Čas kvetoucí levandule lékařské se chýlí ke konci, ale slibná sklizeň aromatických květů ještě přeje voňavému využití. Je to pravé období vyrobit si domácí levandulový sirup! Co všechno s ním v kuchyni vykouzlíte? Dopřejte si levandulový vinný střik, zmrzlinu i limonádu.
Snadná varianta je tu i pro ty, kdo si zatím na přípravu domácích sirupů a šťáv netroufli. Opláchnutou a nastříhanou levanduli (hrst) vložte do horké (nikoli vroucí) vody. Přidejte nakrájený citron a 3 lžičky kyseliny citronové. Základ zamíchejte a nechte jej 24 hodin odpočívat. Následující den tekutinu slijte do větší nádoby a přidejte cukr (zhruba 1 kg na 1 l vody). Směs mírně zahřejte, promíchejte a nechte cukr rozpustit. Na závěr stačí jen slít sirup přes plátýnko do připravených lahví. Nezapomeňte jej uchovávat v lednici. A jak jej můžete využít?
Kupte se slevou Levandule.
Mezi nevšední letní osvěžení, kterým překvapíte své přátele, patří levandulová zmrzlina. Omamné levandulové aroma a smetanová chuť si získají nejednoho milovníka neotřelých příchutí zmrzliny. Na 350 ml zmrzliny potřebujete:
Jak na to? Žloutky utřete s cukrem do pěny. Z vanilkového lusku seškrábněte semínka a obojí (lusk i dřeň) krátce povařte ve směsi mléka a smetany. Horký základ přeceďte do žloutkové pěny a vařte do zhoustnutí. Jakmile zmrzlinový základ vychladne, přidejte sirup a hrst levandulových kvítků a vložte do zmrzlinovače nebo nádoby. Pokud mrazíte v nádobě, nezapomeňte zmrzlinu co 20 minut promíchat, abyste narušili vznikající krystalky vody. Jedině tak bude dokonalá!
A jak podávat základní limonádu s levandulovým sirupem? Připravte si:
Příprava limonády je jednoduchá – do džbánku přidejte led, levanduli, plátky citronu a množství levandulového sirupu dle chuti. Základ na limonádu zalijte perlivou či jemně perlivou vodou a podávejte.
Na dno šálku kápněte levandulový sirup. Do šálku připravte espresso a doplňte mléčnou pěnou. A máte hotovo! Dokonalé levandulové cappuccino si zamilujete!
Tip: pro ještě lepší zážitek z levandulové kávy můžete mléčnou pěnu posypat květy levandule.
Lze kombinovat levanduli a víno? Ano – a tento tandem si překvapivě skvěle rozumí. Na skleničku nejen letního vinného střiku potřebujete:
Do sklenice na víno přidejte sirup, kostku ledu, meloun a snítku levandule. Dolijte vychlazeným vínem a perlivou vodou. Na zdraví!