Jak si vede česká kuchyně z pohledu turistů? Známý gastronomický server TasteAtlas zveřejnil aktuální žebříček nejoblíbenějších českých jídel. Na špičce se drží klasiky, ale mezi nimi se objevují i pokrmy, které by čekal málokdo.
Jídlo je u nás víc než pouhá nutnost. Je to kus identity, způsob, jak si povídat i beze slov. A právě to možná zaujalo cizince, kteří podle serveru TasteAtlas sestavili žebříček nejoblíbenějších českých pokrmů. Aktuální data z října 2025 ukazují, že cizinci mají o české kuchyni jasno – největší sympatie získala svíčková na smetaně, která v hodnocení předčila i legendární guláš nebo řízek.
Svíčková získala nejvyšší hodnocení 4,4 z 5 bodů. Pro mnoho cizinců představuje český ekvivalent francouzské hovězí pečeně, jen s duší babiččiny kuchyně. Podle TasteAtlas jde o „jedno z nejznámějších a nejikoničtějších jídel střední Evropy“, jehož původ sahá až do počátku 19. století. V Praze se prý nejlépe připravuje v restauraci Kavárna Imperial, kde se recept drží v tradiční podobě.
„Když k nám přijedou hosté z Itálie nebo Německa, často chtějí ochutnat něco, co si doma neuvaří. Guláš jim voní po paprice, ale svíčková je prý jiný level – jemnější, elegantnější,“ říká šéfkuchař pražské restaurace U Kroka, která se na seznamu TasteAtlas objevila hned několikrát.
Na druhém místě se umístil valašský frgál – sladký koláč z Valašska, chráněný označením původu. Turisté oceňují jeho pestrost, od hruškové po makovou variantu, a často ho považují za „český cheesecake“.
Bronzovou příčku obsadily koblihy, které prý připomínají slavné rakouské krapfeny, jen s českým rukopisem – lehké, voňavé, s dávkou rumu v těstě.
Roman Bjuty / Shutterstock.com
V první desítce se drží také česnečka, lívance, vdolky, guláš, řízek a ovocné knedlíky. Každý z těchto pokrmů má vlastní příběh a společného jmenovatele: jednoduchost, dostupnost a chuť, kterou si člověk zapamatuje.
Uprostřed žebříčku se objevují jídla, která dnes prožívají malý návrat. Například škvarky (42. místo) – kdysi levný produkt z venkova – se vracejí jako oblíbený doplněk k řemeslnému chlebu a pivu. Nebo olomoucké tvarůžky (57. místo), které díky své výrazné chuti vzbuzují rozporuplné reakce, ale jejich pověst zraje stejně jako sýr samotný.
Z opačného konce seznamu se k překvapení dostala tlačenka, kyselo a máslová pomazánka. Všechna tři jídla mají dlouhou historii, ale u mladší generace zatím hledají cestu zpět.
Jak Češi vnímají žebříček nejoblíbenějších českých pokrmů sestavený turisty ze zahraničí? Oslovili jsme několik respondentů a zde jsou jejich odpovědi.
Segedínský guláš patří mezi oblíbená česká jídla. Skvělou chuť mu dodává především kysané zelí a zakysaná smetana. Tahle původem maďarská dobrota byla vytvořená ze zbytků v jedné budapešťské restauraci, což potvrzuje pravidlo, že vynikající jídla často vznikají úplnou náhodou. My si segedínský guláš uvaříme podle receptu známého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.
Z pohledu cestovního ruchu má česká kuchyně čím dál větší význam. Podle dat agentury CzechTourism patří gastronomie mezi tři nejčastější důvody, proč cizinci zůstávají v Česku déle než původně plánovali. A přestože v žebříčku dominují tradiční jídla, roste i zájem o moderní pojetí české kuchyně – lehčí, sezónní a vizuálně atraktivní.
Česko se mění, ale chuť zůstává. Ať už jde o svíčkovou s brusinkami, frgál s mákem, nebo skromné škvarky, všechna tato jídla propojuje jedno: autenticita. A ta, jak se zdá, chutná i turistům.
Zdroje: TasteAtlas, CzechTourism, Kupi.cz