Máta – jak využít tuto voňavou bylinku na maximum?

Konvička, ve které se louhuje máta Marina Shanti / Shutterstock.com

Jedna z nejběžnějších léčivek typická svojí charakteristickou vůní a mentolovou chutí – to je máta, která má své místo na mnoha českých zahrádkách i balkonech. Není divu – její využití je skutečně všestranné. Má blahodárné účinky na lidský organismus a zároveň skvěle chutná, takže najde uplatnění jak v léčitelství, tak v kuchyni.

Přečtěte si také

Investice do LEGA: Když vám hračka může vydělat majlant

Na trávení i pro dobrý spánek

Naši předci využívali mátu už ve starověku a oblíbená zůstává dodnes. Vůbec nejčastějším druhem je máta peprná. Existují ale i rozličné odrůdy, které se vyznačují trochu odlišnou chutí – narazit tak můžete třeba na mátu pomerančovou, citronovou, jahodovou nebo bazalkovou.

Jako léčivka je máta hotovým pokladem. Působí blahodárně především na trávicí trakt a střeva, takže je skvělou pomocnicí při zažívacích obtížích. Posiluje ale také imunitní systém, může pomoci při bolestech hlavy, stejně jako při dýchacích potížích a nachlazení. Má relaxační účinky, takže se hodí k odbourání stresu a zlepšení spánku.

Pěstování zvládne i začátečník

Pokud se rozhodnete pěstovat si mátu vlastní, vězte, že je to hračka. Máta je trvalka, která bez problémů přečká i zimní období. Vyžaduje spíš polostín a dostatečnou zálivku. Roste opravdu velmi bujně, což může být na zahradě trochu nevýhoda. Snadno se totiž stane, že na bylinkové zahrádce utlačí ostatní rostlinky. Proto je lepší vyhradit jí samostatné území, nebo ještě lépe vlastní květináč.

V květináči můžete mátu pěstovat i na balkoně nebo terase, ale klidně i doma za oknem. Pozor dejte jen na přímé sluneční světlo, které by jí úplně nesvědčilo. Jakmile ji budete chtít využít, stačí otrhat lístky nebo ustřihnout celé větvičky. Nemusíte se toho bát, máta vám velmi rychle znova obroste.

Limonáda z máty a citrony v karafě a dvou sklenicích, máta, citron Alter-ego / Shutterstock.com

A co tedy s bohatou úrodou?

Mátový čaj

Máta se nejčastěji využívá na nejrůznější nápoje. Zkuste třeba uklidňující mátový čaj. Můžete ho připravit jak z čerstvých lístků, tak z těch sušených. Stačí je zalít horkou vodou a vylouhovat zhruba po dobu deseti minut. Máta chutná skvěle s citronem. Pokud si chcete čaj dosladit, dejte přednost medu.

Na přípravu mátového čaje v zimě myslete dopředu. Mátové lístky totiž nejlépe usušíte za horkých letních dní. Poté je můžete skladovat v dobře uzavřené nádobě po zbytek roku.

Mátová limonáda

Vynikající osvěžení během horkých letních dnů – to je domácí mátová limonáda. Připravíte ji jednoduše z čerstvých mátových lístků – nakrájejte je na kousíčky, případně rozmixujte v mixéru. Přidejte citronovou šťávu a nakrájené kousky citronu. Použít můžete i pomeranč nebo limetku. Před podáváním dobře vychlaďte.

Mátu využijete v různých formách

Mojito

Mojito je samozřejmě klasika a máta v něm nesmí chybět. Lístky dejte do sklenice spolu s nakrájenou limetkou a lžící třtinového cukru. Vše rozmačkejte, abyste získali šťávu. Přidejte kostky ledu a 50 ml bílého rumu. Zbytek sklenice dolijte sodovkou, ozdobte mátou a lahodný koktejl je na světě.

Mátový sirup

Půl litru vody svařte spolu s 500 g cukru, nejlépe třtinového. Jakmile směs zhoustne, přidejte nakrájené mátové lístky, krátce povařte a nechejte dvě hodiny macerovat. Následně sirup sceďte přes plátýnko do láhve. Přidat můžete i šťávu z citronu. Sirup je vynikající jako lék proti nachlazení či při špatném trávení.

Mojito s mátou a limetkou Natalya Yudina / Shutterstock.com

Máta jako koření

I když to není tak běžné, dá se máta využít i jako koření. Sušená se může dát třeba do mletého masa nebo do pomazánek. Bazalková máta zase najde svoje uplatnění na domácí pizze.

Máta proti bolesti

Z máty si můžete připravit taky obklad třeba při bolesti hlavy. Do hrnce vložte nať z máty, levandule a majoránky, zalijte vodou a krátce povařte. Poté ve směsi namočte obklad a přikládejte jej na bolestivé místo.

Máta jako kloktadlo

Při škrábání v krku se dá máta také kloktat. Stačí ji smíchat s olivovým olejem a krátce zahřát ve vodní lázni. Poté nechte mátu ještě několik hodin louhovat. Následně směs sceďte a nařeďte vodou v poměru 1 : 1. A lék na nachlazení je hotový.