Tipy na rychlé a levné večeře, po kterých se jen zapráší

Fusilli s rajčatovou omáčkou, bazalkou a sýrem Olga Miltsova / Shutterstock.com

Dochází vám nápady na vaření nebo nemáte čas stát v kuchyni? Existují recepty, které vám ušetří čas, ale také peněženku. A to je vzhledem k dnešním cenám potravin více než žádoucí, nemyslíte? Chce to mít v zásobě pár základních surovin, z kterých lze uvařit chutnou večeři. Připravili jsme pro vás pět receptů, které si jistě oblíbíte a možná i vylepšíte. Pojďme se na ně podívat…

Přečtěte si také

Na materiálu balíku záleží, kupující stále častěji vyžadují udržitelný obal
Na materiálu balíku záleží, kupující stále častěji vyžadují udržitelný obal

Zapečené brambory

Suroviny:

  • 1 kg brambor (starších)
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 50 g másla
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř

Postup: Troubu si předehřejeme na 160 °C. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Zapékací misku vymažeme máslem a vyložíme vrstvou brambor. Osolíme, opepříme, posypeme muškátovým oříškem a takto pokládáme vrstvy, dokud brambory nespotřebujeme. Poté vše zalijeme smetanou. Po hodině pečení vyndáme z trouby, navrch vyskládáme plátky másla a pečeme ještě 30 minut, dokud brambory nezískají krásnou zlatou barvu.

Tip: Mezi plátky brambor můžete přidat opečenou slaninu nebo kousky uzeného masa.

Zapečené brambory v zapékací misce, rozmarýn, česnek, koření Esin Deniz / Shutterstock.com

Rychlé fusilli s rajčatovou omáčkou

Suroviny:

  • 400 ml nakládaných rajčat v konzervě
  • 2 šalotky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • stroužek česneku
  • 50 g parmazánu
  • sůl a pepř
  • fusilli

Postup: Na oleji zpěníme šalotku, nakrájenou na jemné kousky. Přidáme rajčata, pokrájený česnek a necháme na mírném plameni probublávat asi 10 minut. Pak přisypeme sýr, dochutíme a podáváme s těstovinami. Ozdobit můžeme bazalkou a nastrouhaným sýrem.

Pohlídejte si různé druhy těstovin v akci

Vaječná omeleta

Suroviny:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 vařené brambory
  • 4 plátky šunky
  • ½ hrsti čerstvého špenátu
  • 2 rajčata
  • 3 vejce
  • ½ červené cibule
  • pažitka
  • sůl a pepř
Vaječná omeleta s rajčaty a špenátem, cherry rajčata, opečená bagetka, příbor Yuliia Kononenko / Shutterstock.com

Postup: Na pánvi rozehřejeme olej, brambory nakrájíme na plátky a opečeme dozlatova. Na ně položíme plátky šunky, špenát a rajčata a lehce posolíme. Vajíčka rozšleháme, osolíme a zalijeme jimi pánev. Cibulku nakrájíme a přidáme na vejce. Opékáme, dokud omeleta nebude hotová. Nasekanou pažitkou ozdobíme a můžeme servírovat.

Rychlá a chutná polévka

Suroviny:

  • 1,5 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžička kukuřičné mouky
  • 3 vejce
  • 3 jarní cibulky
  • sůl a pepř

Postup: Vývar přivedeme k varu a ochutíme podle libosti. Kukuřičnou mouku smícháme s trochou vody a vajíčky, dochutíme solí a pepřem. Směs nalijeme pomalu do vývaru a jemně mícháme. Hrnec sundáme ze sporáku a necháme pár minut odstát. Podáváme s jarní cibulkou.

Zeleninové lečo s chlebem Martina Strihova / Shutterstock.com

Zeleninové lečo

Suroviny:

  • 3 cibule
  • 6 paprik
  • 5 rajčat
  • 5 vajec
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce slunečnicového oleje

Postup: Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme kousky papriky a opékáme je asi tři minuty. Poté vsypeme nakrájená rajčata, osolíme, opepříme a podlijeme vodou. Nakonec přidáme vejce a povaříme. Podáváme s čerstvým chlebem.