60 °C.

Žena věší prádlo Ground Picture / Shutterstock.com

Čím se oděv ničí?

Často, ač v dobré víře, používáme špatné metody praní či sušení, čímž postupně oslabujeme strukturu tkaniny. Jaké jsou nejčastější chyby a jak se jich vyvarovat?

Příliš dlouhý prací cyklus

Standardním pracím cyklem je ten, který je určený na bavlnu. Trvá něco okolo tří hodin ve vodě o teplotě 40 °C. Je to tak správně? Není! Nechat prádlo ve vodě tak dlouho je špatně. Špína se začíná odmáčet už s napuštěním vody. Pokud je oblečení se skvrnami, je čisté zpravidla do hodiny. Z toho plyne, že další dvě hodiny pereme prádlo zbytečně.

Nevhodné prací prostředky

Mezi nevhodné prací prostředky patří například chemické prací gely či prášky, které zaručují zářivě bílou či černou barvu. Ty, které zaručují zářivou bílou, obsahují bělidla, která se na spoustu kusů oblečení používat nesmí. A prášky pro udržení černé barvy? Většinou moc nefungují.

Zkuste naše tipy! Prádlo vám vydrží déle

  • Perte na kratší intervaly. Kratší tření méně poškodí vlákna.
  • Používejte přírodní prostředky, které jsou šetrné.
  • Některé kusy perte ručně.

Tip na závěr: Pro udržení zářivých barev použijte ocet.

Zdroj: kupi.cz