Jeřabiny nejsou jedovaté! Skvěle chutnají a jsou plné zdraví, stačí s nimi udělat jen jednu věc

Jeřabiny a hrnek jeřabin ležící na pařezu IrinaLetunova / Shutterstock.com

Jako malé děti jsme si z nich dělali přírodní korálky a sbírali je na nejrůznější výtvory. A rodiče nás varovali, ať je nejíme, protože jsou jedovaté. Ne vždy to ovšem platí. Při správné úpravě jsou jeřabiny bohatým zdrojem vitamínů, antioxidantů a zdraví prospěšných látek. A taky skvěle chutnají! Vyrazte si jich pár nasbírat a připravte z nich léčivé tinktury a čaje, výborné sirupy i omáčky. Poradíme vám, jak správně na to.

Přečtěte si také

Češi řeší razantní zdražování po svém a pašují cigarety ze zahraničí

Které jeřabiny jsou jedlé?

V podstatě všechny. Jen je potřeba je povařit, usušit nebo jinak tepelně zpracovat. Obsahují totiž dráždivou kyselinu parasorbinovou, která se teplem odbourává.

  • U jeřabin také nevadí, když projdou mrazem. Naopak díky tomu ztrácí svou hořkost a trpkost a jsou měkčí a sladší. Proto se také někdy doporučuje dát je doma před zpracováním na noc do mrazáku.
Podpořte své zdraví

Jeřabin existuje více odrůd a některé jsou chuťově lepší. Poznáte je podle listů. Méně jedlé jeřabiny mají vroubky po celé délce listů a na jednotlivých bobulkách je viditelný křížek. Ty sladší a pro konzumaci vhodnější mají vroubky jen asi do 1/3 listu a charakteristická je pro ně hvězdička. Krásně navíc voní po jablkách a hruškách.

Holčička v zimním oblečení držící trs jeřabin Nataliabiruk / Shutterstock.com

Jeřabiny v kuchyni

Zatímco šípky jsou během své sezóny v českých kuchyních jako doma, jeřabiny tak často využívané nejsou. Což je škoda. Připravovat se z nich dají zavařeniny, marmelády, sirupy, likéry i omáčky a čatní, které se výborně hodí k červenému masu a vyzrálým sýrům. Ke všem podzimním lahůdkám se navíc bude hodit domácí šípková limonáda ze sirupu. Inspirovat se můžete jednoduchými recepty níže.

Nebojte se experimentů v kuchyni

Jeřabinový sirup

1,5 kg čerstvých jeřabin omyjte, čtvrt hodinky povařte v troše vody a poté rozmixujte. Dolijte 1 litrem vody a přidejte 800–1 000 g cukru (podle toho, jak moc sladký sirup chcete). Nechte 60 minut na mírném plamenu probublávat. Pro lepší chuť můžete přidat koření (skořici, citrusovou kůru, hřebíček apod.). Nakonec přeceďte a slijte do čistých sklenic. Skladujte v lednici.

Jeřabinová omáčka

1 kg čerstvých, propraných jeřabin dejte do hrnce s trochou vody a nechte chvíli povařit. Poté přidejte 500 g cukru, pár kapek vanilkového extraktu, šťávu z půlky pomeranče a trochu nastrouhané kůry. Vařte do změknutí. Pro intenzivnější chuť je dobré nechat jeřabiny v tekutině hodinu až dvě louhovat. Následně je propasírujte přes síto či plátýnko (část plodů si můžete dát stranou). Tekutinu opět přiveďte k varu a redukujte do zhoustnutí.

Hotovou omáčku můžete podávat teplou k masu nebo ji naplnit do sterilovaných sklenic a zavařit. Pokud navíc přidáte pektin, bude omáčka hustější a déle vám vydrží.

Sklenice jeřabinového džemu a jeřabiny New Africa / Shutterstock.com

Jeřabiny pro zdraví i krásu

Kromě příjemné chuti vynikají drobné červené bobulky i celou řadou prospěšných účinků na zdraví i krásu. Díky vysokému obsahu vitamínu A a C i vápníku napomáhají rychlejší regeneraci buněk a jsou velmi účinné proti stresu a vyčerpání organismu i proti unaveně a zašedle vypadající pleti.

Dále jsou plné antioxidantů (lykopenů), tříslovin, hořčin a silic. Posilují obranyschopnost, při nachlazení pomáhají uvolňovat dýchací cesty a podporují vykašlávání. Jsou skvělé pro správně fungující močové ústrojí, ledviny i trávení a zažívání – ocení je osoby trpící nechutenstvím i ti, kteří potřebují zklidnit žaludek. V neposlední řadě mohou čerstvé i sušené jeřabiny pomáhat při onemocnění pohybového aparátu (např. revmatu) a bolestech svalů a kloubů – ať už v podobě obkladů, koupelí nebo tinktur.

Sklenice jeřabinového čaje a jeřabiny Anna Shepulova / Shutterstock.com

Čaj z jeřabin

1 lžičku sušených jeřabin rozdrťte v hmoždíři nebo mlýnku, zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 10 minut louhovat. Při nachlazení nebo jako prevenci pijte čaj každý den, maximálně však 2 šálky.

Zažeňte zimu horkým čajem

Jeřabinová tinktura

Na 100 ml kvalitního lihu (vodky, pálenky apod.) dávkujte 20 g drcených sušených jeřabin. Nechte v uzavřené lahvičce min. 3 týdny macerovat. Užívejte denně 1 lžičku, případně pro zevní použití potírejte postižená místa (bolavé klouby, svaly).

Tip: Celé sušené jeřabiny pro domácí výrobu čajů, odvarů, koupelí a jiných léčivých přípravků koupíte i v lékárnách, ve zdravých výživách a jiných specializovaných prodejnách. Někdy se prodávají pod názvem „Jeřáb ptačí“ a půlkilové balení obvykle vyjde na cca 150 Kč. Koupit se také dají jeřabinové kapky, tinktury a likéry, stejně tak jako džemy, zavařeniny a jiné lahůdky.