Jak jinak využít tvořítko na led? Devět tipů, které stojí za to vyzkoušet

Bylinky a pomeranč v tvořítku na led New Africa / Shutterstock.com

Ačkoliv věříme, že během letních měsíců jsou formičky na led ve vašem mrazáku zaneprázdněné neustálou výrobou ledu, máme pro vás několik tipů na jejich další využití. Od sladkých a osvěžujících lahůdek až po užitečné pomocníky při vaření nebo v domácnosti.

Přečtěte si také

Vyplatí se kočkám kupovat drahé granule? Prozradíme, jak poznat ty opravdu kvalitní

1. Naporcované ingredience – víno, vývar i bylinky

Zbyla vám po vaření trocha červeného vína, která se vám nechce skladovat? Nebo musíte pokaždé kvůli pár deci v receptu otevírat novou lahev? Jednoduše si víno ve formě na led zamrazte. Jednotlivé kostičky využijete příště – do omáček nebo pod maso. Výhodou je, že do jídel můžete použít jen takové množství, které potřebujete.

Obdobně si můžete zamrazit vývar, výpek nebo čerstvé bylinky (ty zalijte trochou vody, olejem nebo je smíchejte s máslem).

Ledový zelený čaj s lesním ovocem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Ledový zelený čaj s lesním ovocem

Domácí ledový zelený čaj s lesním ovocem a mraženým hroznovým vínem vás překvapí svou dokonalou kombinací chutí. Hotový je za chvilinku, skvěle osvěží v horkých letních dnech a jsme si jisti, že vám bude chutnat.

Ledový zelený čaj s lesním ovocem

2. Třpytivé překvapení

Slyšeli jste už o jedlých třpytkách? Když je spolu s vodou zamrazíte a v podobě kostek vhodíte do nápojů, postupně se rozpouštějící led uvolní záplavu třpytivého vodopádu. Jedinečný efekt na party, který budou milovat děti i dospělí.

Tip: Potravinářské třpytky můžete zakoupit v různých specializovaných obchodech (kamenných či internetových) s cukrárenskými potřebami. Cena jednoho balení (okolo 7–10 g) se pohybuje mezi 80–110 Kč.

Zamražené ovoce v ledu SERGEY PLYUSNIN / Shutterstock.com

3. Zmrzlé ovoce

Necháváte vytvářet led do ovocné limonády, drinku nebo koktejlu? Přihoďte k vodě do každého políčka formy kousek ovoce. Ideální jsou maliny, borůvky nebo jahody, ale také kousky limetky nebo máta či bazalka, které se do limonád skvěle hodí. Ovocné kostky budou navíc ve sklenicích skvěle vypadat.

4. Kávové kostky

Nalijte do formy na led kávu. Hotovými kostkami můžete osvěžit ledové frappé nebo jakýkoliv jiný kávový nápoj. Stejně dobře fungují mražené kostky čokolády nebo smetanové zmrzliny. Do letních koktejlů jako stvořené.

5. Ledové pralinky

V létě zaženou chuť na sladké a skvěle osvěží. Fantazii se meze nekladou. Můžete vytvářet nejrůznější kombinace čokolády (tu běžným způsobem rozpusťte), ořechů a ovoce. Výborně vypadají a chutnají i vrstvené pralinky – například z hořké, mléčné a bílé čokolády nebo různých druhů ovoce. Stačí s každou vrstvou chvíli počkat, než zatuhne, a postupně přidávat další.

6. Sušenky pro všechny případy

Pojistěte se na nečekanou návštěvu (nebo náhlou chuť na sladké). Připravte si klasické těsto na cookies a nechte jej ve formě zamrazit. V případě potřeby vyklopíte kousky těsta na plech a upečete.

Zamražené květiny v ledu Anna Mente / Shutterstock.com

7. Květinová dekorace

Z ledových kostek můžete hravě vytvořit i krásnou dekoraci. Zamrazte do vody různé drobné květy. Když poté kostky použijete v nádobě pro vychlazení vína nebo šampaňského, navodíte tu správnou romantickou atmosféru. Ideální pro letní zahradní party nebo svatební hostiny.

8. Organizér na drobnosti i na léky

Kromě kuchyně využijete doma tvořítka na led i jinými nápaditými způsoby. Použít je můžete jako organizér na šperky (náušnice, prsteny, přívěsky), korálky, šroubky a jiné drobnosti, které potřebujete přehledně uspořádat.

Pokud berete více léků nebo doplňků stravy, s formou na led se postaráte o to, abyste si je přehledně rozdělili a na žádné nezapomněli. Fixou můžete navíc pro větší přehlednost ke každému políčku dopsat zkratky dnů.

Chcete se v létě ochladit?

9. Paleta na malování

Forma poslouží i jako praktická paleta na barvy. Ty se vám při rozdělení do jednotlivých kalíšků nepomíchají, nebudou dělat nepořádek, a navíc se v nich jednotlivé barvy ideálně míchají s vodou nebo navzájem.

Na trhu najdete nepřeberné množství formiček na led všech možných tvarů, stačí prolistovat akční letáky.