Jaké potraviny způsobují migrény? Pozor na víno, banány nebo čokoládu

Muž se drží za kořen nosu goodluz / Shutterstock.com

Ničí vám život časté migrény? Ne nadarmo se říká, že určité druhy jídla fungují jako lék, jiné jako jed. Zatímco se následky špatného životního stylu na našem těle podepíší až se zpožděním několik desítek let, migréna na sebe upoutá pozornost téměř okamžitě.

Přečtěte si také

Bobkový list: Zatočí s migrénou, cukrovkou i moly ve skříni

Proč mám migrénu?

Pokud jde o migrény způsobené nesprávným jídlem, myslím, že to není až tak špatně. Z tohoto pohledu se už nezdá migréna jako obrovský hendikep, ale spíše jako velmi citlivý poplašný systém, který nám říká „toto nejez a toto nepij, je to pro tvoje tělo špatné“.

A také se říká, že bychom měli svému tělu naslouchat. Tak tedy naslouchejme! Jenomže jak zjistíte níže, celá věc okolo migrény je mnohem složitější! Migrénu nezpůsobují pouze nezdravé potraviny, ale také například přezrálé banány nebo kvalitní vysokoprocentní čokoláda a ty přeci nezdravé nejsou. Čím to je?

Kvalitní čokoláda v akci je pro tělo přínosná. Ne však pro lidi trpící migrénou

Když přichází migréna

Pokud trpíte migrénou, kterou spouští jídlo, určitě máte vypozorované, které typy pokrmů jsou s migrénou spojené. V tomto ohledu se však nedá generalizovat, protože každý člověk je jiný a každému spouští migrénu jiné jídlo anebo skupina jídel.

Tak například někteří lidé postupně zjišťují, že často trpí migrénami po požití vysoce průmyslově zpracovaných potravin, jiní po alkoholu a někdo další vám řekne, že ho chytá migréna, když po delší dobu nejí.

Zkoušeli jste se zaměřit na jídlo, které jíte? Třeba v nich nějaký ten spouštěč najdete, a možná také ne… Zaměříte-li se však na zdravější stravování, bude z toho těžit celé tělo a možná to přispěje ke snížení výskytu migrén.

Čokoládové fondue, banány a víno Rimma Bondarenko / Shutterstock.com

Jak odhalit potraviny, které spouští migrény?

Samozřejmě, že můžeme vyřadit veškeré potenciální potravinové spouštěče migrén, ale to bychom potom nepřišli na to, který druh potraviny nám skutečně škodí a který je naprosto bezproblémový.

Nebyla by škoda vyškrtnout z jídelníčku například takové lahodné tučné sýry, které jsou častým spouštěčem migrén, když by zrovna vám problémy nezpůsobovaly? Ochudit se o takovou radost z chuti? Ne! Třeba vy zrovna nemusíte.

Založte si migrénový deníček

Místo toho se opravdu důkladně zaměřte na to, co jíte. Úplně nejlepší bude, když si koupíte deníček anebo diář, do kterého si budete jídlo zapisovat společně s poznámkou, zda vám bylo dobře, nebo se vám naopak přitížilo. Jezte zdravě a zkuste vždy zařadit potenciálně problémovou potravinu. Hezky jednu za druhou, ne hned několik naráz, to by pátrání notně ztížilo.

Migrénové stavy se po požití škodlivé potraviny objevují až za delší dobu, takže pokud na vás přijde migréna na druhý den po požití spouštěče, možná neprávem obviníte kávu (nebo jakoukoli jinou potravinu), kterou jste měli jen chvíli před tím, než vás začne hlava bolet. Tak to vůbec být totiž nemusí! Zapamatujete si přesně, co jste jedli den před tím? Možná ano, možná ne a také třeba na něco zapomenete. Je také pravděpodobné, že si budete chtít projet jednotlivé dny pozpátku, abyste měli o jídle přehled. Právě proto se deníček na migrény hodí!

Žena si u jídla zapisuje do bloku Okrasiuk / Shutterstock.com

Pozor na tyramin

Zbystřit byste měli zejména u potravin a nápojů, které obsahují tyramin (amin aminokyseliny tyrosin). Tyramin je totiž jedním z nejčastějších spouštěčů migrény. Když se podíváte na výčet potravin níže, zjistíte, že tyrosin obsahují snad všechny potraviny, které denně konzumujeme.

Co tedy dělat? Rozhodně byste neměli přestat jíst, ale spíše si volit potraviny, které tyraminu obsahují méně. Bílkoviny potřebuje každý člověk, a právě v živočišných produktech je jeho koncentrace největší.

8 potravin s vysokým obsahem tyrosinu

  1. Vyzrálé sýry – například parmezán obsahuje 1995 mg tyrosinu
  2. Sójové produkty – například pražené sójové boby obsahují 1497 mg tyrosinu
  3. Libové hovězí a jehněčí maso – 1386 mg tyrosinu
  4. Libové vepřové maso – 1228 mg tyrosinu
  5. Mořské ryby a plody moře – 1157 mg tyrosinu
  6. Kuřecí a drůbeží maso – 1155 mg tyrosinu
  7. Semínka a ořechy – 1093 mg tyrosinu
  8. Vejce a mléčné produkty – 499 mg tyrosinu
  • Poznámka: Uváděná hodnota tyrosinu je v mg na 100 gramů konkrétní potraviny.
Vyzkoušejte, zda i na vaši migrénu fungují sýry. Pohlídejte si je v akci

Jak zjistit obsah tyrosinu ve stravě?

Jednoduše si vygooglete heslo Foods highest in Tyrosine – SELF Nutrition Data. Po čase tabulku už potřebovat ani nebudete, potraviny, které jíte často, si snadno zapamatujete.

A jak se dá ještě snížit množství tyraminu ve stravě?

Vaříte si rádi jídlo na několik dní dopředu? Je to fajn a pohodlné, ale naprosto nevhodné, pokud trpíte migrénami. Ať už si připravíte jakékoli maso, měli byste jej sníst ještě ten den, co jej uvaříte. Hodnota tyraminu totiž s počtem hodin narůstá. V ideálním případě byste tedy připravené maso měli sníst ihned, nejpozději však do dvou dnů.

Žena drží avokádo a banán ThirtyPlus / Shutterstock.com

Na jaké potraviny a nápoje si ještě dát pozor?

  • Přezrálé ovoce: zejména pak banány či avokádo, v nichž se zráním podíl tyraminu zvyšuje.
  • Čokoláda: čím více % kakaa čokoláda obsahuje, tím má vyšší obsah tyraminu
  • Alkohol: zejména pak červené víno, které kromě siřičitanů obsahuje také hodně tříslovin.
  • Umělá sladidla
  • Kofein
  • Průmyslově zpracované potraviny obsahující glutamát
  • Potraviny obsahující histamin: hlavně fermentované výrobky jako je kysané zelí, sójová omáčka, tempeh apod.
  • Sušené ovoce: obsahuje hodně siřičitanů
  • Vnitřnosti

Pravděpodobnost, že trpíte migrénami kvůli jídlu, je tak opravdu vysoká. Všimněte si, že jídla, která můžou migrénu spouštět, jsou ve většině případů považována všeobecně za zdravá!

Takže, i když jíte zdravě a nepijete alkohol, migrénou i přesto kvůli jídlu trpět můžete. Spíše než podléhat depresi, byste se tedy měli dát do pátrání, a pokud toho darebného spouštěče migrén v jídle najdete, máte vlastně vyhráno! Tedy skoro. Migrénových spouštěčů je obrovské množství a nejsou jen v jídle. A není jen jeden. Kromě jídla migrénu způsobuje například ve velké míře stres, nedostatek spánku, antidepresiva, ba dokonce i sport, pokud máte fyzické aktivity příliš.

A tak, jak je to se vším, je to i s migrénou: Umírněnost je klíč.