Jak vyprat zpocenou kšiltovku? Tohle nedělejte, jinak ji nadobro zničíte!

Muž a žena se drží za čepici Pixel-Shot/ Shutterstock.com

Nosíte v létě kšiltovky? Ať už slunečné dny trávíte lenošením u vody, nebo aktivním sportováním, jejich propocení se někdy zkrátka nevyhnete. Jak je ale vyčistit? Praní v pračce nemusí vždy dopadnout úplně nejlépe, při nevhodném vysoušení zase riskujete změnu jejich tvaru. Přečtěte si, jak správně kšiltovky prát a sušit, aby zase vypadaly jako nové.

Přečtěte si také

Co uvařit o víkendu? 5 českých klasik na sobotní a nedělní oběd

Jak prát kšiltovku v pračce?

Jako nejrychlejší a nejsnadnější řešení se nabízí hodit čepici do pračky. I při zvolení nízkých otáček, nízké teploty vody a šetrného pracího cyklu ovšem může dojít k jejímu nevratnému zdeformování. Především v oblasti kšiltu tvořeného kartonem nebo tenkým plastem, který je náchylný ke zvlnění nebo dokonce zlomení. Některé kšiltovky samozřejmě klasické praní umožňují – vždy se řiďte informacemi a symboly na štítku.

Případné škody pomůže zmírnit síťka nebo jiné ochranné pouzdro na praní jemných a choulostivých kousků oblečení. Vždy také perte kšiltovky zvlášť, aby je „neutlačovalo" ostatní prádlo.

Vyberte si prací prášek v akci

Jak vyprat kšiltovku v ruce?

Úplně nejlepší je ale samozřejmě pustit se do očisty vlastníma rukama. Je-li kšiltovka špinavá jen na některých místech, pak si vytvořte roztok vody a pracího prostředku a opatrně dané oblasti vyčistěte pomocí houbičky, hadříku nebo malého kartáčku, klidně toho na zuby s jemnými vlákny. Nezapomeňte při mytí ani na vnitřní lem.

  • Pokud budete používat na skvrny některý ze speciálních čističů, nejprve jeho působení otestujte na kousku schované látky, kde nebudou případné změny barvy vidět.
  • U čepic s výšivkami nebo samolepkami se doporučuje ozdobná místa přelepit potravinovou fólií, aby nedošlo k jejich poškození, a poté zbytek plochy omýt pomocí hadříku nebo kartáčku.

U velkého zašpinění je možné čepici nechat odmočit v umyvadle s vlažnou vodou a trochou pracího gelu, poté mechanicky dočistit a na závěr několikrát propláchnout čistou vodou.

Dva lidi v kšiltovkách se drží sergey causelove/ Shutterstock.com

Co pomůže na mapy od potu?

Kromě šetrných čističů skvrn můžete zkusit některou z babských rad: do vlažné vody přidejte i pár lžic octa nebo soli. Někdo v tomto ohledu zase nedá dopustit na rozdrcený aspirin nebo klasiku v podobě žlučového mýdla. V každém případě opět platí: octový, solný či aspirinový roztok nejprve vyzkoušejte na skrytém vnitřním kousku látky, a pokud po uschnutí nedojde ke změně barvy, pusťte se do celé čepice.

Užitečné pomůcky pro údržbu kšiltovek koupíte i v obchodech

Úplně nejlepší je znečištění čepic předcházet. Vhodné jsou v tomto ohledu různé impregnační spreje na textil, například UV impregnace, které chrání čepice před vyšisováním vlivem slunce, deště nebo potu. Pro čištění se prodávají speciální kartáče na čepice a kšiltovky. Jejich pořizovací cena může být o něco vyšší (kolem 200–400 Kč), pokud ale chcete svým doplňkům dopřát to nejlepší a prodloužit tím jejich životnost, pak mohou být dobrou investicí.

Skvělou vychytávkou jsou také pomůcky na praní kšiltovek. Jedná se o pevné „klece", které během čištění a sušení zafixují jejich tvar. Sehnat se bohužel dají převážně v zahraničních e-shopech nebo přeprodejích z internetových nákupních galerií.

https://www.shutterstock.com/cs/image-photo/red-cap-next-summer-pool-1393263485 BAZA Production / Shutterstock.com

I sušení vyžaduje trochu péče

Mokrou čepici nikdy neždímejte, ani s ní nekruťte. A už vůbec nedávejte do sušičky. Nejprve opatrně vsákněte přebytečnou vodu do ručníku. Poté její vnitřek co nejpevněji vycpěte a nechte ji volně uschnout na ručníku – nejlépe na teplém stinném místě. Slunce by mohlo způsobit vyblednutí barev a vznik nevzhledných map.

  • Pro vycpání schnoucí kšiltovky použijte menší míč, nafukovací balónek nebo ručník.

A ač se to může zdát jakkoliv nepohodlné, pokud je kšiltovka vyrobená z rychleschnoucího materiálu nebo není mokrá celá, nejlepší je nechat ji uschnout přímo na hlavě. Tím dosáhnete nejlepšího zachování tvaru.