Seznam věcí na letní tábor: Na co nezapomenout, aby mělo dítě vše potřebné

Děti sedí kolem táborového ohně Olesia Bilkei / Shutterstock.com

K prázdninám neodmyslitelně patří letní tábory. Svoje děti můžete poslat na ty tradiční, zaměřené na pobyt a hry v přírodě, ale i na úzce specializované – vodácké, sportovní nebo třeba záchranářské. Tak či tak budete muset svého potomka vybavit vším potřebným. Na co určitě nezapomenout a co naopak nechat doma?

Přečtěte si také

V Tokiu doručuje jídlo robot: Uber zde testuje chytré samořízené vozítko

Letní tábory

Většina organizátorů letních táborů vám pravděpodobně dodá seznam doporučených věcí, které by s sebou děti měly mít. Je dobré tento seznam respektovat, zvlášť u specializovaných táborů, které mohou vyžadovat méně tradiční vybavení. Pokud jste žádný seznam neobdrželi, nebo se zkrátka chcete ujistit, že zabalíte vše potřebné, přinášíme vám přehled základního vybavení, bez něhož se většina táborníků neobejde.

Co se nikdy při kempování neztratí?

Co s sebou na letní tábor?

Zavazadlo

Zavazadlo volte podle toho, jak se budou děti na tábor dopravovat. Pokud je odveze autobus až na místo, můžete jim věci klidně zabalit do kufru. Dítě alespoň bude mít na první pohled přehled, co kde má.

Jestliže ale budou děti cestovat třeba vlakem nebo půjdou na místo tábora kus cesty pěšky, dejte jim rozhodně batoh. Měl by být kvalitní, s nastavitelnými popruhy a zpevněnými zády. Nezapomeňte ani na menší batůžek na výlety během tábora.

Obuv

Dobré boty jsou pro pobyt v přírodě naprostý základ. Měly by být pevné, ideálně kotníčkové a nepromokavé. Nebojte se investovat do kvalitních pohorek – v tomto případě se opravdu nevyplatí šetřit. Boty musí samozřejmě dobře sedět a být prošlápnuté. Zbrusu nový pár, který dítě zkusilo jen v obchodě, může způsobit nepříjemné otlaky a puchýře.

Kromě toho přibalte ještě obyčejnější tenisky na pohyb po táboře, sportovní sandály a holínky. Na některé typy táborů se vyplatí pořídit také boty do vody.

Děti s batůžky sedí u vody New Africa / Shutterstock.com

Oblečení

U oblečení platí heslo „raději víc než míň“. Zvlášť pokud děti jedou autobusem – nějaké to tričko navíc se uveze a určitě přijde vhod. V létě mohou nastat chladnější večery, takže nezapomeňte ani na teplejší kousky. Mikina nebo svetr jsou nezbytností, stejně jako šusťáková bunda.

Teplejší oblečení zvolte i na spaní. Tenká noční košilka se do stanu uprostřed lesa úplně nehodí. Lepší budou tepláky, tričko a tlustší ponožky.

Kromě toho dejte dítku samozřejmě dostatek triček, šortek, spodního prádla a ponožek. Neměly by chybět ani plavky, ručník a osuška.

Berte v úvahu, že dítě jede do přírody, a ne na módní přehlídku. Spoustu oblečení nejspíš ušpiní, některé možná roztrhne. Proto je lepší volit takové, u kterého to nebude zas tak škoda. Všechno oblečení určitě podepište – obzvláště mladším dětem.

Pláštěnka

Do deště je nezbytná dobrá pláštěnka. Měla by být skladná, aby se hezky vešla i do batůžku na výlety. Nevolte ale tu jednorázovou, protože ta mnoho nevydrží.

Pokrývka hlavy

Děti může ale zastihnout také prudké slunce, takže jim s sebou dejte kšiltovku, klobouk nebo šátek.

Opalovací krém a repelent

Samozřejmostí by měl být i opalovací krém s dostatečným ochranným faktorem. Nezapomeňte ani na repelent proti komárům a klíšťatům.

Hygienické potřeby

Kromě opalovacího krému dejte dětem samozřejmě i mýdlo, kartáček a pastu. V některých případech bude potřeba také toaletní papír. Starším dívkám nezapomeňte přibalit dámské hygienické potřeby.

Tři kluci vaří něco v kotlíku Vasilyev Alexandr / Shutterstock.com

Tábornické vybavení

Na některé tábory budou děti potřebovat vlastní spacák a karimatku. Obvykle postačí základní modely, není třeba kupovat extrémně drahé outdoorové vybavení. Pokud si nevíte rady, poraďte se přímo v obchodě. Do stanu přijde vhod také baterka, případně rovnou čelovka.

Děti by většinou měly mít také ešus a příbor, láhev na vodu a hrneček na pití. Ten by měl být rozhodně z nerozbitného materiálu – plecháček nebo nerezový bude ideální. Podle potřeby přibalte také utěrku, protože dítě se nejspíš bude muset o své nádobí samo starat.

Nezapomeňte přibalit do batůžku repelent v akci

Co naopak nedávat?

Hodně peněz

Děti by určitě neměly mít žádné cennosti ani zbytečně vysoké obnosy peněz. Postačí jim kapesné, za které si koupí nějakou drobnost, případně občerstvení během výletů.

Mobil?

Velkým tématem je vždy mobilní telefon. Děti se bez něj rozhodně obejdou, přesto si jej většinou chtějí brát s sebou. Určitě se informujte u vedoucího tábora, zda to není proti táborovým pravidlům a jestli je v táboře vůbec možnost mobily nabíjet.

Sladkosti

Nezásobujte své potomky ani větším množstvím sladkostí. Hrozí, že se jimi budou přecpávat a budou odmítat společné jídlo. V horkém létě se navíc spousta cukrovinek rychle roztéká.

Léky

Dětem není potřeba dávat ani běžně dostupné léky – ty bude mít u sebe táborový zdravotník. Tomu také při odjezdu předejte léky, které vaše dítě užívá pravidelně.